Как се нарича тази професия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Как се нарича тази професия

Мнениеот Plumber » Пон 14 апр 2008 19:44

Заглавието е супер тъпо ама за друго не се сетих.Значи имам питанка. Как се казва тая профвсия с която хората изливат различни компоненти от така наречения стъклопласт или както се казва.Става въпрос за правенето на лодки.Мисля че спойлерите и и другите неща по тунинга на колите се правят от това.И какви квалификации трябва да има човек за тази професия?Въпроса ми изключително сериозен :D

Потребителски аватар
blagoykata
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996

Мнениеот blagoykata » Пон 14 апр 2008 20:04

не зная според единния класификатор как се нарича и дали изобщо го има там, но аз си го зная като "стъклоплатаджия"

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Пон 14 апр 2008 20:10

Леяр-формовчик :lol:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Пон 14 апр 2008 21:55

По скоро говориш за фибростъкло /fiberglass/ и стъклопластика колега.Ето някои неща които намерих в нета:

Принципа на работа със стъклопластиката е - направа на матрица от стъклопласт и сле това във нея също от стъклопласт се отлива изделието. При свалянето на матрицата а после и при направата на изделието повърхностите първо се намазват с ОТДЕЛИТЕЛ за да не залепнат една за друга и да могат да се отделят.
Полиестерните смоли биват няколко вида в зависимост от качествата им цената за килограм варира от 6 до 10 лева. Има чисти смоли и такива с вграден УСКОРИТЕЛ. За да се подготвят за работа смолите се смесват с УСКОРИТЕЛ (тези които не са с вграден) 1% и ВТВЪРДИТЕЛ 2%. При така забърканат смола при 20 градуса температура на околната среда на 20-тата минута започва желирането, тоест имате 20 минути да работите спокойно със смолата.
Освен смолата в стъклопластиката се използуват СТЪКЛОМАТ и СТЪКЛЕНИ ПЛАТОВЕ различни дебелини, които служат като арматура и придават якост на изделието. Когато се правят части от корпуса на коли(калници,врати,прагове,брони) най добрия вариант е да се подредят прлат, два слоя мат и пак плат. Последния слой плат може и да се спести, зависи с какви финанси разполагаш(плата е скъпичък).
Процеса на работа е следния, след като си намазал матрицата с ОТДЕЛИТЕЛ и предварително си скроил плата и мата, (така че да легнат във матрицата все пак без да се нагънат много) подреждаш в матрицата първо плата и с четка почваш да нанасящ върху него смола, така че да се пропие хубаво и да няма между матрицата и плата въздушни мехури, след това нареждаш отгоре мата първи слой и по същия начин напояваш и него със смола, после втори слой мат плат и готово. Чакаш 24 часа и отделяш изделието от матрицата. По краищата го оформяш със малко флексче, зачистваш мустаци, заглаждаш и т.н. "

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Пон 14 апр 2008 22:26

Абре шлосерска работа! :lol:

Потребителски аватар
Perso
Автомобил:
Двигател:

propparo

Мнениеот Perso » Пон 14 апр 2008 23:52

За някои неща си прав но за други не.
При големи изделия е хубаво от пласт до пласт да се изчаква мин 5 дни иначе има опасност да изкриви от напреженията при съхнене.
Познати ми правиха матрица 7 пластова правиха я 1 + 2 + 2 + 2 през 4-6 дена и после изделието стана като от кореком :headbang
За гладкост не забравяй и гел!

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Re: propparo

Мнениеот Plumber » Вто 15 апр 2008 6:15

Perso написа:За някои неща си прав но за други не.
При големи изделия е хубаво от пласт до пласт да се изчаква мин 5 дни иначе има опасност да изкриви от напреженията при съхнене.
Познати ми правиха матрица 7 пластова правиха я 1 + 2 + 2 + 2 през 4-6 дена и после изделието стана като от кореком :headbang
За гладкост не забравяй и гел!

Чакайте сега,че темата отлепи в съвсем друга посока.Аз не питам за технология а съвсем друго.

Tinko написа:Абре шлосерска работа! :lol:

Айде бе ? :lol: :lol:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Вто 15 апр 2008 8:21

Да,съжалявам за спама,колегата питаше за професията.
Предполагам че човекът занимаващ се с това е моделист на стъклопластика,но е само предположение.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 15 апр 2008 8:32

за мен това е леярска работа ... принципа е същия от 100 години насам, материала е различен

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Вто 15 апр 2008 9:31

Професията се казва Импрегнатор или Лодкостроител, в зависимост от разряда, нещо, това от професионалист го научих днес... :wink:

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Вто 15 апр 2008 9:36

Не съм сигурен на 100%, но според мен трябва да е леяр. Колега ето ти един линк можеш да се свържеш с човека, има и скици, които могат да са ти полезни: http://bgboat.hit.bg/

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Вто 15 апр 2008 20:59

BuGmaN написа:Професията се казва Импрегнатор или Лодкостроител, в зависимост от разряда, нещо, това от професионалист го научих днес... :wink:

Сигурен ли си ?Щот никъде не можах да намеря професия с такива имена... :gruebel

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 15 апр 2008 21:47

Plumber написа:
BuGmaN написа:Професията се казва Импрегнатор или Лодкостроител, в зависимост от разряда, нещо, това от професионалист го научих днес... :wink:

Сигурен ли си ?Щот никъде не можах да намеря професия с такива имена... :gruebel

чекиджия има ли? :roll:

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Сря 16 апр 2008 11:26

Plumber написа:

BuGmaN написа:...това от професионалист го научих
:roll: ... :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”