Колеги, понеже във форума на lex.bg ме оплюха, че съм говорил на "ти" и не ми дадоха никакъв отговор реших да попитам вас, може би някой се е сблъсквал с цялата система и има по-богат опит от мен. Ситуацията е такава:
Миналата година съм работил в 2 фирми, като в 1-та съм бил на граждански и трудов договор, като по граждански ми е плащан хонорар.
На втората фирма съм осигуряван на част от заплатата, а другата ми е давана "под масата" (нея не я броя никъде).
До колкото разбрах като една година имам пари от хонорар трябва да декларирам освен тях и тези, които са били по трудов договор. Ето и проблема:
Имам бележките от 1-та фирма. Втората фирма обаче напуснах януари/февруари тази година. След това писах на "шефа" (който изпълнява такива функции, иначе е sysadmin) че ми трябват служебните бележки. Той каза, че ще я направи и ще ми пише. Ни вест ни кост. Съответно съм забравил изцяло за въпросната декларация и се сещам в последния момент като чувам, че глобата за изпуснат срок е до 500 лв. Днес (като първи работен ден тая седмица) пиша на въпросния шеф, той казва, че бележката ми била готова още януари месец и ако съм бил "благоволил" да си я взема по-рано нямало да го "тормозя" като е в почивка (а един колега каза, че въпросния кретен е в офиса). Бил ми пратил мейл (мейл не съм получавал от него от преди да ме назначи на работа).
Днес е 29.04.2008. Утре е последния срок, както и последния работен ден. Каза да съм минел утре след обяд, да си взема бележката.
Проблема е, че аз сам декларацията НЕ мога да си я попълня. НЕ знам къде каква сума и какво да пиша. Написал съм си имената и до там. Баща ми може да ми я напише, но той е във Видин.
Казвайте ако знаете каква е практиката - колко ще ме люснат ако изпусна срока. Също така имам ли някакво основание да го съдя после за глобата, защото ме е забавил с бележката?
Правен въпрос: Данъчна декларация и кофти работодатели
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
ще почерпиш и в данъчното ще ти я попълнят (под почерпиш имам предвид бонбони/бутилка), стига да не случиш на силно изнервена от навалицата служителка едва ли ще е проблем.
Едва ли ще те люснат 500лв, жена ми до неотдавна работеше в данъчно и е споделяла че в 99% от случаите се налагат минималните по закон глоби. Може и между капките да минеш, но ако имаш възможност макар в последния момент да си свършиш нещата - по-добре, дето се вика ще спиш спокойно
Едва ли ще те люснат 500лв, жена ми до неотдавна работеше в данъчно и е споделяла че в 99% от случаите се налагат минималните по закон глоби. Може и между капките да минеш, но ако имаш възможност макар в последния момент да си свършиш нещата - по-добре, дето се вика ще спиш спокойно

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
restless написа:ще почерпиш и в данъчното ще ти я попълнят (под почерпиш имам предвид бонбони/бутилка), стига да не случиш на силно изнервена от навалицата служителка едва ли ще е проблем.
За почерпката няма грижи, ама проблема е, че ще подавам декларацията по пощата, щото оня кърпел ще ме забави.. Пък съм регистриран във Видин, а сега съм в София...
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Не съм специалист, но да ти спомена, че в момента от сайта на НАП можеш да си изтеглиш pdf, където си въвеждаш само какви пари си взел и колко вноски за какво са ти внасяни и данъчната ти се попълва сама. След като си работил на трудов и хонорари ти трябват приложение 1 и 3, виж го този PDF и аз мислех че е страшно и останах приятно изненадан. Разбира се ще ти трябва бележката от работодателя не само за да видиш какво и колко си взел/внасяно, но защото така и така тр. да я приложиш към декларацията. В твоя случай според мен не подавай нищо, риска да улучат точно теб при 5% от проверените на случаен принцип не мисля че е кой знае какъв.
Поздрави.
Поздрави.
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
Sara_Bold написа:Ако държиш баща ти да ти я попълни, напиши някакви цифри където сметнеш и си я подай, за да имаш входящ номер. Когато баща ти се върне, попълва я и си подаваш нова, коригираща, но няма да имаш глоба, защото тя ще е нещо като приложение към първата
долна черта

п.с. съвета на долната черта е добър
само си остави един екземпляр за тебе, да знае баща ти какви глупости си пъсал в първата декларация....

служебните бележки се прилагат в оригинал, тъй, че ако подаваш коригираща, си направи копия, които после да завериш вярно с оригинала

а пък ако имаш желание да с напънеш
трябва ти ето това
Декларация
Приложение 1
Приложение 3
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Благодаря и на двамата.
Това за двата варианта го разбирам така:
В първия вариант пиша доходите от първата фирма, за която имам бележки, снимам ги някъде и ги прилагам с нея. На копията трябва ли да се подпише нотариус? После пускам декларацията по пощата (щото абсурд утре да се наредя и да успея) и след като взема бележките от втората фирма пускам коригираща? На коригиращата прилагам копията от първите бележки + оригиналите на вторите?
П.П. Декларации ще си принтирам на принтера (лазерен е, с такъв и трябва) от оня pdf.. Ама там май си ги има приложение 1 и 3 (като цъкна на чекбоксовете се показват от долу)?
Това за двата варианта го разбирам така:
В първия вариант пиша доходите от първата фирма, за която имам бележки, снимам ги някъде и ги прилагам с нея. На копията трябва ли да се подпише нотариус? После пускам декларацията по пощата (щото абсурд утре да се наредя и да успея) и след като взема бележките от втората фирма пускам коригираща? На коригиращата прилагам копията от първите бележки + оригиналите на вторите?
П.П. Декларации ще си принтирам на принтера (лазерен е, с такъв и трябва) от оня pdf.. Ама там май си ги има приложение 1 и 3 (като цъкна на чекбоксовете се показват от долу)?
- CoZmO
- Автомобил: Passat Golf Scirocco Allroad A6C4
- Двигател: PG EX EG BAU CAS AEL
- Контакти:
Pichaga написа:я чакайте
коригирищата декларация не следва ли да се подаде до крайния срок за подаване на основната, демек днес
Така е!
Колега, щом шефа ти е в офиса ко чакаш още, отиваш на място и си я взимаш! Ако решиш да избягваш конфликти, чакаш до утре попълваш я някъде декларацията и я пускаш по пощата с обратна разписка (за да ти се върне входящ номер). Така има вероятност клоняща към 98% да избегнеш акт за просрочие.

- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
batmilko написа:Pichaga написа:я чакайте
коригирищата декларация не следва ли да се подаде до крайния срок за подаване на основната, демек днес
хмм![]()
не съм убеден баш, ама не съм и сигурен дали па не е така, поне за фирмите май не е така, ама за физ.лица....де да знам
преди постария закон беше така, сега по по-новия не съм проверявал, но ще видя и ще пиша
Върни се в “ОФФ-Топик - други”