Здравейте,
напоследък банките изпращат уведомления за увеличаване на лихвата по дългосрочните кредити. Увеличението се обяснява с промяна на пазарните условия (тук следва да се разбира инфлация) което води до промяна на СБР или стойността на банковия ресурс.
в тази връзка имате ли наблюдения кои банки са увеличили най малко или въобще не са увеличили лихвите по дългосрочните кредити.
има ли смисъл към този момент да се прави рефинансиране от друга банка, ако вашата банка повишава този лихвен процент за пореден път
повишаване на лихвите по жилищните кредити
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
повишаване на лихвите по жилищните кредити
Последна промяна от fichtenweg на Нед 27 апр 2008 12:02, променено общо 1 път.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
- fichtenweg
увеличение с 1.80 звучи сравнително добре, ние взехме нашия кредит с 6.45% лихва от Raiffaisen, но за сметка на това досега имаше 2 увеличения.
И малко извадки от статии:
(07.04.2008 11:12)
"По данни на компанията към днешна дата 15 на сто от хората, които са решили да облекчат плащанията по ипотечните кредити, избират това да стане чрез рефинансиране, а останалите предпочитат предоговаряне на заема. Според компанията до края на годината се очаква броят на избралите рефинансиране да достигне 25 на сто."
По този повод ми е интересно от една страна как се предоговаря заем а от друга кои банки са предпочитани за рефинансиране на заем.
И малко извадки от статии:
(07.04.2008 11:12)
"По данни на компанията към днешна дата 15 на сто от хората, които са решили да облекчат плащанията по ипотечните кредити, избират това да стане чрез рефинансиране, а останалите предпочитат предоговаряне на заема. Според компанията до края на годината се очаква броят на избралите рефинансиране да достигне 25 на сто."
По този повод ми е интересно от една страна как се предоговаря заем а от друга кои банки са предпочитани за рефинансиране на заем.
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
При мен обаче увеличението на месечната ми вноска е около 10%,като даже не благоволиха да ми пратят някакво известие.Става въпрос за Уникредит Булбанк.Кредита ми освен това не е с кой знае какъв голям срок-8 години.Имам личен познат в банката и по думи от там,просто се презапасяват тъй като само за тази година очаквали реална /а не официална/ инфлация от порядъка на поне 24% и нагоре.
- fichtenweg
при мен засега общото увеличение (общо от двете) е 8% (става въпрос за промяна на месечната вноска), чудя се докъде може да стигне така
ако има колеги с кредити от други банки моля пишете за промените. Ако не можем да предоговорим условията по кредитите си или не си струва да рефинансираме, то поне ще знаем че нищо не сме пропуснали като възможност на този етап.
ако има колеги с кредити от други банки моля пишете за промените. Ако не можем да предоговорим условията по кредитите си или не си струва да рефинансираме, то поне ще знаем че нищо не сме пропуснали като възможност на този етап.
- impresa
- Автомобил:
- Двигател:
znainainai написа:Аз имам кредит в ОББ със преференциална лихва 8.75% до сега вноската ми беше 120.70 сега е 122.50![]()
Вече 5та година работя със ОББ и нямам оплаквания. Имам познати със кредити в други банки всички се оплакват.
И аз работя с ОББ от доста време и съм много доволен. Много от другите банки спестяват доста от информацията (или я правят достатъчно незабележима (дребния шрифт в договора))

аз връщам кредит в раифаизен от миналата година до момента не са ми пратили нищо за лихви и овеличения.. вноската си е еднаква до момента --колегата оплакал се от райфайз не си гледал какво подписваш в началото то кой ли гледа кво подписва важното е да земе кинтите па после кото стане ше му мисли не хулете банките имат си точки членове и правила за отпускане на кредити и фиксирана лихва и не фиксирана така че.... + наказателна и не наказателна четете преди да подписвате и питаите кат малки деца ко требва по 10 пъти едно и също докато ви се разясни ---аз имах подобен проблем с ЕВРОЛАИН на времето но хората кат са обяснявали нема кои да слуша тегля 300 лв в брои да си зема GSM но кои да каже че кредит в брои е с наи голяма лихва и е наи добре да се върне за по кратко време на по големи вноски па и кои да слуша то в акъла е бил само GSM-ма
- fichtenweg
@maznia
не знам какъв кредит имаш от raiffaisen и за какъв срок си го взел. Аз съм запознат добре с договорните условия по нашия кредит и при нас малък шрифт няма, нито пък нещо което да е останало недообяснено или скрито.
Готов съм да споря по въпроса как една банка определя размера на лихвата като функция от Стойността на Банковия Ресурс (СБР) и Задължителните Минимални Резерви (ЗМР). Вариант една банка да ти предложи кредит който не се основава на тези две величини е невъзможен.
Избрал съм Raiffaisen по ред съображения, по които превъзхожда много други банки. Отделно от това един договор както може да бъде сключен, така може да се предоговори по условията или пък в крайна сметка да бъде прекратен с плащане на 1% наказателна лихва по неизплатената главница (според условията за предсрочно погасяване при мен). Така че е препоръчително да премерваш мненията си хубаво преди постване, общи приказки не са необходими.
не знам какъв кредит имаш от raiffaisen и за какъв срок си го взел. Аз съм запознат добре с договорните условия по нашия кредит и при нас малък шрифт няма, нито пък нещо което да е останало недообяснено или скрито.
Готов съм да споря по въпроса как една банка определя размера на лихвата като функция от Стойността на Банковия Ресурс (СБР) и Задължителните Минимални Резерви (ЗМР). Вариант една банка да ти предложи кредит който не се основава на тези две величини е невъзможен.
Избрал съм Raiffaisen по ред съображения, по които превъзхожда много други банки. Отделно от това един договор както може да бъде сключен, така може да се предоговори по условията или пък в крайна сметка да бъде прекратен с плащане на 1% наказателна лихва по неизплатената главница (според условията за предсрочно погасяване при мен). Така че е препоръчително да премерваш мненията си хубаво преди постване, общи приказки не са необходими.
- lyubobg
- Автомобил:
- Двигател:
http://banks.dir.bg/2008/04/07/news2861599.html
тук има общи приказки за повишението на кредитите, но не и конкретно колко за коя банка ..
тук има общи приказки за повишението на кредитите, но не и конкретно колко за коя банка ..
- fichtenweg
така си е Любо, но в крайна сметка кой би могъл да очаква нещо конкретно от публикации в интернет, във вестниците или пък от някое бизнес предаване по телевизията. Ето затова е форума. От една страна жалкото е че тук си споделяме неща които са вече факт, а от друга е добре че поне са истина. Засега мисля че все пак получих инфото което търсих от темата. Благодаря на колегите които се отзоваха, информацията ми беше изключително полезна. По възможност ще дам feedback какво съм успял да променя.
(P.S. Вчера говорих с един познат, който ми сподели че неговия кредит е в долари, понеже заплатата му била в зелено. Лихвата му е 4%, и интересното е че досега няма промяна в размера на месечната му вноска)
(P.S. Вчера говорих с един познат, който ми сподели че неговия кредит е в долари, понеже заплатата му била в зелено. Лихвата му е 4%, и интересното е че досега няма промяна в размера на месечната му вноска)
Лихвите се вдигат защото БНБ увеличава гарантираната сума която трябва да седи в резерва. Страхуват се от обезценяване на лева. За ДСК мога да кажа, че те увеличиха процента на кредити в лева и оставиха същите за еврото. Всяка банка си има политика затова как да задържи максимално дълго ниски лихви, но покачването е неизбежно.
- yeti123
- Автомобил:
- Двигател:
saint_ написа:Лихвите се вдигат защото БНБ увеличава гарантираната сума която трябва да седи в резерва. Страхуват се от обезценяване на лева. За ДСК мога да кажа, че те увеличиха процента на кредити в лева и оставиха същите за еврото. Всяка банка си има политика затова как да задържи максимално дълго ниски лихви, но покачването е неизбежно.
БНБ увеличи минималния задължителен резерв който една банка трябва да поддържа в БНБ при евентуална ликвидна криза на пазара. Това изтегли пари от банките, и единствените 2 начина за възтановяване е вдигане на лихвите по кредитите, както и привличането на депозити, което доведе до този бум на лихвените проценти по депозити! Покачването на минималните резерви в БНБ имаше чисто превантивна дейност, която трябваше да нали ръста на кредитирането в страната. Но почти всички банки прехвърлиха кредитните си портфейла към свързани лица, като по този начин освободиха техните за да могат да продължат кредитирането.
Един съвет от мене (като човек вече 4 години работещ в Банка) - много добре си сметнете какво ще спечелите при така нареченото рефинансиране от една в друга банка! Защо ли?
Защото - във вашата банка има % наказателна лихва върху остатъчната главница на кредита ви 1-2%. При тегленето на новия кредит в другата банка ще имате такса ангажимент - пак около 1% от главницата на кредита. След това нова ипотека в полза на новата Банка - тоест отново разходи. В повечете банки имате и % за администариране на кредита, който е кум0.25% в края на годината пак върху остатъчната главницата на кредита. И понякога като теглите чертата, няма да има смисъл от тези разправий.
По добре е предоговорите кредита си със същата банка!
- fichtenweg
Върни се в “ОФФ-Топик - други”