Въпрос за лаптоп

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
zmeev_2
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за лаптоп

Мнениеот zmeev_2 » Чет 24 апр 2008 20:06

Здравейте колеги,преди 2 дни си купих лаптоп втора употреба от един приятел и работи доста бавно.Несъм запознат с компютърните технологий и въпросът ми е дали може да му се подобри работата(бързината)??? незнам по какъв друг начин да се изразя:oops: :oops: :oops:
Благодаря предварително.

П.С. лаптопа е Sony PCG-F390

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 24 апр 2008 20:18

доста е стар ...бавно ФСБ, бавен хард диск ..и бавна памет ...ако е това сони което си мисля ..повече рам, по бърз хардиск ще го забързат ..това което може да направиш е да си понастройш операционата система и да и разкараш тежките шарении... колко рам имаш ?

zmeev_2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmeev_2 » Чет 24 апр 2008 20:24

496MHz,128 MB :( :( :( :roll:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 24 апр 2008 20:48

Пич, дай малко повече инфо за лаптопчето.. процесор, рам, с каква ОС е и т.н...
Какво точно имаш предвид под "работи бавно"? След като го купи форматира ли дисковете или го използваш така? Питам, щото ако преди това е работил 2-3 години с XP без реинсталл на операционната система е възможно да почне да работи по-бавно..

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 24 апр 2008 21:23

# System Type: Laptop ;
# CPU: 450, 500MHz Intel PIII
# Standard Memory: 128MB (removable);
# Maximum Memory: 256MB
# # of Memory Slots: 2 ;

Колко даде? 100 лв?
Не бих си взел сони зайо, само защото името му качва цената с 500 лв.

zmeev_2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmeev_2 » Чет 24 апр 2008 21:36

icefire написа:Пич, дай малко повече инфо за лаптопчето.. процесор, рам, с каква ОС е и т.н...
Какво точно имаш предвид под "работи бавно"? След като го купи форматира ли дисковете или го използваш така? Питам, щото ако преди това е работил 2-3 години с XP без реинсталл на операционната система е възможно да почне да работи по-бавно..

незнам нищо за лаптопа така да се каже...каквото съм писал по горе това знам,а под работи бавно искам да кажа че 4мин. се включва,като пусна някой филм го насича и други такива...

така като чета изглежда съм се набутал зверски....... :( :( :(

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 24 апр 2008 21:45

zmeev_2 написа:
icefire написа:Пич, дай малко повече инфо за лаптопчето.. процесор, рам, с каква ОС е и т.н...

незнам нищо за лаптопа така да се каже...каквото съм писал по горе това знам,а под работи бавно искам да кажа че 4мин. се включва,като пусна някой филм го насича и други такива...

Колега, трябваше да питаш първо... Лаптоп не можеш да ъпгрейдваш много много, най-много да му сложиш още една платка рам, но в твоя случай това ще е от 128 на 256, което си е почти нищо. С какъв windows са го изнасилили? Филми трудно можеш да гледаш, но ако преинсталираш windows-а (и качиш още 128 рам) може и да тръгне нещо...
Все пак кажи за колко го взе, да ти кажем да идеш ли да си търсиш парите?

zmeev_2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmeev_2 » Чет 24 апр 2008 21:53

ами за ъпгрейдване ми казаха че не е бил капсулован и че можело да се слагало допълнително памет,а за цената вече ме е срам да кажа,цели 300лв.мале като се замисля........а уйндоуса е ХР... :? :(
А защо като дам свойства на локален диск С ми дава че има още 9 GB свободно пространство???

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 24 апр 2008 22:41

Е за 300 лева какво очаквате не ми е ясно? Ако не бегайте да си вземете
от смешните EEEPC на Asus дето даже нямат и CD, с флашка за хард. :lol: :lol: :lol: Аман от разбирачи... :shock
Слагай му некъв Mini Linux и става супер. :) http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_Linux Харесай си. :)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 24 апр 2008 23:37

ISRalien написа:# System Type: Laptop ;
# CPU: 450, 500MHz Intel PIII
# Standard Memory: 128MB (removable);
# Maximum Memory: 256MB
# # of Memory Slots: 2 ;

Колко даде? 100 лв?
Не бих си взел сони зайо, само защото името му качва цената с 500 лв.

@zmeev_2: Братле, хардуерен ъпгрейд ще е труден и както гледам то няма и много накъде да упгрейдваш.... аз лично бих взел драстични мерки - format c: и после install на windows 98 se.. на тази конфигурация ще върви стабилно (доколкото може, все пак win98 :wink: ) и все пак доста по-бързо..

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 25 апр 2008 0:18

@zmeev: Ако не ти е спешно, мога да ти дам един 64 Мб Рам, дето първо ще ти е трудно да го намериш и второ няма да е евтин.

Само ще трябва да почакаш, за да стигне до теб. Пък ти ще черпиш бира някога...

Само погледни дали имаш свободна банка за рам, да не са ти сложили 2х64, че тогава няма смисъл да ти го пращам, няма да ти влезе в работа.

zmeev_2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zmeev_2 » Пет 25 апр 2008 5:44

Чудомир написа:@zmeev: Ако не ти е спешно, мога да ти дам един 64 Мб Рам, дето първо ще ти е трудно да го намериш и второ няма да е евтин.

Само ще трябва да почакаш, за да стигне до теб. Пък ти ще черпиш бира някога...

Само погледни дали имаш свободна банка за рам, да не са ти сложили 2х64, че тогава няма смисъл да ти го пращам, няма да ти влезе в работа.

А как мога да проверя дали имам свободна банка и да видя съответно колко МВ е,и с това което предлагаш ти ще има ли промяна???
Извинявам се за въпросите които задавам,но съм доста на ВИЕ с комютърната техника. :oops: :oops:

Потребителски аватар
pe_aps
Автомобил:
Двигател:

оптимизиране работата на Win XP

Мнениеот pe_aps » Пет 25 апр 2008 9:23

ако пък решиш да запазиш XP като ОС ето пример как можеш да подобриш работата и да улесниш по бавия процесор на PCto

1. Спрете услугата за Индексиране "Indexing Services".
2. Оптимизирайте настройките на дисплея.
3. Спрете следящите услуги.
4. Забързайте навигирането из категориите.
5. Подобрете използването на паметта.
6. Оптимизирайте 'Pagefile'-а.
7. Подобрете времето за стартиране.
8. Махнете картинките от десктопа.
9. Премахнете шрифтове за по-бърза работа.
Малко по на широко:

Всеки се дразни когато Windows-ът му се бави, ето една статия на тема: "Как може да си забързате малко компютъра.
1. Спрете услугата за Индексиране "Indexing Services".

Индексиращата услуга е малка програма която обаче използва много RAM и често заради това компютъра забавя работата си именно заради нея. Програмата поддържа списък от файлове които са на харда ви, прави това за да може да търсите по-бързо когато използвате "search"-a. Ако не търсите често файлове по харда си спокойно може да я спрете като следвате:

1. Start меню.
2. Натиснете на Settings
3. Натиснете на Control Panel
4. 2път натиснете на Add/Remove Programs
5. Натиснете на Add/Remove
6. Изключете Indexing services
7. Натиснете Next

2. Оптимизирайте настройките на дисплея.

Windows XP може да е много шарен и пълен с визуални ефектни, но тези ефекти са напълно излишни и заемат много ресурси. За да оптимизирате:

1.Натиснете на Start
2. Натиснете Settings
3. Натиснете на Control Panel
4. Натиснете на System
5. Натиснете на Advanced
6. В панела Performance Натиснете на Settings
7. Оставете само следните включени:
- Show shadows under menus
- Show shadows under mouse pointer
- Show translucent selection rectangle
- Use drop shadows for icons labels on the desktop
- Use visual styles on windows and buttons

Ако питате мен спрете всичките шарении. :)

3. Спрете следящите услуги.

Windows XP има програма която наблюдава как работи самата операционна система. Тази програма изразходва допълнителни компютърни ресурси, спирането и е добра идея.

За да спрете:

1. Свалете и инсталирайте "Extensible Performance Counter".
2. След това изберете всеки брояч (counter) в 'Extensible performance counters' и махнете отметките в долния край.

4. Забързайте навигирането из категориите.

Може да забележете че всеки път когато отворите "my computer" има известно закъснение. Това е защото Windows XP автоматично търси всеки път нови принтери и мрежови устройства. За да промените това следвайте следните:

1. Отворете My Computer
2. Натиснете на Tools menu
3. Натиснете на Folder Options
4. Натиснете на View полето.
5. Махнете отметката на "Automatically Search for network folders and printers check".
6. Натиснете Apply
7. Ok
8. Рестартирайте компютъра

5. Подобрете използването на паметта.

"Cacheman" подобрява използването на кеш, рам паметта още някой настройки (потърсете в google).

След като инсталирате:

1. Отидете на Show Wizard и select All
2. Стартирайте всички "wizards" като изберете "Next" или "Finished" докато не се върнете обратно на основното меню. Използвайте настройките по подразбиране освен ако не разбирате какво правите.
3. Излезте като запишете настройките.
4. Рестартирайте.

6. Оптимизирайте 'Pagefile'-а.

Ако зададете на 'Pagefile'-а точен размер операционната система няма да изпитва нужда да го променя.

1. Натиснете с десния бутон в/у My Computer и изберете Properties
2. Изберете полето Advanced
3. В полето Performance натиснете бутона Settings
4. Изберете полето Advanced отново и в полето Virtual Memory натиснете на Change
5. Изберете на кой дял да е файла и напишете колко да е максималния му размер.

7. Подобрете времето за стартиране. Стартирайте BootVis.

Потърсете и изтеглете програмата "BootVis", тя значително ще забърза стартирането на операционната ви система.

1. Свалете и стартирайте
2. Изберете Trace
3. Натиснете на Next Boot и Driver Trace
4. Ще излезе екран "Trace Repetitions", изберете Ok и рестартирайте
5. След рестарта BootVis автоматично ще анализира как стартира Windows-а и ще го запише. Когато сте готови се върнете на Tracе и изберете Optimize System.
6. Рестартирайте
7. Когато машината се рестартира ще видите поле което ще показва до колко е завършена оптимизацията. Изчакайте да свърши.

8. Махнете картинките от десктопа.

Картинките на десктопа вземат някакви ресурси и ако не държите да имате нещо шарено е добра идея да го махнете.

1. Десен бутон някъде на десктопа и изберете "Properties"
2. Изберете полетон Desktop
3. От списъка Background изберете none.
4. Натиснете ОК.

9. Премахнете шрифтове за по-бърза работа.

Шрифтовете особено типа "TrueType" заемат значителни ресурси. За оптимална употреба може да премахнете тези шрифтове които не използвате. Оставете тези които използвате ежедневно, а останалите е добра идея да ги преместите в странична папка.

1. Отворете Control Panel
2. Отворете папката с шрифтове
3. Преместете ненужните шрифтове във временна директория (примерно C:\FONTBKUP) само за всеки случай че ви потрябва нещо. Колкото повече шрифтове махнете, толкова повече ресурси ще спестите. Но внимавайте да не премахнете фонтове, които са системни.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 25 апр 2008 12:32

ISRalien написа:
zmeev_2 написа:

Колега, трябваше да питаш първо... Лаптоп не можеш да ъпгрейдваш много много, най-много да му сложиш още една платка рам, но в твоя случай това ще е от 128 на 256, което си е почти нищо. С какъв windows са го изнасилили? Филми трудно можеш да гледаш, но ако преинсталираш windows-а (и качиш още 128 рам) може и да тръгне нещо...
Все пак кажи за колко го взе, да ти кажем да идеш ли да си търсиш парите?

Бре ти луд ли си как ще е нищо конверсията 128-256 :shock.Самото ХР заема около 100 без драйвърите и кат сложиш и тях и рамта е вече пълна и за всичко което отвориш вече се взима от харда,пък той е бавен на тая машина.Казвам го от личен опит от едно време с почти същата конфигурация като му боднах другата пръчка,малко оптимизация на ХР и литна :lol:.Колега мое да му сложиш олекотена версия на ХР(мое и с service pack 1,ама ще имаш засечки тук таме) и на първо време преинсталирай го с фул формат поне, и слагай по слаби кодеци примерно за филмите и гледай по малко приложения да имаш отворени едновременно :wink:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 25 апр 2008 12:54

sick_fuck написа:на първо време преинсталирай го с фул формат поне

Така със сигурност ще тръгне по-бързо. Пробвай го и ако пак не те устройва дай още един формат и инсталирай Windowd 98 SE :idea: . Ако не знаеш как точно поразрови се малко в нета, ръководства ще намерриш немалко :idea: .

За какво ще го ползваш? Ако ти е само за Word, Excel и интернет не виждам никакъв смисъл да пазиш ХР. Все пак то заема много повече ресурси и просто не е разработен за подобни машини. За разлика от него win 98 second edition направо ще лети. Като резултат хем ще се включва по-бързо, хем ще работи по-добре...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”