Закупуване на автомобил в България с немски номера-как

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Закупуване на автомобил в България с немски номера-как

Мнениеот tatenceto » Вто 06 май 2008 13:16

може и да е писано но аз не намерих нищо.мой роднина си е дошъл от германия с неговата кола и иска да я продаде тук.някой знаели каква е процедурата в такива случаи.
mod edit: dobrinb

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Вто 06 май 2008 17:33

Колата на негово име ли е по талон?

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Вто 06 май 2008 19:35

Marto0 написа:Колата на негово име ли е по талон?
да колата е негова и -не съм сигурен но е копувана от него -далечната 94 година

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Сря 07 май 2008 8:30

tatenceto написа:
Marto0 написа:Колата на негово име ли е по талон?
да колата е негова и -не съм сигурен но е копувана от него -далечната 94 година

Не съм сигурен колега, но влез при първия нотариус и се консултирай, мисля че може и с нотариален договор, откакто сме в ЕС.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Сря 07 май 2008 9:38

Прави се договор за покупко продажба но не съм сигурен дали трябва да е на немски или на БГ. С този договор човека продавач се оправя в ДЕ а ти в Кат.
Не ви трябва нотариус. Аз предишния голф го взех с договор писан на ръка от името на 2'рия собственик и нямаше никакви печати.

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Сря 07 май 2008 10:03

Adnan написа:Прави се договор за покупко продажба но не съм сигурен дали трябва да е на немски или на БГ. С този договор човека продавач се оправя в ДЕ а ти в Кат.
Не ви трябва нотариус. Аз предишния голф го взех с договор писан на ръка от името на 2'рия собственик и нямаше никакви печати.
а с документите и немските номера.в КАТ ли се оставят или собственика си ги връща в немско

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Сря 07 май 2008 10:33

tatenceto написа:
Adnan написа:Прави се договор за покупко продажба но не съм сигурен дали трябва да е на немски или на БГ. С този договор човека продавач се оправя в ДЕ а ти в Кат.
а с документите и немските номера.в КАТ ли се оставят или собственика си ги връща в немско

В кат мисля се интересуват от историята на автомобила.
В големия талон пише кой е текущия собственик, и с него трябва да има договор!
Задължително ТУФ от немско. Абе вземи всички документи с теб в кат на мене после ми върнаха всичко без копието договора.
А за собственика само мисля договора му върши работа заедно с номерата.

Потребителски аватар
DarkRider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkRider » Сря 07 май 2008 12:10

Правите договор между продавач и купувач - той е нужен само на купувача в БГ за да може да регистрира колата след това. Документите на колата + немските номера по принцип ги изискват в КАТ доколкото знам, но ще трябва да се разберете там с тях, защото номерата ще трябват на твоя познат после в Германия за да може да си отрегистрира колата там. Документите не съм сигурен дали ще му трябват там, но може да им направите копия за всеки случай.
Мисля че в общи линии е това. Единственото, за което трябва да внимавате е дали твоя познат след това ще може да отрегистрира колата в Германия. Най-добре е да се обади там да питам какво е нужно, защото моята информация за номерата може да е вече стара...
Успех!

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Сря 07 май 2008 14:00

Значи аз купих кола преди 3-4год с немски номера от познат от Германия.
Трябва ти покупко-продажбен договор, номерата остават в КАТ, ще трябва да дадеш документите от регистрацията от КАТ при превод-легализация и да му ги дадеш да я отпише в Германия колата.

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Сря 07 май 2008 21:20

на моя човек са му казали в немско ,че трябва да си върне номерата,договор че я е продал и копие - доколкото разбрах на талона или пък оригиналите :roll: :oops: неразбрах.та от понеделник съм в КАТ да видим какви ще ми ги надъвчат.

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Сря 07 май 2008 21:26

Zoran написа:Значи аз купих кола преди 3-4год с немски номера от познат от Германия.
Трябва ти покупко-продажбен договор, номерата остават в КАТ, ще трябва да дадеш документите от регистрацията от КАТ при превод-легализация и да му ги дадеш да я отпише в Германия колата.

на моя човек са му казали в немско ,че трябва да си върне номерата,договор че я е продал и копие - доколкото разбрах на талона или пък оригиналите :roll: :oops: неразбрах.та от понеделник съм в КАТ да видим какви ще ми ги надъвчат.колега не разбрах - трябва да преведем и легализираме новите български документи.а номерата отиват по служебен път в немско .

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 07 май 2008 23:12

Немските номер, преведен и заверен договор на покупко-продажба плюс превод и заверка на БГ регистрацията от КАТ би трябвало да са достатъчни.

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Чет 08 май 2008 8:48

Немските номера няма как да ги варне в немско, в КАТ се унищожават!

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Нед 11 май 2008 21:38

Zoran написа:Немските номера няма как да ги варне в немско, в КАТ се унищожават!
питах в КАТ,и ми казаха че се прави договор между продавач и куповач .взимат всички документи и ги пращали по служебен път.а ония в немско си искат номера и документите.та ако се стигне до сделка ще пиша.благодаря на колегите за отговорите.

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Нед 11 май 2008 22:23

tatenceto написа:
Zoran написа:Немските номера няма как да ги варне в немско, в КАТ се унищожават!
питах в КАТ,и ми казаха че се прави договор между продавач и куповач .взимат всички документи и ги пращали по служебен път.а ония в немско си искат номера и документите.та ако се стигне до сделка ще пиша.благодаря на колегите за отговорите.

Така както са ти казали от КАТ ми се струва, че ще имаш доста главоболия, именно с тях.
При условие, че закупуваш автомобила от собственика, който се намира в България е необходимо да се сключи договор за покупко-продажба на МПС. Сделката задължително се изповядва пред нотариус.
На теб са ти необходими екземпляр от договора, големия и малкия талон на автомобила. Двата талона задължително ги превеждаш някъде където правят преводи и легализации. Като ги преведат задължително оригинала и превода трябва да за закачени и подпечатани.
Правиш си копие на документите и с тях в двумесечен срок след закупуване на автомобила ще го регистрираш в данъчното.
След закупуването на автомобила отиваш в КАТ и с всички документи които имаш го регистрираш. Старите талони заедно с превода към тях остават в КАТ и на тяхно място ти дават новите талони. Германския номер остава в КАТ и те ще се оправят с него-или ще го срежат на две или ще го върнат в Германия.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”