:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Нужда от помощ за строеж, план, разрешителни и т.н.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Нужда от помощ за строеж, план, разрешителни и т.н.

Мнениеот °niksi° » Нед 04 май 2008 15:23

Проблема ми е следния. Имаме едно местенце където има идея да почне да се строи лека полека. Какъв е реда на набавяне на документи и т.н. за да се почне да се строи.
Ако има някой в тази сфера нека драсне някое Л.С. за да мога да се свържа с него и да се обсъдят нещата.
Идеята е ако може повечето неща да се свършат от един човек/фирма а не за всяко нещо да се търси правилния човек.
Също така ще ми трябва някакъв разчет за кое горе-долу какви пари ще трябват и т..н и т.н.

arkadius
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arkadius » Нед 04 май 2008 20:03

отиваш във някое проектантско(архитектско) бюро и там ще ти обяснят
като за начало ще ти трябва архитектурен и конструктивен проект за да почнеш
ето тука малко инфо което ще ти помогне

http://estroi.bghot.com/

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 04 май 2008 21:39

Питай хулиганса, майка му мисля се занимава с подобни неща?

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arrougance » Нед 04 май 2008 22:15

отиваш както казаха колегите при някой архитект,правят ти проекта и те правят също и едни количествено стойностни оценки или нещо от сорта и ще ти кажат за колко пари ще ти излезе сичко.един съвет от мен дай го на фирма да ти го построи щото тия нерви дет ще ги изхабиш с "майстори" ще ти излязат солени

Потребителски аватар
gogata66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogata66 » Нед 04 май 2008 22:54

Има ли ток и вода?Ако не от далеч ли трябва да се прокарват? Трябва ти, а той е доста скъп поне 5000 ако не и нагоре. Всичко е само ядове и разправии и мног пари.Ако е на хубаво място в София го дай на някоя строителна фирма да построи някое блокче и да ти даде 3 апартрмента.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 04 май 2008 23:02

gogata66 написа:Има ли ток и вода?Ако не от далеч ли трябва да се прокарват? Трябва ти, а той е доста скъп поне 5000 ако не и нагоре. Всичко е само ядове и разправии и мног пари.Ако е на хубаво място в София го дай на някоя строителна фирма да построи някое блокче и да ти даде 3 апартрмента.

Как ще си даде имота на фирма да му дадат 3 апартамента по 40 квадрата бе колега, не е праилно това определено не е :(
По добре разпитай и събери информация, щото за такива начинания трябва да си много запознат.И мен ако питаш аз бих направил всичко възможно да построя нещо от сорта на 4 етажно блокче и да го продам(банките дават кредити колкото искаш)

Потребителски аватар
gogata66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogata66 » Нед 04 май 2008 23:07

много хора направиха така и подписаха договори и са доволни но има и измамени за съжаление е сме в българия и ти трябват много пари или връзки.

arkadius
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arkadius » Пон 05 май 2008 7:42

най лесният начин за без пари е,продава се петното на строителна фирма
и взимаш 20% от построеното.Ако е в регулация и на хубаво място

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Пон 05 май 2008 12:57

Аз действам по същия въпрос в момента.Ако искаш дай координати на л.с. да ти кажа някои неща,с които вече съм се сблъскал.
Иначе има един форум-"направи си сам"-там можеш да понаучиш някои неща от хора,които са го минали вече тоя път.
Когато човек реши да строи трябва да знае много работи,защото те дебнат изненади отвсякъде.
Успех!!

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Пон 05 май 2008 13:49

Най-елементарния начин е да си намриш архитект които се занимава с цялата документация, планове, разправии в общини, разрешителни и т.н. цената преди година беше около 20 Е/кв.м (разгърната застроена площ !!!) сега нямам представа. За самото построяване дали сам да си набираш работниците или да си намериш фирма изпълнител зависи от тебе (дали ти се занимава със доставки на материали, намиране на работници и т.н.), мойто мнение, е че добрите работници предпочитат да работят за фирми защото им се осигурява непрекъсната работа, достъп до оборудване което немогат да си позволят, не се занимават с пазарлъци и т.н.

Потребителски аватар
junakov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Нужда от помощ за строеж, план, разрешителни и т.н.

Мнениеот junakov » Пон 05 май 2008 16:13

°niksi° написа:Проблема ми е следния. Имаме едно местенце където има идея да почне да се строи лека полека. Какъв е реда на набавяне на документи и т.н. за да се почне да се строи.
Ако има някой в тази сфера нека драсне някое Л.С. за да мога да се свържа с него и да се обсъдят нещата.
Идеята е ако може повечето неща да се свършат от един човек/фирма а не за всяко нещо да се търси правилния човек.
Също така ще ми трябва някакъв разчет за кое горе-долу какви пари ще трябват и т..н и т.н.

така колега аз съм в бранша на строителството
1 преди проектантите трябва да си извадиш скица виза а за проектиране после проектантите след това внасяш проектите за одобрение в общината разбира се прди това съгласувани от вик ,енергото пожарна и кат и чак тогава решаваш ти ли ще си го строиш по стопански начин или ще си наемеш фирма , или го даваш на фирма срещу обезщетение 20-30 процента при последния вариант изпълняваш само стъпка 1 , този документ (скица виза за проектиране ) ще ти го изкат проектантите или фирмата(ако си срещу обезщетение защото тя си изготвя проектите) и моето мнение е само през фирма без значение дали плащаш или си обезщетен защото ако трагнеш сам за 1 година не можеш да си събереш необходимите документи за да започнеш строежа успех дано съм бил полезен :)

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Пон 05 май 2008 20:46

A статутчето как е?
Ако не е сменен ще го откара много време.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 05 май 2008 22:11

за триене моля. Или нета ми накъсва или има проблем със сайта.
Следващият пост е допълнен.

Последна промяна от kris11 на Вто 06 май 2008 21:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 05 май 2008 22:14

1. Заявление за издаване на скица на поземлен имот. до кмета - ако няма издадена.Ако е наследствен - удостверение за наследници, нотариален акт. за скицата в кмеството правят техн експертиза / водят се на място да огледат/.
2. Данъчна оценка
3. Внасят се на съвет и се чака много.. Издават после протокол посе предписание за допускане за изработване на ПУП - пак бавно

4. Вади се ПУП -доста бавно ;много бавно става от 8 мес-до 1 година. Недай се боже да сбъркат с някой номер , я в скица ,я в молба , я в протокола от комисията - ново преразглеждане/ пуска се молба за поправка на кадастрален план/. И чакаш няколко месеца за резултата.
За 3 места едно до друго ми излезе 500 лв.

5. Когато излезе ПУП си правиш копие / ако са повече места - копия / Копията се подпечатват в Община / кметството печат / на общината и подпис и вярно с оригинала.

6. С заверените копия на ПУП а - във ВиК с молба за Виза- подават се в деловодството. За 1 седмица излизат парфирани и подпечатани.- 12,50 лв за 1 бр

7, ЕОН /ЕВН/ - пак с това заверено вече копие пак се пуска молба за Виза . Молбата има доста много за попълване . Определяш си сам кога ще трянбва времянка и с каква мощност .
Мотаят се 1 месец , че и повече . Водят се на мястото за оглед .
Цена 39 лв за 7-15 КВт. за място. Удрят печат на ПУП . Валидност 1год.

После се доплаща до около 670 лв
6.и 7 може сам да си ги свършиш за да не се плаща излишно на сътрудник.

8. Вече с идея каков и колко ще се строи - при архитект за "проектиране" В кавички защото си имат готови почти проекти , които леко преработват. Плаща се според тарифата на архитекта. там и по договаряне и за 2 ри проект на еднотипна сграда.
Целта е да те оскубят . дал съм 2000лв авансово - остатъка според окончателната квадратура на проекта.
И се започва една ти им казваш какво искаш - те ти представят те каквото си искат и така 3 пъти .
Аз съм стигнал дотука. :evil:

9. Огледай се и как ще се строи и с какво.

10. Хора на архитекта идват да правят по-детайла скица на имота - нанасят точно място на големи дървета, ако има :далекопровод ; водопровод; газопровод.

11. Чакам всеки момент да ми се обадят за геоложко проучване - бие се ръчна сонда на 1,5-2м / ако е сграда на 2 етажа. За по-висока сграда ми споменаха за сонда от камион.- значи да има място за достъп за камиона.
Мен ме привлече много технологията "Creo" - www.creobg.net
Предимства - бърз строеж, възможност за самостоятелно строителство / сам/. Завода за блокчетата е Каварна.
Блокчетата са с външна изолация 6 см и вътрешна 4 см от Неопор. Вътре в блокчето има кухина от 10 м за бетон и арматура.
Изисквания идеално нивелирана основа. Блокчетата се сглобяват като Лего 1 за друго. Нареждат се 3 реда и се залива с бетон до средата на 3 тото блокче . / това позволява да се използва малка бетонобъркачка/. Нужда от миксер има само за основата и хоризонталните плочи. Вътрешни стени - избор Итонг, тухли, цим. блокчета.
Голям плюс е ,че външната стена е готова за полагане на мазилка - само мрежа и мин мазилка поради равните стени. Навсякъде има топлоизолация отвън -което е голям плюс също.
Бригада от Крео- за 40 дни е готова къщате без обазавеждане / с инсталации и гипскартон вътре/

Добавено:
Засега с техни хора - 350 Евро на кв.м , но щели да вдигат сента на 390 Евро. Говорим за готова без мебелировка / готова инсталация, водопровод , мръсен канал, измазване отвън, вътре гипс картон.
Ориентировъна цена на кв.м за блокчетата е 23,50 Евро.- има затапващи елементи - 2 тапи 0,70 Евро.
Основите са ивични 60х40 см. - но зависи от почвата.
Инсталацията и водопрводните тръби се монтират в канал на вътрешната изолация. Има специялен нож - нагревателен с форма на тръба ф около 4 см с който се прорязва вътр. изолация.
Блокчетата се хващат 1 за друго със телени скоби със спец . пистолет.

Последна промяна от kris11 на Вто 06 май 2008 21:25, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Вто 06 май 2008 8:38

kris11,с тебе явно сме точно на един и същи хал и за всичко/за съжаление/ си абсолютно прав.
А тая система КРИО доста я спрягат напоследък,само не мога да разбера в крайна сметка колко ти излиза на квадрат строителството с нея,ако ти я строят те.В момента вариантите/поне за грубия строеж/не са малко и в крайна сметка са идентични по отношение на крайния продукт като топло,шумо и т.н. изолация.Ако имаш някава информация за цени пиши-ще е полезно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”