Една малко по-офтопик тема да пусна.
Трябва да си сложим паркет в хола и 2-те стаи - общо 60 квадарата. Бяхме твърдо решили да слагаме масивен паркет (дъбов), но сега като че ли съм разколебан в полза на трислойния. Допреди няколко месеца не бях запознат много с него и го слагах в групата на ламинатите.
Плюс за трислоен:
- фабрично изравнени парчета и всичките там слоеве и обработки
- реди се лесно и бързо
- сваля се лесно в случай на авария
- не се размества
Плюс за масивен (и минус за трислоен)
- цяло парче масивно дърво (а не само 4-5 mm, което е първия пласт на трислойния)
- можеш да го циклиш много пъти, а не само 3-4 при трислойния.
Някой по-запознат може ли да каже, дали тези 7 слоя (описани тук http://www.lia.bg/estestven-trisloen-pa ... id-84.html) наистина предпазват повече от надраскване отколкото лакиран масивен? Засега съм гледал по магазините само Барлинек, разбрах, че имало и някакви китайски с до 8мм горен слой, но им нямам вяра с какво са обработвали дървото. Има ли други добри предложения на трислоен?
Като пари сме склонни да дадем до 80-90 лв на квадрат за всичко, т.е. ако е масивен да включва материали и редене.

Трислоен естествен vs масивен паркет
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Трислоен естествен vs масивен паркет
Berlinek са доста хубави. Общо взето ги препоръчвам навсякъде.
Препоръчвам го и на теб
Не се драска лесно, но ако изпуснеш нещо тежко и тъпо може да се вдлъбне, което е непоправимо (същото е и при естествения).Дори и да се надере, то самата драскотина не си личи, именно заради много пластове.
Разглобяването не е между плюсовете, защото е хубаво да се лепи или поне уплътни с гел против вода (да не цъфне като майска роза след време). Хубаво е да се лепи защото клик системата(на късата страна) не е толкова прецизна както при ламината, и след време може да отвори фуги(пак на късата страна, на дългата няма как
).
Не търси прекалено дебел, не е нужно (според мен). С хубава подложка (има една зелена на плоскости, около 4-5мм е) и хубава замазка ще имаш прекрасен под, масивен и добре изолиращ пода.
Дано съм бил полезен, ако имаш други въпроси пиши
п.п. На снимката е берлинек и аз лично изпусках около 5 пъти тежки неща след като го монтирах. Нямаше наранявания. На една от другите кухни някой беше решил, че може да влачи двойна порцеланова мивка и го беше надрал и вдлъбнал.
Препоръчвам го и на теб

Не се драска лесно, но ако изпуснеш нещо тежко и тъпо може да се вдлъбне, което е непоправимо (същото е и при естествения).Дори и да се надере, то самата драскотина не си личи, именно заради много пластове.
Разглобяването не е между плюсовете, защото е хубаво да се лепи или поне уплътни с гел против вода (да не цъфне като майска роза след време). Хубаво е да се лепи защото клик системата(на късата страна) не е толкова прецизна както при ламината, и след време може да отвори фуги(пак на късата страна, на дългата няма как

Не търси прекалено дебел, не е нужно (според мен). С хубава подложка (има една зелена на плоскости, около 4-5мм е) и хубава замазка ще имаш прекрасен под, масивен и добре изолиращ пода.
Дано съм бил полезен, ако имаш други въпроси пиши

п.п. На снимката е берлинек и аз лично изпусках около 5 пъти тежки неща след като го монтирах. Нямаше наранявания. На една от другите кухни някой беше решил, че може да влачи двойна порцеланова мивка и го беше надрал и вдлъбнал.
- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Този гел лепи ли или има само уплътняваща функция? В Лабиринт бяха направили едно каре, но не много качествено - личаха си отделните парчета, докато в други магазини не може да се познае къде са ръбовете. Може би не са се постарали достатъчно в първия случай..
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Я си тури един ламинат за 15лв квадрата и като ти писне го разкарвай....аз се навъртях с паркет за 70лв/кв + монтаж и още ме боли главата....5 дни го редиха....лепиха....ся не мога да го гледам, още по-лошото е че не мога да го махна, а оня ламинат се изрива за точно 2 минути.... 

- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
chefito написа:Я си тури един ламинат за 15лв квадрата и като ти писне го разкарвай....
преди малко прочетох (май в offroad форума беше), че един викаше на ламината "консуматив - сменям го на 3 години"

- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
luciuz написа:Този гел лепи ли или има само уплътняваща функция? В Лабиринт бяха направили едно каре, но не много качествено - личаха си отделните парчета, докато в други магазини не може да се познае къде са ръбовете. Може би не са се постарали достатъчно в първия случай..
Гела е за клик системите, не лепи но уплътнява от вода.
До сега винаги съм го лепил берлинека, сигурно си се загледал в "мъжкото" и "женското" в шоурум-а. Не са като при ламинирания паркет нали? Моето мнение е, че е трябва да се лепи защото отваря луфтове както казах на късата страна.
По принцип при нормален монтаж и ако самите дъски са качествени а не седели и деформирали по складове, не трябва да се виждат ръбове, фуги и т.н.
За ламината мога много да си пиша ама ме мързи.
При хубава замазка, подложка и един AC4 class 32 ще ти свърши перфектна работа. Пък и разликата в цената е драстична, а резултата не, но това е мое мнение

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
luciuz написа:chefito написа:Я си тури един ламинат за 15лв квадрата и като ти писне го разкарвай....
преди малко прочетох (май в offroad форума беше), че един викаше на ламината "консуматив - сменям го на 3 години"
3 не, но 6-7 и се сменя....

- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
AmW написа:.....и ако самите дъски са качествени а не седели и деформирали по складове ...
в този ред на мисли, откъде е най-удачно да се закупи? На стройко не мога да се сетя кой го предлагаше, но съм го гледал на няколко места с малко вариращи цени.
И какви парчета се продават? Ако са много големи парчетата при малки стаи ще трябва да се изреже и да загуби клика на излишното парче.
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ох за покупката не знам на къде да те насоча. Не съм се занимавал с това в България от години и не знам кой "къде е"
Има различни варианти като дължина, този на снимката е на 240см, малко е неудобен за работа. Слагал съм и на малки парчета на по 60см, но пак не е много удобно защото става по бавно, но като цяло тези неща не те засягат (освен ако не си го монтираш сам).
Но знай, замазката е страшно важна ако не искаш да дадеш 60-70лв за квадрат и да пружинира и пропада после.

Има различни варианти като дължина, този на снимката е на 240см, малко е неудобен за работа. Слагал съм и на малки парчета на по 60см, но пак не е много удобно защото става по бавно, но като цяло тези неща не те засягат (освен ако не си го монтираш сам).
Но знай, замазката е страшно важна ако не искаш да дадеш 60-70лв за квадрат и да пружинира и пропада после.
- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това е добре, щом има различни дължини. Може да се купят 2 вида, защото хола е 30 квадарата, а стаите горе-долу по 15.
мерси:)
мерси:)
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
2 вида значи 2 различни цвята/модела паркет.
Не се притеснявай за дължината, става работата за нула време
Не се притеснявай за дължината, става работата за нула време

Върни се в “ОФФ-Топик - други”