хардуерен въпрос - гръмотевица + PC = ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

хардуерен въпрос - гръмотевица + PC = ?

Мнениеот juve » Пон 16 юни 2008 19:03

Така.... значи въпроса ми е следният : На единия служебен ПЦ , който е до рутера и на съседната маса Изключен , но включен към рутера се случи малка случка : от гръмотевица бяха изпържени 2 суича , после рутера е оцелял почти на 90 % ( работи , ама единия вход леко примигва когато му падне ;) ) и после вече е влязло през интегрирания лан и ПЦ то вече не буутва ..... :evil: Та ..решихме въпроса много бързо - ново дъно , рам , процесор и т.н , но на мене ми остана някак си подозрение , че нещата не са заминали всички .... та ... има ли начин да се тестват компонентите БЕЗ да се заменят с нови и най вече за дъното -освен това ако му сложа процесор със същия сокет , но от по висок клас ( за което то не е и чувало когато са го произвели а и биос няма нов ) може ли да загрубеят още повече нещата и да изгасим и това , дето не е изгаснало ...... Уф обърнах го тук на хардуерен форум , ама ако някой е ровичкал що па да не каже ..... :D
П.С аз обичам да чета - може и четиво да мятате - лошо няма
Мерси предварително 8)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 юни 2008 19:08

Общо взето не си струва труда да се тества кое точно е опукано на дъното и да се сменя след това :idea: При положение, че едно средна хубост дъно струва 50-60$ (60-70 лева) се губи смисъла на смисъла :wink: Защото освен през ЛАН-а, най-вероятно и захранването, ако не е марково, да е допринесло за последствията ;)

Всъщност не си написал какво точно не прави изгорялото дъно - въобще не пали или не буутва от диска? И има голяма вероятност процесора и РАМ-а да са си здрави и да може да се ползват за друг комп. Поне РАМ-а със сигурност ще намерите къде да го забучите или в най-лошия случай да го продадете втора ръка ;)

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пон 16 юни 2008 19:10

От това което разбирам искаш да го пробваш с по-нов ЦП до тук добре ако имаш същия сокет слагаш ЦП-то и пробваш ако тръгне добре ако не.. :wink:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 16 юни 2008 19:57

Ами не мога да обясня на ръководството , че фортрон захранване + UPS е нещо , което не е само за трошене на пари - мислят ме , че съм параноик- фанатик, пък и с тоя slackware дето го слагам навсякъде съвсем не ми хващат вяра - считат ме за фанатик които не е съвсем с акъла си :roll: ..... ама моя ПЦ с тези "гъзарии" си е съвсем наред :!:
За процесора - сокета е същия , ама в биоса не знам ....ако не е запознат с процесора какво ли ще направи ?
относно Буутването - като го запуснеш , само светва диода за захранено дъно и вентилаторите започват да въртят ..... и толкова ..... а дънцето е дъртичко , ама си беше стабилно - Asus A7V - 880 ....класика ....

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 юни 2008 20:01

Отпиши го ;) Не си струва. Ако си фен на такова дъно, кажи да ти потърся, за 10-15 лева все ще ти намеря ако не същото, поне подобно :wink:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 16 юни 2008 20:20

Отпиши го Wink Не си струва. Ако си фен на такова дъно, кажи да ти потърся, за 10-15 лева все ще ти намеря ако не същото, поне подобно Wink

Ахм :) .... не съм чак толкова ...... вманиачен ...... просто знам , че всички майстори , независимо от професията Сме от един дол дренки - ако не ни се занимава с нещо , смело "метаме цели краставици у салатата " :) ... и затова подозрението е живо .... работата май е ясна - фирма чистота май ще намаже ;)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 юни 2008 20:34

Хвърляй го, докато не са започнали да взимат пари за изхвърляне на електронни отпадъци :twisted:

Иначе наистина в твоя случай не си струва ремонта ;) Ползвай РАМ-а за някое друго ПЦ което със сходна възраст и поне няма да са фира всички части ;)

Потребителски аватар
jbussines
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jbussines » Вто 17 юни 2008 7:49

Тествай ще се оправи може би ,но не разчитай да е на 100% дори и да работи просто си е късмет.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Вто 17 юни 2008 13:16

Как тъй от само себе си се оправят тия работи? Дъното е заминало, ако е влязло през лан картата. Аз смених вече две такива. Пускаш го, тръгват ветилаторите и дотам. Сигурно не ти минава POST проверката и не чуваш бипкането за нейното успешно приключване. Можеш да ресетнеш биоса, ама едва ли ще има файда. Пък ако има, да вземеш да влезеш и да забраниш ползването на вградената карта, може да има ефект. Ама станаха много условни нещата. Пробвай, но и според мен е дало фира и в коша.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 17 юни 2008 16:18

Пипни южния мост на дъното - ако веднага след пускане се насвятква дотолкова, че не можеш пръста да си държиш значи е заминал, тоест и дънцето е за кофата. Понякога си заминава и част от периферията /южния отговаря за нея/ - хардове, оптики, ланки... Обикновено процесора и паметта оцеляват, но не е задължително.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Вто 17 юни 2008 16:37

мдаа ...днеска пробвах паметта ..... мина POST ама после бозата заби и каза че се спира да не се гътнел хардуера.....а бе син екран , махнах модула и се оправи - предполагам че този път дебил гей не е виновен ...... а за дъното - точно така - само пали вентилаторите и толкова :evil:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”