Питане за охлаждане на дома
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Питане за охлаждане на дома
Колеги, в тези летни горещини се замислих за алтернативен метод за охлаждане на апартамента. Значи какво ми е идеята - имам печка тип камина с водна риза и радиатори във всички стаи, а не искам да си купувам климатици само за лятото. Има ли на пазара и дали някой е чувал за хладилно агрегатче, през което да прекарам водата от камината, за да се охлажда и от там през радиаторите да ми охлажда колибката. Мислих за климатик, който е преносим, но пък не може да охлажда навсякъде, а само 1 стая. Ако трябва да си купувам климатици инвестицията ми отива към 300-3500 лв и затова търся по-евтин вариант. А такива системи съм виждал, но са за големи сгради. В момента на работата се охлаждаме по този метод, но има духалки, през които върви охладената вода. Чакам вашите свежи идеи дали ще проработи системата и най-важното-дали може да се изгради 

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
batmilko написа:все пак климатиците дето само охлаждат са доста евтини в сравнение с инверторите....
но пък за най-ефтин вариант - вентилатора си е дъ фърст
напълно съм съгласен с бачи милко...евтин климатик за студено навсякъде....можеш да купиш 4-5 12-ски за 2000лв и ще умреш от студ...на вратата ще ти чукат белите мечоци...
- dimitarpetrov
- Автомобил: HONDA CR-V 2003
- Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp
ако времето в Габрово (гледам че си от там) е горещо и СУХО, може да пробваш изпарителните охладители - простички и евтини системки дето прекарват въздуха през мокра вата, водата приема топлина от топлия въздух и се изпарява, което води до охлаждане на въздуха. Колкото по-сух и горещ е въздуха, толкова по-добре действа. За капак и прахоляка от въздуха се отделя - омокря се и остава на ватата. Зареждаш го със студена вода, а може и една тарелка лед от фризера за още по-добър ефект. Има такива системки на ЕЛИТ по практикерите, които са комбинирани и с печка 2 кВт - идеално и за охлаждане през жегите и за отопление през преходните сезони, отделно че на отопление може и да ти овлажнява въздуха.
Ами за съжаление няма как да стане да се охлаждаш с радиаторите....тези духалки за които казахте се наричат вентилаторни конвектори fancoil както спомена колегата и се използват именно за централна климатизация - това ти е едната възможност,другата са климатиците.....тапоследък има някакви тендеции за климатизация на принципа на подовото (само че и при вграждане и в стените) засега обаче не много успешни...
- Adolf * VW
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”