Питането за нетрудоспособен родител ....

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Питането за нетрудоспособен родител ....

Мнениеот Adnan » Чет 10 юли 2008 16:08

Тъй като бяха затворили предишната тема на колегата аз все още бих желал да получа отговор ако някой е информиран :

Adnan написа:Ще използвам темата за запитване от моя страна.
Майката на съпругата ми вече си получи всички документи за "инвалид" ( звучи малко гадно ) мисля 1'ва степен.
Интересува ме дали все още важи правото да направиме пълномощно на мое име и на името на съпругата ми, шурето за :
- Закупуване на автомобил;
- Представяне пред всички институции - КАТ, НОИ, Болници ...
- Използуването на автомобил ( аз, съпругата ми, шурето ).
- След закупуване и регистриране да се предостави автомобила за ползване на няколко лица ( аз, съпругата ми, шурето ).

Интересува ме поради причината, че преди ЕС имаше мито за вносни автомобили а самите нетрудоспособни бяха освободени от тази тежест.
И имаше сташно много коли внесени на нетрудоспособни като 1 такъв можеше да има коли от последно поколение. И Масларова прокара закон който ограничи това.

П.С."Бабата" иска да закупи кола на сина си ( шурето ) от германия да я возят на терапиите или в съседните градове за прегледи и т.н.
А къде тя ще тръгне в такова състояние по пътища да закупува автомобил. Не е за мене за някаква полза, нямам възможността да предоставям личния си автомобил когато съм на работа.

Потребителски аватар
Vladsman1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vladsman1 » Чет 10 юли 2008 16:24

Преди регистрирането на автомобил на инвалид не се ли правеше за да се избяга от митото?
Регистрирате си колата на нейно име, после ви прави по едно пълномощтно да я представлявате пред изброените органи, поне аз така карах мойта кола известно време. Единственното което се сещам като предимство е, че ще е със стикери "инвалид" и ще може да се паркира на уредените за целта места.

Не съм вещ, но не мисля че имате някакви проблеми, пък не съм чул да са забранили пълномощтните. Ако ги бяха забранили всички лизингови къщи щяха да опищат медиите.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 10 юли 2008 16:36

Vladsman1 написа:Преди регистрирането на автомобил на инвалид не се ли правеше за да се избяга от митото?

Аз доколкото знам вече мито няма.
А бенифициентите са доколкото знам са :
Не плаща данък кола + данък сграда;
Не плаща винетка;

Ако може да спестява жената около 200 лв. на година от всички неща си е супер. Без туй пенсията и е 150 лв. Колата най вероятно, ще се озориме ние с жената и ако шурето се включи малко в помощ е екстра.

Стикер на нея няма да и трябва, ще се вози в малък град където няма толкова много коли.

Потребителски аватар
nadia23
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nadia23 » Чет 10 юли 2008 18:30

Той и стикера е по усмотрение на кмета на града.Не на всеки инвалид първа степен се дава стикер за паркиране. Дават го само на инвалиди с определени заболявания,имаше някъде списък в нета за кои се дава.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”