За табелите указващи исторически и др. забележителности

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

За табелите указващи исторически и др. забележителности

Мнениеот jijibs » Вто 11 авг 2009 21:57

Колеги, тази година си попътувах из страната и като любител на природните и исторически красоти на България, доста се отбивах по пътя си да разглеждам. На някои места обаче само правих опити и затова реших да създам тема, в която да даваме информация за местата, които сме посещавали с характерна и по-подробна информация за тях - местонахождение, състояние на пътя (достъпност), може снимки и описание.

Надявам се темата да помогне на хора, които са пращани за зелен хайвер от табелите, които указват тези места, описани от законодателя като:

"9. за пътни знаци Ж1, Ж2, Ж6, Ж7 и Ж10 - кафяв, когато те указват посоки само към музеи, резервати и паметници на културата по Закона за паметниците на културата и музеите (ЗПКМ), към национални паркове, природни паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности по Закона за защитените територии (ЗЗТ)."

Често тези табели се поставят по пътищата и указват някаква посока, но никаква друга информация по нататък (като изключение на това твърдение ще посоча например Перперикон, който е означен много добре) и вече започнах да се замислям преди да отбивам. Неведнъж съм псувал за наполовина свършената работа на някой крадец на европари, но това е друга тема.

p.s. моля без публикации от Интернет!

Потребителски аватар
golf rlZZZ
Автомобил:
Двигател:

Re: За табелите указващи исторически и др. забележителности

Мнениеот golf rlZZZ » Сря 12 авг 2009 8:47

Аз ли не вдявам или искаш да кажеш,че тези табели сочат в грешна посока и само объркват туристите?Ако е така-не знам в коя България си пътувал баце.И аз пътувам доста по страната и такова нещо няма-табелите си сочат правилно и може да им се има доверие.

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Сря 12 авг 2009 17:02

Не твърдя че указват грешна посока, баце, твърдя че е недостатъчна информацията по маршрута указан от тях. Например опитай да намериш един "Мелхир" след Харманли в посока Тополовград или "Монек" на пътя от Кърджали към Перперикон, за който има табела 3 км, после търсиш задължително някой местен за помощ, след които стигаш до нова табела 3 км за същото място, а пътя е труднопроходим освен ако не искаш да си потрошиш автомобила (най-вероятно). Всъщност така и не стигнах до мястото заради липсата на информация. А се засяках и с други хора, които не можаха да се ориентират.
А баце, след като си ходил на много места, пиши по 2 изречения за тях, ако не те затруднява. А ако си ходил на Етъра или В.Търново, то наистина са ясни нещата за там наистина няма какво да се пише.
Аз препоръчвам да посетите "Кромлех", който се намира след село Долни Главанак в посока язовир Студен кладенец :да: Има си изградена туристическа пътека (тръгваща от самия път), информационни табели, беседка, а мястото е уникално за България.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Вто 18 авг 2009 23:32

Траянови врата.. имаш кафява табела и на магистралата и на ихтиманския път. Малко е залупен пътят в началото.. в сми има няколко отклонения като само едно не е запушено от магистралата. Верният път минава под магаистралата и после имаш няколко километра до крепостта. Пътят е (беше преди 1 година ) в сравнително добро състояние, там се провежда и част от рали България. За гледане - няма какво толкова да се гледа.. има зидове от ядрото на крепостта + паметна плоча поставена от гоце.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 21 авг 2009 23:22

Поздравления за темата :beer

Ако някой има път към Северозападна България и не е посетил Белоградчишките скали, пещерата "Магурата" и разбира се крепостта "Баба Вида" смятам, че има причина да го направи.
Тръгвате от Монтана по Е-79, в посока Видин.
И на трите места е най-добре да си вземете гид, ако няма някой местен с вас, който да ви обяснява.
Пътя към Белоградчик е малко кофти, има дупки, но в никакъв случай не е трудно проходим. Катерят се доста стълби към крепостта пеша!
След Белоградчик продължавате към Видин и в гр.Димово, след един жп прелез има табела наляво "Пещера Магурата". Нататък пътя не си го спомням много добре, може да е малко объркано, спомням си, че пътя се разделя на 2, там трябва надясно да хванете, пътя се качва нагоре. Стигате касата, плащате и влизате. В пещерата е забранено снимането със светкавици, защото има древни рисунки, които си заслужава да видите! Тези рисунки обаче са чувствителни към светлина. Целогодишно температурата в пещерата е около 12 градуса, така че си вземете блуза с дълъг ръкав. В пещерата има и винарска изба, мисля, че може да си купите вино от там.
След "Магурата" продължавате по Е79 към Видин. Крепостта "Баба Вида" е в парка, до градския плаж. Който и да питате ще ви упъти накъде да хванете. Най-добре се обадете на някой колега от града, за да ви упъти. Ако няма кой да питате влизате в града само направо. Стигате центъра, пътя направо е затворен, там хващате надясно и трябва да се озовете пред речна гара. Паркирате си колата там някъде и хващате пеша по дигата до дунава, срещу течението на реката. След известна разходка би трябвало да стигнете крепостта :) Заслужава си да посетите и 3-те места, има какво да се види според мен.

Колегите от Враца, Монтана и Берковица да пишат за интересни места там, манастир имаше някакъв между Вършец и Бързия.. Също така "Леденика" (там не съм ходил).

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Сря 02 сеп 2009 20:38

Древните рисунки в Магурата не са част от туристическия маршрут в пещерата. До тях не се допускат туристи. Входа е 5 лв. а на изхода ви чака "Влакче" което срещу 3 лв. ще ви върне обратно до автомобила ви на паркинга. Разтоянието е около 2 километра по преценка на око но в жегата не е за препоръчване да ги изминавате пеша. Входа и изхода на пещерата не е един и същ. Вътре е изключително хлъзгаво и зле осветено. Повечето лампи ти светят в очите а не по пътеката където се минава. Пода е направен от някакви гладки каменни плочи и камъни които приличат на мраморни, но понеже са мокри от влагата са толкова хлъзгави все едно ходи по лед човек. Екскурзоводката която ни водеше беше изключително зле подготвена, каквото и да е попита човек все не знае.
Лично на мен тази пещера не ми допадна.

Върни се в “Пътеводител”