Маршрут Шумен-Бърно

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Маршрут Шумен-Бърно

Мнениеот xploda » Чет 15 юли 2010 9:22

От кои бензиностанции да се зарежда? Винетки - цени, места за закупуване? Участъци, които трябва да се избягват?

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Re: Маршрут Шумен-Бърно

Мнениеот xploda » Пет 16 юли 2010 18:00

Koлеги, я кажете откъде да мина, че всеки по един акъл дава и се чудя откъде да мина - през Румъния или през София и Сърбия? През Румъния не ми се минава щото пътя е натоварен, а и там карат като идиоти. През София, Сърбия пък не ми се минава, щото до София пътя сигурно е олеле мале, а през Сърбия не съм минавал, пък различни истории съм чувал, а и не са в ЕС, там ме притеснява да нямам някви проблеми, пък казват на магистрала се минавало цяла Сърбия, ама не знам пак. Искам да мина по-възможно най-добрия път и възможно най-безпроблемно, не ме притеснява, ако трябва да се изминат дадени километри в повече.
Казвайте колеги - откъде ще е по-малкото зло.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 16 юли 2010 18:14

Нещеш през Румъния, нито през Сърбия - само по Дунав остана! :lol:
:beer

VesMil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VesMil » Съб 17 юли 2010 7:40

Ами ти явно не искаш да пътуваш,защо питаш тогава?
Минавай си през Сърбия и хич да не ти пука,пътувал съм поне 5 пъти през Сръбско ,няма никакви проблеми,ако си спазваш знаците .

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Съб 17 юли 2010 18:48

Сърбите са пичове, не са като лайняните гърци примерно. Аз редовно ходя там и само вежливо отношение съм срещал. Пътищата са много по добри от бГ.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 17 юли 2010 22:02

За мен по-добрият вариант е през Сърбия - малко по-дълъг път като разстояние, но пък по-малко време (и двата маршрута - и през Румъния, и през Сърбия са със сравнително добри пътища, т.е. няма ями и др. подобни). Вярно, че не са в ЕС (въпреки че го заслужават повече от нас и румънците, т.е. "по-европейци" са), но пък през Сърбия се минава само с валидна лична карта (т.е. не е нужен задграничен паспорт). Поради факта, че не са в ЕС, горивата им са по-евтини. Не си писал с какво ще пътуваш - аз с колата от аватара като напълня на изхода на София резервоара с дизел догоре, стигам до Бърно без да зареждам. Цените на горивата в Унгария, Словакия и Чехия са малко по-високи отколкото у нас. За препоръчване са големите вериги бензиностанции - MOL, OMV, Agip, ESSO, евентуално в Сърбия ЕКО. По възможност плащай с карта (дебитна, кредитна) - тогава няма "заигравки" с курса. В Словакия валутата е евро. В Сърбия винетки няма (за всички останали страни има), има 3 магистрални такси. Аз винаги си купувам валутите, които ми трябват от едно бюро в центъра на София. За цените на таксите в Сърбия - ЦЪК. За Унгария - винетката е електронна; това означава, че нищо не се лепи по стъклото. Представлява касова бележка с данните на автомобила. Повече информация - ТУК. Може да се купи и онлайн, ама не те съветвам. Словакия - седмична за лек автомобил е от порядъка на 5 евро. Чехия е нещо подобно. За препоръчване е винетката да се купи веднага - на границата, или първата бензиностанция. За Чехия може да се купи и от Словакия.
Ако минеш през Сърбия, имаш само 80 км в Сърбия, които не са по магистрала, но пък имаш 80 км "чиста" магистрала в България. Ако минеш през Румъния, имаш само 100 км магистрала - всичко останало е двулентов път, голямата част със завои; трафикът през Румъния денонощно е силен. Ако решиш да минаваш през Румъния, имаш 12 лв. такса Дунав мост (в посока България-Румъния; в обратната посока е 6 евро или в леи), и седмична винетка 12-13 леи (мисля, че идва около 6 лв.), купува се на първата бензиностанция след моста. За Румъния препоръчваха горива само на Rompetrol.
Лично аз тръгвам от Търговище към 0,00 ч., и в Бърно съм около 15 ч. тяхно време (т.е. към 16 часа път с почивките за зареждане, кафе, хапване, WC). Така избягвам евентуално натоварванията на границата със Сърбия (досега такива в 4 ч. сутринта не съм виждал - не повече от 2-3 коли, минава се за минути), трафикът по "немагистралата" е символичен, и при късмет се минава без задръствания Белград в 6-7 часа сутринта.
В Сърбия основните ограничения по пътищата са 60/80/120; всички останали страни са като нас - 50/90/130.
Ако има други въпроси, питай.

Върни се в “Пътеводител”