yarek написа:Благодаря много за инфо, мисля че ще пътувам през Букурещ, трафика е по поносим от дупките. Възнамерявам да плащам с карта, разбрах че няма проблем с това, обаче дали има дневни винетки, да не купувам седмична и колко пари струват горе долу?
Кой откъде ще мине си е негов личен избор.
Ето 
сайта за румънските винетки; това е румънската му версия, има и на английски, руски и турски. За лек автомобил най-кратката е седмичната - 12,36 леи, в левове е грубо наполовина, в евро - 1/4. Еднодневни има за камиони, автобуси и пр. техника, но са по-скъпи от лекоавтомобилните седмични. Особености - ако се купи по Интернет, не идва веднага потвърждението - до 1 ден може да мине. Номера на колата задължително на латиница. После при проверка под "серия" се има предвид не номера на колата, а кода за потвърждение.
Аз досега с кредитни карти в чужбина не съм имал проблем. Но е добре да се провери при издателя дали има проблеми да се ползва зад граница, и евентуално какво трябва да се направи, за да се избегнат. Колеги от бившия СССР често се оплакват - техните карти ги блокират ако се ползват зад граница (понякога дори и след предварителни разговори на място, и след това се налагат "мили разговори" 

).