source: http://fakti.bg/avto/65228-avstria-zabrani-videoregistratorite
Австрийската комисия за защита на личните данни забрани използването на бордови камери, които документират ставащото пред автомобила. Т. нар. видеорегистратори са приети за средство, което позволява вмешателство в личния живот на други лица, съобщава ORF.
Комисията е разгледала молба от австриец, който искал да узакони видеорегистратора си с цел "юридическа защита в случай на пътнотранспортно произшествие". Властите обаче не са приели аргументите му.
Председателят на Комисията Ева Зурада-Кирхмайер мотивира решението с австрийското законодателство, което не позволява на частни лица да провеждат видеонаблюдение извън границите на частната си собственост.
Под това понятие властите разбирали къща, апартамент или помещение. Мониторингът на обществени пространства бил изключителна отговорност на агенциите за сигурност. При видеозаснемането от автомобил в кадър попадали личните данни на трети лица - регистрационни номера, физиономии и т.н.
Нарушаването на забраната ще се наказва със строги глоби. Заловен с видеорегистратор водач ще трябва да плати 10 000 евро, а при повторно провинение - 25 000 евро. При това на санкции ще подлежи не само използването на специализирана бордова камера, а и снимането с телефон, макар че от Комисията за защита на личните са се смилили и няма да наказват правенето на снимки след катастрофа.
Модата на видеорегистраторите започна след многобройни клипове, заснети по пътищата на Русия. Там подобни устройства не само не са забранени, а дори напротив - руските власти вече започнаха оборудването на полицейските автомобили с бордови камери.
Австрия забрани видеорегистраторите
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Re: Австрия забрани видеорегистраторите
Чудесно, това е една разкошна новина. Дано ги треснат навсякъде.
vasstop, за добрата вест от мен имаш бира, после втора...и т.н.
vasstop, за добрата вест от мен имаш бира, после втора...и т.н.
- jarmy
- Автомобил: Volkswagen Golf 1.9 sdi
- Двигател:
Не ми се вярва скоро и в България да стане това....Браво за новината и от мен 

Извинявам се много,ама защо е добра тази новина?
Според мен е средство за доказване на вина или невинност,не че имам видеорегистратор,но съм мислил по въпроса,че с такива материали,може да се покаже нагледно какво може да се случи в реална ситуация!

Според мен е средство за доказване на вина или невинност,не че имам видеорегистратор,но съм мислил по въпроса,че с такива материали,може да се покаже нагледно какво може да се случи в реална ситуация!
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Защото в демократичните страни не може да снимаш и подслушваш като в България
- megatone
- Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
- Двигател:
- Контакти:
Само дето е пълно с камери заснемащи нарушенията 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
В Австрия нямат смугли сънародници, но преди ден два, вестник беше излязал със статия описващ стар номер върнат на мода, циганки бутат децата си пред колата и изкарват пари искайки 2 хилядарки за да не викат полиция примерно.
Дори и в клиповете от руските видеорегистратори съм срещал как спира някой на пешеходна пътека и от пресичащите някое пишлеме му се хвърли на предния капак!
Та австрийците могат да си ги забраняват, но в страна като нашата би трябвало да се поощряват такива средства или поне такова е моето мнение.
Дори и в клиповете от руските видеорегистратори съм срещал как спира някой на пешеходна пътека и от пресичащите някое пишлеме му се хвърли на предния капак!
Та австрийците могат да си ги забраняват, но в страна като нашата би трябвало да се поощряват такива средства или поне такова е моето мнение.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Не намеих никаква официална информация по въпроса. От кога влиза в сила?
Мисля да закача една камерка на буса сега като пътуваме за Вьортерзее. Не е точно видеорегистратор, а по-скоро като Go Pro - http://www.hockeycamel.com/products.php?pid=959
Мисля да закача една камерка на буса сега като пътуваме за Вьортерзее. Не е точно видеорегистратор, а по-скоро като Go Pro - http://www.hockeycamel.com/products.php?pid=959
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
http://www.oe24.at/oesterreich/politik/Video-Ueberwachung-aus-Privat-Auto-verboten/102701672
Практически комисията не е забранила ей-сега в момента видеорегистраторите, просто е изтълкувала закона във връзка с гореописания случай. БТВ, ако някой отнесе въпроса до нашенската комисия за защита на лични данни е много вероятно да получи сходен отговор...
п.с. Извън глобата всеки заснет от такава камера може да претендира за обезщетение, та се оглеждайте там, не се знае от къде може да ви скочат едни до 20 000 евро
Практически комисията не е забранила ей-сега в момента видеорегистраторите, просто е изтълкувала закона във връзка с гореописания случай. БТВ, ако някой отнесе въпроса до нашенската комисия за защита на лични данни е много вероятно да получи сходен отговор...
п.с. Извън глобата всеки заснет от такава камера може да претендира за обезщетение, та се оглеждайте там, не се знае от къде може да ви скочат едни до 20 000 евро