От тази година има нова снегопочистваща фирма, която за сега се справя добре, дори днес бяха пуснали ротора да уширява в ниските части с натрупан сняг.
Актуалната обстановка през прохода може да се следи в групата във фейсбук https://www.facebook.com/groups/3137931279840973
Пресни вести от Петрохан!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Пресни вести от Петрохан!
Здравейте някой скоро минавал ли е маршрута Монтана-София през прохода петрохан. Какво е положението на пътната настилка (дупки, неравности, ... ), тежкотоварен трафик, ... всичко за което трябва да се има на предвид?
Имам колеги в работата от Румъния които искат да пътуват до Гърция през Тимишуара-Калафат-Видин-София-... надолу е ясно. Проблема е че те са с нисък автомобил и не много добре оборудван за българските пътища.
Аз имам информация, че между Монтана и Видин пътят трябва да се избягва поради лошата настилка и тежкият трафик. Чудя се дали да ги посътветвам да минат през Петрохан. Някой скоро да минавал и ако може да сподели мнение.
Имам колеги в работата от Румъния които искат да пътуват до Гърция през Тимишуара-Калафат-Видин-София-... надолу е ясно. Проблема е че те са с нисък автомобил и не много добре оборудван за българските пътища.
Аз имам информация, че между Монтана и Видин пътят трябва да се избягва поради лошата настилка и тежкият трафик. Чудя се дали да ги посътветвам да минат през Петрохан. Някой скоро да минавал и ако може да сподели мнение.
Re: Пресни вести от Петрохан!
От Видин посока София най - добре да не карат по панорамният път през Дунавци за Монтана, а да изберат варианта през Арчар - Брусарци - Сливотин - Монтана. Разклона е малко след изхода от Видин наляво. Пътят там е супер, ограничен е до 12Т, няма камиони и е значително по-ненатоварен. От Монтана за София през Петрохан също без особени забележки, просто е бавно заради завоите, иначе настилката е перфектна. Внимавайте за камерата на изхода на Монтана - снима на 60, както и по разклоните на правите преди прохода, много често стоят с триноги по ограниченията там, защото пътя е прав, широк, ремонтиран и предразполага за повече скорост.
Принципно от Петрохан не трябва да минават камиони, но дефакто никой не ги спира в 2/3 от денонощието и се случва да минат. На последното ми пътуване в тая посока бях хванал един ТИР още преди изкачването и ме влачи сигурно 30 км надолу докато намеря възможност да го изпреваря… надолу ме осмърдя на феродо яко.
Принципно от Петрохан не трябва да минават камиони, но дефакто никой не ги спира в 2/3 от денонощието и се случва да минат. На последното ми пътуване в тая посока бях хванал един ТИР още преди изкачването и ме влачи сигурно 30 км надолу докато намеря възможност да го изпреваря… надолу ме осмърдя на феродо яко.