thanis написа:Колега Кайзен - тези 4 по 200 евро са в посока. Понеже Влад е дал цени за едната посока.
+ факта, че с кола можеш да си пазаруваш и да си мъкнеш боклуци от Европа + факта, че с кола си независим и да трябва да се плаща паркинг, но такситата и градския транспорт не навсякъде е достатъчно добър/удобен.
Почти сигурно е, че с кола ще му е по-изгодно да отиде от колкото самолет за цялото семейство. Нали и багаж трябва да чекират, няма да са по долни гащи само.
Иначе да - с кола да нямаш проблеми трябва да си средно интелигентен и да не те е страх и да внимаваш какво правиш.
Едно отиване и връщане може да му струва както 800 евро, така и затвор и/или седене в болница, грабеж и глоби за хиляди евро и какво ли още не.
За такива големи преходи трябва да се търси баланс между удобство, цена и време. Не може да реши да тръгне 2000+ км и да цепи стотинката. Колегата не е казал каква кола кара, но ако приемем, че може да изгори 50 литра с 1 резервоар му трябват около 120 литра за 2000км при спокойно шофиране дизел и ще му стигнат за 1700 ако е бензин. Т.е. 2-3 спирания за гориво максимум. Ако е свикнал да кара със 180, разходите се качват значително + в Европа има цивилни патрули и ще си го настигнат за честитки. От там да си прави сметка къде иска да зарежда. Има fuelo.net - може по всяка държава да види актуални цени.
Ако няма опит да кара толкова дълго, препоръчително е да се сменят по-често. Щом са и с деца, трудно се пътува да седнат и да карат нон стоп 8-10 часа. Автора казва 2350км, т.е. евентуално е от Варна/Добрич. Т.е. трябва да мине цяла България. Реалистично е да спре в Словения някъде, понеже в България е по-натоварващата част. Влезе ли в Сърбия до Любляна са само магистрали.
Един съвет, каквото ти покаже maps като време си добави поне още 20% повече, заради пътуването с децата.
Принципно и със самолет има бол неща, където може да се объркат и да ти създадат неприятности.
Благодаря за отговора.
И вниманието.
И съветите.
Целта ни е да посетим наши приятели в Германия/Триер.
Така решихме, с кола-да разходим децата,да попътуваме.Да видим страните,може би ще отседнем за нощувка в Хърватска-спрял съм се на ,,Словенски брод,,957 км от Шумен съм/
Да средно интелигентни сме.
Зная ,наясно съм,че трябва да карам по учебник.Достатъчно глоби платих тук в Бг от скритите камери,така,че ще съм дисциплиниран водач,още повече с децата./не че иначе съм неразумен шофоьор.
Сметнал съм си в общи линии бюджета който ще ми е необходим.
Мисля,че ще мина 1000-1200 лв гориво.Колата ми е 2 ка дизел 190 к.с.4 моушън Пасат Б8.
Не желая със самолет.
Летях 2014 г до Франкфурт Хан.
От там е 70 км.
Въпреки че там имат служебни коли,искам да съм си независим и да отскоча до Люксенбург,Дисни ленд /Париж/Кьолн и други.
Обмислям да си взема седмична винетка.
Сърбия мисля да не спирам дори и да зареждам.
След като заредя в София да карам до Хърватска.
Разбрах,че там горивото им било добро.
С един резервоар минавам над 800 км,може и повече.
Ще ми стигне.
А навръщане мислим да минем през Унгария.
Това като идея/за сега/
Още веднъж благодаря за вниманието и коментара.