Пътуване до Германия с автомобил

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
skromnia1970
Автомобил: PASSAT B 6 Variant
Двигател: BMR 11.2006 DSG

Re: Пътуване до Германия с автомобил

Мнениеот skromnia1970 » Вто 23 юли 2024 11:42

thanis написа:Колега Кайзен - тези 4 по 200 евро са в посока. Понеже Влад е дал цени за едната посока.

+ факта, че с кола можеш да си пазаруваш и да си мъкнеш боклуци от Европа + факта, че с кола си независим и да трябва да се плаща паркинг, но такситата и градския транспорт не навсякъде е достатъчно добър/удобен.

Почти сигурно е, че с кола ще му е по-изгодно да отиде от колкото самолет за цялото семейство. Нали и багаж трябва да чекират, няма да са по долни гащи само.

Иначе да - с кола да нямаш проблеми трябва да си средно интелигентен и да не те е страх и да внимаваш какво правиш.

Едно отиване и връщане може да му струва както 800 евро, така и затвор и/или седене в болница, грабеж и глоби за хиляди евро и какво ли още не.

За такива големи преходи трябва да се търси баланс между удобство, цена и време. Не може да реши да тръгне 2000+ км и да цепи стотинката. Колегата не е казал каква кола кара, но ако приемем, че може да изгори 50 литра с 1 резервоар му трябват около 120 литра за 2000км при спокойно шофиране дизел и ще му стигнат за 1700 ако е бензин. Т.е. 2-3 спирания за гориво максимум. Ако е свикнал да кара със 180, разходите се качват значително + в Европа има цивилни патрули и ще си го настигнат за честитки. От там да си прави сметка къде иска да зарежда. Има fuelo.net - може по всяка държава да види актуални цени.

Ако няма опит да кара толкова дълго, препоръчително е да се сменят по-често. Щом са и с деца, трудно се пътува да седнат и да карат нон стоп 8-10 часа. Автора казва 2350км, т.е. евентуално е от Варна/Добрич. Т.е. трябва да мине цяла България. Реалистично е да спре в Словения някъде, понеже в България е по-натоварващата част. Влезе ли в Сърбия до Любляна са само магистрали.

Един съвет, каквото ти покаже maps като време си добави поне още 20% повече, заради пътуването с децата.

Принципно и със самолет има бол неща, където може да се объркат и да ти създадат неприятности.

Благодаря за отговора.
И вниманието.
И съветите.
Целта ни е да посетим наши приятели в Германия/Триер.
Така решихме, с кола-да разходим децата,да попътуваме.Да видим страните,може би ще отседнем за нощувка в Хърватска-спрял съм се на ,,Словенски брод,,957 км от Шумен съм/
Да средно интелигентни сме.
Зная ,наясно съм,че трябва да карам по учебник.Достатъчно глоби платих тук в Бг от скритите камери,така,че ще съм дисциплиниран водач,още повече с децата./не че иначе съм неразумен шофоьор.
Сметнал съм си в общи линии бюджета който ще ми е необходим.
Мисля,че ще мина 1000-1200 лв гориво.Колата ми е 2 ка дизел 190 к.с.4 моушън Пасат Б8.
Не желая със самолет.
Летях 2014 г до Франкфурт Хан.
От там е 70 км.
Въпреки че там имат служебни коли,искам да съм си независим и да отскоча до Люксенбург,Дисни ленд /Париж/Кьолн и други.
Обмислям да си взема седмична винетка.
Сърбия мисля да не спирам дори и да зареждам.
След като заредя в София да карам до Хърватска.
Разбрах,че там горивото им било добро.
С един резервоар минавам над 800 км,може и повече.
Ще ми стигне.
А навръщане мислим да минем през Унгария.
Това като идея/за сега/
Още веднъж благодаря за вниманието и коментара.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 23 юли 2024 12:11

Ако ще минаваш през Сърбия - провери с оператора ти, дали имаш интернет, защото последно беше около 4лв за Mb. Преди границата си караш нормално и без да спираш GPS-a вече със заредените данни просто спираш мобилни данни, за да няма после разправии с операторите.

В Словения също е евтино горивото на фона на Австрия/Германия.

За дисни ленд, ако нямате предварително купени билети и не сте склонни да сте в гъчканица и да се пуснете на 5-6 атракции, много не си заслужава. Прекалено претъпкан е.

Принципно има няколко сайта с камери на границите да видиш как е трафика. Общо взето си е на късмет.

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Вто 23 юли 2024 13:52

За Сърбия обмислям вариант да си пусна еФтиния пакет на YETTEL 5.99 лв за 24 часа разговори и МВ.
Евентуало нещо ако се случи с колата-да звънна.
Иначе съм си направил авто-асистанс на колата към Дженерали имам и пълно каско.
Застраховса на цялото семейство за 60000 Евро.Придвидил съм нещата /според моето виждане/.
Благодаря

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 23 юли 2024 15:38

skromnia1970 написа:А като винетни такси,това открих-дали е актуално;
СЪРБИЯ
Димитровград-Белград 13 евро
белград -Шид 4 евро
ХЪРВАТСКА
Липовац-Загреб 16.90 евро
Загреб-Брегана 0.90 евро
СЛОВЕНИЯ
7 дни -16 евро
АВСТРИЯ
10 дни 11.50 евро

Не е съвсем актуално. В Сърбия от 10 юли вдигнаха цените, които вече са около 0,036 eur/km:
Сърбия - 19.00 EUR (Димитровград - Шид)
Хърватия - 19.60 (Липовац-Загреб 18.60 € + Загреб-Брегана 1.00 €)
Словения - 24.20 (винетка 7 дни -16 евро + тунел Караванке 8.20)
Австрия - 22.10 (Винетка 10 дни - 8.60 EUR + A 10 Тунел Tauern Katschberg 13.50)
Общо 84.90

skromnia1970 написа:Сметнал съм си в общи линии бюджета който ще ми е необходим.
Мисля,че ще мина 1000-1200 лв гориво.Колата ми е 2 ка дизел 190 к.с.4 моушън Пасат Б8.

От Шумен са си 2200 км. Разход под 7 на тази кола се съмнявам да постигнеш, освен ако не караш супер икономично и с 10-20 км под оганичението. Гориво до крайната точка ~250 Евро, а наобратно 300

Зависи колко време ще останете там, но общо взето гориво и винетки в двете посоки, ако сте над седмица ще са около 700 евро.

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Вто 23 юли 2024 17:20

Да,определено е така.
Правилно съм сметнал,с пропуските в тунелите които ще мина и платя.
И малко цените ти /вярвам ти/са завишени спрямо моите.
Въпреки че и аз ги гледах от 01.07.24 гКакто и да е.
Пожелавам си безаварийни км .
Благодаря на всички отзовали се.
Поздрави.

big_dane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот big_dane » Вто 23 юли 2024 17:44

Кога мислите да е пътуването ? Ако е в следващия месец, се пригответе и за по-дълго чакане по границите. По марширута препоръчан от колегите единствено на Калотина би трябвало да има по-дълги опашки. Препоръчвам ти в деня преди да тръгнеш да видиш на камерите как е положението на Калотина и при по-дълги опашки да обислиш и опция през Връшка Чука, близо до Видин, да пропуска се доста магистрала в Сърбия, но пътят е хубав, по-малко километри и се минава значително по-бързо, тъй като не е удобен за гастарбейтерите пътуващи за Турция.

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Вто 23 юли 2024 20:13

big_dane написа:Кога мислите да е пътуването ? Ако е в следващия месец, се пригответе и за по-дълго чакане по границите. По марширута препоръчан от колегите единствено на Калотина би трябвало да има по-дълги опашки. Препоръчвам ти в деня преди да тръгнеш да видиш на камерите как е положението на Калотина и при по-дълги опашки да обислиш и опция през Връшка Чука, близо до Видин, да пропуска се доста магистрала в Сърбия, но пътят е хубав, по-малко километри и се минава значително по-бързо, тъй като не е удобен за гастарбейтерите пътуващи за Турция.

Благодаря за отговора.Днес обмислях този вариант.През Видин,Тимишоара.
По малко ще е натоварен.Да вляза в Унгария,но .....искам да минем със семейството през Хърватска и Словения.
навръщане може да се поразровя за Унгария.
на Калотина към Западна Европа-няма опашки.На идване от германия и влизане в Бг са опашките .

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 23 юли 2024 20:55

Видин -Тимишоара когато аз минавах беше супер натоварен. Стандартен двулентов път, през 500 метра села дълги по 5 километра. Всичките камиони и тия с бусовете с платформи които карат по 2-3 коли са на тоя път щото имат проблеми със сърбите. Румънците са по лоши и нагли шофьори и от нас. Аз минах в двете посоки и освен че отнема повече време, 3 пъти влизах в банкета щото разни лумпени с дачии изпреварват камиони където не им е работа. Иначе да, пътят от там е по евтин, винетката е 5 евро май седмичната и това е.
В Сърбия си бичиш магистралата и я пресичаш за 6 часа до Хърватска, има отморища и поне на тия на които спирах тоалетните бяха чисти, там където са химически също бяха в добро състояние.
Хърватска, миналата година ходих, ами европейци са хората, поне шофирането им е като на такива.

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Вто 23 юли 2024 23:11

[quote="К.Одаджийски"]Видин -Тимишоара когато аз минавах беше супер натоварен. Стандартен двулентов път, през 500 метра села дълги по 5 километра. Всичките камиони и тия с бусовете с платформи които карат по 2-3 коли са на тоя път щото имат проблеми със сърбите. Румънците са по лоши и нагли шофьори и от нас. Аз минах в двете посоки и освен че отнема повече време, 3 пъти влизах в банкета щото разни лумпени с дачии изпреварват камиони където не им е работа. Иначе да, пътят от там е по евтин, винетката е 5 евро май седмичната и това е.
В Сърбия си бичиш магистралата и я пресичаш за 6 часа до Хърватска, има отморища и поне на тия на които спирах тоалетните бяха чисти, там където са химически също бяха в добро състояние.
Хърватска, миналата година ходих, ами европейци са хората, поне шофирането им е като на такива.[/q
Благодаря

big_dane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот big_dane » Сря 24 юли 2024 9:47

Аз заради това препоръчах през Връшка Чука в Сърбия и после се излиза до Ягодина на магистралата, което е около 130-140км преди Белград и оттам си цепиш магистралата. Погледнах камерита и на двата пункта - на Калотина не се вижда края на опашката, на Връшка Чука има 1-2 камиона и отделна лента за коли, където няма никой.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 24 юли 2024 10:23

Определено Връшка Чука е за предпочитане, особено от Шумен. Според Google Maps, се спестява малко път, а и разликата във времето е 18 минути. Като ходехме на Worthersee, колегата iliankocov, който е от Враца, всеки път минаваше от там и се събирахме на магистралата в Сърбия на Парачин. Не се е оплаквал от пътя.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 24 юли 2024 10:35

Аз бих предложил друг подход - на отиване през Румъния и Унгария, а връщането през Словения.
При тръгване 04:00 часа от Шумен, Дунав мост при Русе ще бъде преминат преди 06:00 часа и то без особено чакане - изпробвано преди десетина дни. И когато се връща през Словения, то в посока България трафика ще е минимален и няма да има големи изчаквания по границите.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 24 юли 2024 10:40

Vlad777 написа:Определено Връшка Чука е за предпочитане, особено от Шумен.

Ако се избира Връшка чука, препоръчвам да се стигне до Видин, и от там към пункта. Пътя от Срацимир до Кула от дълго време е в ремонт, и като цяло е неприятен.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 24 юли 2024 10:59

Гледам има и някакъв през Макреш - Цар Шишманово - Раковица?

А иначе Google Maps дава, че през Видин е няколко км по-дълго, но същото като време.

Кайзен написа:Дунав мост при Русе ще бъде преминат преди 06:00 часа и то без особено чакане - изпробвано преди десетина дни.

През Румъния минавам когато имам багаж, за който да се притеснявам на сръбските граници. Иначе през Сърбия е доста по-бързо и удобно, дори като се отива в Будапеща и Виена.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 24 юли 2024 14:32

Кайзен написа:При тръгване 04:00 часа от Шумен, Дунав мост при Русе ще бъде преминат преди 06:00 часа и то без особено чакане - изпробвано преди десетина дни.

В момента е някакъв малък ад преди кръговото при навлизане в пряката преди моста.
Последния път ( има седмица) чаках като полуидиот общо три часа, единия път по стандартния заход , втория път откъм стадиона. Следващият път ще е откъм Мартен. Оттам сякаш шансът е най-малък да чакам.
Почнаха и ремонта на моста, навалицата е сериозна. Според мен ако ще се минава моста, да е в малките часове, примерно четири сутринта най0късно.

Върни се в “Пътеводител”