Къде и при какви условия се изисква винетен стикер - Решение

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Re: Къде и при какви условия се изисква винетен стикер?

Мнениеот ALESYZ » Вто 17 фев 2009 13:10

hooligans написа:
ALESYZ написа:Абе хора и пари за винетки ли нямате, че си играете на котка и мишка с полицията и къде имало табела, къде нямало?

тоя пък , къде се исказа , че не ми е ясно...
като си карам колата само в София , трябва да си купя винетка , че да нямам проблем ли ?
аман от богаташи :screwy

Ти за кого говориш, нещо не разбрах, тоя , оня....? Кой си кара колата само в някакъв си град? И това, да имаш винетка, не знах че е признак на богатство. Пък ти ако искаш уважаеми колега, си карай ако искаш и без книжка. После да не пуснеш тема: помагайте колеги, треснаха ми акт, щото карах без книжка. Аз спирам с гимнастиката.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 17 фев 2009 14:00

Persefona написа:И аз вчера разбрах, че имало глоба 50 лв за не махнати винетки. :roll:

Някой може ли да потвърди това, ако може и да го подкрепи с извадки от закон(и) за доказателство?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 17 фев 2009 14:24

ами айде някой да отвори онлайн ЗДвП и да провери в административно наказателните разпоредби
не е толкова трудно
ако никой не го направи след час като имам време аз ще го направя

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 17 фев 2009 14:29

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Обн. ДВ. бр.20 от 5 Март 1999г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари
2000г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Април 2002г., изм. ДВ. бр.76 от 6 Август
2002г., доп. ДВ. бр.16 от 18 Февруари 2003г., доп. ДВ. бр.22 от 11
Март 2003г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2004г., изм. ДВ. бр.70 от 10
Август 2004г., изм. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2004г., изм. ДВ. бр.115
от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2005г., изм. ДВ.
бр.92 от 18 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005г., изм.
ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември
2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11
Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.61 от 28
Юли 2006г., изм. ДВ. бр.64 от 8 Август 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10
Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.85 от 20 Октомври 2006г., изм. ДВ.
бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.22 от 13 Март 2007г., изм.
ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г.

2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно
пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна
такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното
стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските
пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата
валидност.

(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който
управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена
съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно
превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с
изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:

1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на
товари с над 2 (две) оси, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните
превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с над 2 (две) оси -
1000 лв.;
2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на
пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно
превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните
превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на
теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса - 500 лв.;
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места,
без мястото на водача - 200 лв;

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 17 фев 2009 14:31

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345

анджък, а това е целият закон :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Вто 17 фев 2009 15:47

ALESYZ написа:
hooligans написа:
ALESYZ написа:Абе хора и пари за винетки ли нямате, че си играете на котка и мишка с полицията и къде имало табела, къде нямало?

като си карам колата само в София , трябва да си купя винетка , че да нямам проблем ли ?

Ти за кого говориш, нещо не разбрах, тоя , оня....? Кой си кара колата само в някакъв си град? И това, да имаш винетка, не знах че е признак на богатство. Пък ти ако искаш уважаеми колега, си карай ако искаш и без книжка. После да не пуснеш тема: помагайте колеги, треснаха ми акт, щото карах без книжка. Аз спирам с гимнастиката.

Виж колега ALESYZ, в случая според мен не си прав :?
Аз нямам намерение да купувам ГОДИШНА винетка за тази кола, защото не възнамерявам да я карам извън града. Ако ми се наложи - има седмични винетки.
Причината да пусна темата и да протестирам срещу акта не е, че нямам пари да си купя винетка, а че ми вземат талона, разхождат ме из КАТ Пловдив и вероятно после из КАТ София и ми вземат глоба за нещо, за което нямат право.
При всички случаи и без да бях пуснала темата, след обжалването щеше да се изясни кой е прав и кой - не. Пуснах я, защото мисля, че е хубаво за други колеги, които биха могли да попаднат в подобна ситуация и да се чудят откъде да търсят откъси от закона и как да си ги тълкуват...
Нека да не водим излишни спорове кой богат, кой беден и кой за какво дава пари. Това си е лична преценка и тези коментари по никакъв начин не помагат за изясняване на проблема :? Само се пораждат излишни спорове и безсмислени лични нападки и накрая ще има spam :lock: :evil:

Благодаря много на всички за разясненията и съветите, когато има развитие ще пиша :)

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Вто 17 фев 2009 16:01

Persefona написа:Не са ме питали, може би защото колата имаше валидни седмични винетни стикери от миналата година, от когато се намира в Пловдив.

Ако трябва да бъдем честни именно за това могат да ти пишат акт, че не си разлепила старите винетки след като им е изтекъл срока.

Иначе за акта, след като е нямало знак "Край на населено място" или "Винетка", за мен този акт е невалиден и бих обжалвал до дупка.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 17 фев 2009 16:44

Persefona написа:
ALESYZ написа:
hooligans написа:

Виж колега ALESYZ, в случая според мен не си прав :?
Аз нямам намерение да купувам ГОДИШНА винетка за тази кола, защото не възнамерявам да я карам извън града. Ако ми се наложи - има седмични винетки.
Причината да пусна темата и да протестирам срещу акта не е, че нямам пари да си купя винетка, а че ми вземат талона, разхождат ме из КАТ Пловдив и вероятно после из КАТ София и ми вземат глоба за нещо, за което нямат право.
При всички случаи и без да бях пуснала темата, след обжалването щеше да се изясни кой е прав и кой - не. Пуснах я, защото мисля, че е хубаво за други колеги, които биха могли да попаднат в подобна ситуация и да се чудят откъде да търсят откъси от закона и как да си ги тълкуват...
Нека да не водим излишни спорове кой богат, кой беден и кой за какво дава пари. Това си е лична преценка и тези коментари по никакъв начин не помагат за изясняване на проблема :? Само се пораждат излишни спорове и безсмислени лични нападки и накрая ще има spam :lock: :evil:

Благодаря много на всички за разясненията и съветите, когато има развитие ще пиша :)

не знам защо си мислиш че си глобена неправомерно, ако пътя по който си се движила, е включен в списъка с изискващите винетки.... сега дали има табела или не, мисля че не те оневинява.... :roll:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 17 фев 2009 16:48

Ludia написа:не знам защо си мислиш че си глобена неправомерно, ако пътя по който си се движила, е включен в списъка с изискващите винетки.... сега дали има табела или не, мисля че не те оневинява.... :roll:
Защото независимо дали е включен в този лист или не, пътя трябва да е обозначен със съответния за целта знак. Участниците в движението не биха могли да знаят наизуст целия този списък и е задължение на общината да обозначи това със знак, който да е основен ориентир за участниците в движението.
При липса на такъв знак санкцията трябва да е за отговорното лице, а не за водача, който в случая няма вина.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 17 фев 2009 16:53

vasstop написа:
Ludia написа:не знам защо си мислиш че си глобена неправомерно, ако пътя по който си се движила, е включен в списъка с изискващите винетки.... сега дали има табела или не, мисля че не те оневинява.... :roll:
Защото независимо дали е включен в този лист или не, пътя трябва да е обозначен със съответния за целта знак. Участниците в движението не биха могли да знаят наизуст целия този списък и е задължение на общината да обозначи това със знак, който да е основен ориентир за участниците в движението.
При липса на такъв знак санкцията трябва да е за отговорното лице, а не за водача, който в случая няма вина.

едва ли ще сложат на всяка отбивка табела... не съм виждал такова нещо :roll: при положение, че в закона се казва, че за извънградските пътища е необходима винетка, то е ясно кое е градско и кое не... а за който не е ясно - е списъка. ако знаеш в текста на закона, казано ли е изрично, че тези пътища се обозначават със знак - добре, ако не, говорим си празни приказки.

Потребителски аватар
baracuda681
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baracuda681 » Вто 17 фев 2009 16:57

Ludia написа:
vasstop написа:

едва ли ще сложат на всяка отбивка табела... не съм виждал такова нещо :roll: при положение, че в закона се казва, че за извънградските пътища е необходима винетка, то е ясно кое е градско и кое не... а за който не е ясно - е списъка. ако знаеш в текста на закона, казано ли е изрично, че тези пътища се обозначават със знак - добре, ако не, говорим си празни приказки.

Табелите са задължителни! Дай тогава да не слагат табели за предимство или стоп. Просто трябва да си ги знаеш! При начало на участък който изисква винетка е задължително да има табела за винетка!!!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 17 фев 2009 17:14

Изображение
Д25
За използването на пътя се изисква платена винетна такса

ако това значи, че ако няма знак може да си без винетка...... ок

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Вто 17 фев 2009 17:17

Ludia написа:
vasstop написа:

Въпроса в случая е, че както Околовръстното на София, така и Околовръстното на Пловдив влизат в списъка, но изискването за винетка важи СЛЕД като напуснеш границата на населеното място.
Аз до колкото тълкувам този списък, (защото пак казвам - ЗА НИЩО ОЩЕ НЕ СЪМ СИГУРНА), той съдържа УЧАСТЪЦИ от пътищата, които се намират ИЗВЪН населените места. А аз със сигурност не съм минала покрай знак за винетка и знак за край на града. :?
Мисля, че никой не може да каже в момента със сигурност дали е задължително или не да има табелка за винетка, защото поне в откъсите от закони, правилници, наредби и т.н., които аз намирам никъде не съм видяла отговор на този въпрос и всичко е само тълкувания на дву- и повече значни алинеи и точки...
:arrow:
Persefona написа:Абе всичко ще се изясни рано или късно и ще пиша в темата :да:

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Вто 17 фев 2009 18:26

Добре, включен е пътя в мрежата.....дрън дрън!
Длъжен ли е човек да знае НАИЗУСТ всички законови норми,разпоредби и недомислици?
Все пак не вярвам това да е приоритет в живота на някого :shock
Има знак - трябва винетка, няма - чий го търсят куките?
Това, че някой мърльо не си е свършил работата рефлектира върху нас.
За използването на пътя се изисква платена винетна такса.А къде им е знака?
Нека да го поставят, тогава да се заядат!
Да предположим, че винетка трябва СЛЕД края на населеното място.
Знак има ли за край на съответното населено място?
Като няма, къде аджеба са тръгнали тия? :beat_butt2
Би трябвало да се търси правото!
Идея е колежката да се обърне към "Господарите" или нещо подобно.
Аман от пиявици :evil: death

Потребителски аватар
Printmaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Printmaster » Вто 17 фев 2009 18:51

Сега си спомних, че на това място имаше знак преди да почнат да правят кръговото. Явно като са разбутвали за строежа са го махнали и след това не са го сложили повече. На следващото кръстовище го има

Изображение

Върни се в “Пътеводител”