Знаем ли законите за движение по пътищата ?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Знаем ли законите за движение по пътищата ?

Мнениеот Barboukov » Пет 29 апр 2011 9:16

ivo_555 написа:Следната ситуация- ти караш в лявата лента и намаляш за да направиш ляв завой, аз карам в дясната, настигам те, и.....,нима трябва да те изчакам да завиеш???, щото иначе моето ще се води изпреварване от дясно?

В населено място изпреварване от дясно няма! Има движение в удобна лента. Това, че ти се движиш в средна лента с по-висока скорост от водача в лявата не означава, че изпреварваш! Елементарни неща са, научете ги!

Някъде по-нагоре прочетох глупост, че лявата лента е бързата! Това да не Ви е автобан? В населено място сте. Всеки има право да се движи там, където му е удобно при разрешена скорост до 80 км на път с 2 или повече ленти за движение в едната посока. Друг е въпроса колко е опасно и колко не е.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 29 апр 2011 13:58

my heart iS iCe написа:Ам ти ще ми покажеш ли къде пише че е позволено изпреварването в дясно!?
Пич, иди вземи си върни книжката за проверовъчен изпит. :evil:

П.С. А забравих - иди мини на опреснителен курс по граматика в трети клас. :deal
Аман :banghead:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пет 29 апр 2011 16:56

ktamen написа:... този бабаит с пасата обаче няма абсолютно никакво право на подобна реакция - жалко е че по пътищата се движат такива малоумници.

Това за мен ли се отнася. Сори карам си по правилата, е с 10-15 над разрешената скорост. Нахалниците и наглеците у лево и на тях ще им дойде края, рано или късно.

Последна промяна от bnick на Пет 29 апр 2011 17:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 29 апр 2011 17:13

vasstop написа:
my heart iS iCe написа:Ам ти ще ми покажеш ли къде пише че е позволено изпреварването в дясно!?
Пич, иди вземи си върни книжката за проверовъчен изпит. :evil:

П.С. А забравих - иди мини на опреснителен курс по граматика в трети клас. :deal
Аман :banghead:

:063: Шегаджия

Ако можеш да се изкажеш по така ще се радвам! Нито ме познаваш нито нищо, веднага прецени кой е за проочен и кой не!
От 7 години имам шоф. книжка и нямам актове, но не се дръвча че съм голям пилот. Но ми покажи къде в закона пише че изпреварването от дясно е позволено?? Само това ми покажи и съм съгласен с теб!
Вие не правите разлика между изпреварване и престрояване !
Когато те изпреварват от дясно първо трябва да видиш дали маркировката (Ако я има де) го позволява.
И когато съм се престроил на кръстовището за наляво и ти минев в мое дясно и това се казва изпреварване!? Не казва се задминаване, или по наш (Провиционалски) Заобикаляне!
Темата се отклони и то много далеч! Става въпрос за магистрала, Там също изпреварването в дясно си е направо риск, камо ли в града!
Но какво съм взел да обяснявам, каточели има кой да чете. Вие сте много грамотни а аз неграмотен, така че няма как да се разбереме!

А относно това коя книжка е за късане или за проочен, това неможеш да го кажеш ти Вастопе. Поради простата причина че незнаеш от къде да изпревариш. Нищо лично ма сигурно ако сме в еднопосочна улица и карам бавно ще минеш по тротоара с твоята джипара! :012: Ади лека вечер и карайте га по така! Не се мислете за Дънкън Маклауд и Лили Иванова!

п.п А някой да е забелязъл че на кръстовище не се изпреварва!? Или тук в България тея неща не се уважават! Ма ай да спра че все аз съм виновен mhihi

:неграмотно

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 29 апр 2011 20:39

my heart iS iCe написа:Но ми покажи къде в закона пише че изпреварването от дясно е позволено?? Само това ми покажи и съм съгласен с теб!

Колегаааааа, отвори си закона и прочети, че в населено място НЯМА изпреварване на път с 2 или повече ленти за движение в едната посока. Мога ако искам и под тебе да мина, стига under лентата да ми е удобна. Вастопа ти го каза - върни си книжката!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 29 апр 2011 21:31

my heart iS iCe написа:Но ми покажи къде в закона пише че изпреварването от дясно е позволено?? Само това ми покажи и съм съгласен с теб!

ето ти дефиниция на изпреварването
Чл. 41
(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

а сега за града
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-
вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка,
използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство
може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече
пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак,
по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от
80 км/ч;

тоест ако ти караш в лява лента с 60, а аз в дясна с 70 и те настигна и задмина то това не е изпреварване. Спорен е случаят когато и двамата сме в лява, аз те настигна, мина в дясно, задмина те и пак се престроя в ляво.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Съб 30 апр 2011 11:35

Нещо колегата загуби ума и дума и вече не спори mhihi

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Съб 30 апр 2011 12:41

Айде пак старата тема захапахме.Аз съм останал с впечатлението, че закона и ситуациите по пътищата много често се разминават и понякога трябва да нарушиш закона или да не го спазиш, за да постъпиш както е редно!Говоря за колегиалност и да не се пречкаш на хората.Аз в града също не обръщам внимание на разни самолети, които ми светят в огледалата при положение, че карам с ограничението или дори над него!Един пресен случай за конфликт ще ви споделя, дано не ви отегчи.... минавам през циганската посока ботевградско.На ЖП прелеза току пред мен се включва БМВ 5-ца комби в типично махленски стил - без мигачи и без да се огледа.Започваме да минаваме по легналите полицаи, а тоя кара с 5 (не преувеличавам) километра в растоянията между тях (който е минавал оттам знае, че има 7 легнали полицая), а на самите полицаи спира , ама буквално спира до 0.След вторият полицай последва светлинен сигнал от моя страна - никаква реакция (онзи ме погледна в огледалото.След 3-тия последва и клаксон при което както беше спрял за пореден път върху полицая познайте какво направи :? включи задна.После почна да набива спирачки няколко пъти.Минахме и последният полегнал, гледам отсреща няма коли и давам мигач и газ колко може.Тоя натисна наравно с мен и не успях да го изпреваря.Прибрах се и точно с приключване на маневрата пак брутални спирачки от негова страна и с мръсна газ продължи.... е какво да го правиш такъв?!?!?!?! Тапанари винаги ще има.Та на колегата с проблемчето - бъди по-човечен и разбран и не разчитай движението по законите, а по СИТУАЦИИТЕ които се създават.Много безаварийни :D

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 01 май 2011 11:37

над половината от пишещите във форума си нямат представа явно от правилата за движение по пътищата (съдя по тази и други подобни теми, анкети с разни казуси на знаци и кръстовища), но въпреки това спорят доста ожесточено, без да четат или разсъждават. Други са готови да не спазват правилника само и само да им е по-лесно движението сред нарушителите. За това движението ни е такова.

Автора на темата е абсолютно прав. Движението и правилата в града са различни спрямо тези извън него и тези на магистралите! 50км/ч (някъде 70 или 80) в града не е бавнодвижещо се превозно средство! и тн, и тн

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 01 май 2011 11:51

Летящия зад теб може да те вкара в болница или дори да те прати на ония свят и избора си е твой дали ще го пуснеш или не.Претърпявал съм два удара отзад с 100км/ч (аз спрял и в двата случая) и вярвай ми,само в огледалото отзад гледам,дали ще се появи някой "рацер",който иска да мине през мен.Нищо няма да ми стане да отбия и да си мине,като бърза,както и на всички вас.На колегата ми,майка му,още се влачи по операции на очите,понеже има усложнения след катастрофа (окото иазпада от орбита заради резкия удар) и е дала вече една торба с пари (3500 струва всяка операция) и още не може да се оправи...да те удари отзад за него струва 5 контролни точки и 100лв ,от гледна точка на закона...само дето камшичния удар в подглавника на седалката и другите неща,произтичащи от удара,са си за твоя сметка...ти няма да можеш да си затваряш багажника без ритник,ти ще можеш да си заклещиш ръката в луфтовете между капака на багажника и калника,ти ще ходиш 3 месеца на работа с автобус,докато ти направят колата,после ти ше гледаш,че върви на една страна и оставя 4 следи в снега...е не е ли по-евтино да се мръднеш просто да си прелети и да се оправя в живота,както знае...или сте твърде големи мъже,за да отстъпите?
Очаквам сега всеки да каже сега,че и неговата кола ще се смаже и т.н...то че е така,така е,ама това нито ще ти оправи здравословните проблеми,нито ще ти оправи колата,нито ще те топли в автобуса,докато отиваш на работа...
Същите неща важат и за специалистите,които приемат навътре това,че някой им е направил забележка за поведението им на пътя и после нарочно минават пред теб и набиват спирачки до дупка.На мен със служебната кола,ми струва точно 5 контролни точки и 100лв (максимум и 20лв за два нови мигача) да видя какво возят в багажника и да им създам проблеми,колкото дори не предполагат,като горе изброените при удар отзад,така че е силно малоумно да излезеш пред някой и да набиеш спирачки,защото ако аз лично видя,че е нарочно,няма и да се опитвам да спра,всичката газ и право напред,за може да си платя с кеф 100-те лв акт,ама да направя колата на баница,а не само да я одраскам и пак да платя същата сума...кеф цена няма mhihi
Като говорим за закони - никой не гледа дали е на улица с предимство,масово из София по големите буеварди няма знаци,че те са с предимство,както и на тесните улички в страни от тях,че са без предимство и в даден момент аз излизам от улица дето дори не и знам името на големия буевард и съм десен и дори да ме ударите,вие сте виновни...не се сетига до там,понеже хората имат едно на ум,че не би трябвало да са са предимство,ама един мой познат така удари точно пред Патиланци една девойка,която излиза от пряка и виновния беше той,понеже никъде на буеварда няма знак,че той е с предимство,както и тя няма,че не е с предимство.Така че има случаи,когато според закона,не по-широката улица е с предимство и това не е лошо да се знае и да се съобразява.
:beer

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 01 май 2011 11:59

Колегата, zfa159 е пич, ако всички мислим като него, нещата щяха да бъдат къде къде, по приятни!
Но нали всички сме с нови коли настаро и да направиш път на някой който бърза, е все едно да ти падне реномето на много добър шофьор! Но каквото и да се каже е излишно! Всеки кара както си иска, много малко шофират :012:

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Нед 01 май 2011 12:06

my heart iS iCe написа:Колегата, zfa159 е пич, ако всички мислим като него, нещата щяха да бъдат къде къде, по приятни!
Но нали всички сме с нови коли настаро и да направиш път на някой който бърза, е все едно да ти падне реномето на много добър шофьор! Но каквото и да се каже е излишно! Всеки кара както си иска, много малко шофират :012:

Ама какво значи да направиш път бе пич? Какво ми свети тоя, не вижда ли че до мен дясната лента е заета и няма как да се прибера? И аз карам с 90-100 на ограничение 80... Да изчака зад мен и при първа възможност му освобождавам лентата да заминва.Но не - отзад ксенонЯ проблесва, след това клаксони, застъпвания в огледалото :screwy Все едно съм сляп и нямам огледала и не го виждам. Винаги правя път, но когато имам възможност.А такива, които не ти влизат в положението и стресират водачите с примигвания и клаксони без да съобразяват, че няма как да се прибереш докато има коли до теб ме дразнят и не ги толерирам.К'во като кара ML,SL, или каквотои да е?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 01 май 2011 12:15

Аз за това не съм казал нищо,за когато не можеш да направиш път :)
Никога не съм светкал на някого в града или извън,когато виждам,че няма къде да отиде.На магистралата съм намалявал от 200 до 80,без да светкам,понеже човек с бус изпреварва камион,а камионджията е пе*ал и вместо да пусне малко газта и да го изпревари буса,двамата си карат на равно километри на ред и си раздават средни пръсти,понеже камионджията сваля един зъб надолу и вече поддържа скоростта на буса.Накрая човека с буса се принуди да намали малко и да мине зад камиона,понеже онзи не го пусна да изпревари цели 10 километра :screwy
Иначе аз говоря за когато имаш възможност да направиш място и на пук не се мърдаш или дори не си правиш труда да видиш дали има някой зад теб и си караш без да ти пука.Редовно в града ми се случва да застигам някой (не карам с 50,то е ясно,ама примерно с 70 или 80) и той да си даде мигач,за да се мръдне и тъкмо като съм почти до него,рязко да се върне в моята лента и да ми набие спирачки до дупка,само защото е решил,че не иска да мина пред него.Това с каква цел се прави? Понеже е по-мъж от мен или какво? И аз карам 20 годишна кола,няма за какво да ми завижда за нея,че да го е яд или нещо такова? като не иска да ме пусне добре,за мен няма да свърши света,че не ме е пуснал,така или иначе след макс. километър или ше хванем в различни посоки или пътя ще стане по-широк и ще го изпреваря,ама не,той видиш ли не трябва да ме пуска.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 01 май 2011 12:52

Velko написа:
my heart iS iCe написа:Колегата, zfa159 е пич, ако всички мислим като него, нещата щяха да бъдат къде къде, по приятни!

Ама какво значи да направиш път бе пич? Какво ми свети тоя, не вижда ли че до мен дясната лента е заета и няма как да се прибера? И аз карам с 90-100 на ограничение 80... Да изчака зад мен и при първа възможност му освобождавам лентата да заминва.Но не - отзад ксенонЯ проблесва, след това клаксони, застъпвания в огледалото :screwy Все едно съм сляп и нямам огледала и не го виждам. Винаги правя път, но когато имам възможност.А такива, които не ти влизат в положението и стресират водачите с примигвания и клаксони без да съобразяват, че няма как да се прибереш докато има коли до теб ме дразнят и не ги толерирам.К'во като кара ML,SL, или каквотои да е?

Приятел, не се засягай! За това казах че има хора дето карат, и други дето шофират!
При такава ситоация която споменаваш ти е изпадал всеки!
Но аз винаги си казвам, предпочитам да се отдръпна да ме мине, отколкото да се състезавам с него!
Ся че си има дебили дето светкат и дето много бързат, чуквам аварииките и готово! Той каквото иска нека си разбира, и както иска нека го приема! Има хора има и животни на пътя! Неможе да променим всички, но поне малка част от нас да се промени, шот живота е кратък, и миг невнимание, цял живот страдание!
Ситуации има всякъкви, но аз няма да забравя какво ми казваше инструктора! Много малко неща научих от него, но малкото който запомних до ден днешен са ми спасявали живота!

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Мнениеот vladobo » Нед 01 май 2011 14:14

Почнахме да обсъждаме определени ситуаций а не по темата знаем ли закона. пресен пример от преди 2 часа - карам към Люлин , след мен мерцедес. Идваме от арената посока люлин , на сфетофара преди тунела светка зелено аз настъпвам газта да мина но там има линия (много гадна ) и намалям а отдясно (лента САМО за надясно) бакшиш тръгва да изпреварва и да се пъхне между мен и мерцедеса. Видях че ако намаля още заради линията, ще стане мазало и понатиснах пак. тъпия бакшиш показа среден пръст на пича с мерцедеса и не оцени това че се дръпнах за да не се претрепат и почна да ми присветва. Е ок дръпнах се тои мина. На сфетофара след тунела мина на червено че мерцедеса беше зад него (сигурно за да го суровака) и веднага след преминаването спря пътника слезе и бакшиша тръгна без мигач засичаики оше една кола. Е питам е за такива нема ли закони, ок аз се дръпнах ама за 2 минути тоя тъпак направи куп предпоставки за птп. Е колко да е бързал да си разтовари клиента че беше засичане и отнемане на предимство и присветване та чак и минаване на червено? Е на такива ли да давам път? преди време имах една Сиера и ако днес Бях с нея едва ли щях да се дръпна. Багажник голям , нека влиза с оная въшка пък после ако оцелее да го доубия да не се мъчи по болници

Върни се в “Пътеводител”