пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
mufin
Автомобил:
Двигател:

Re: пътуване в чужбина със затъмнени стъкла

Мнениеот mufin » Чет 28 юли 2011 17:40

В Гърция със затъмнени задни стъкла няма проблем.
Много от техните коли са си затъмнени с фолио

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 30 юли 2011 12:06

maxpayne написа:уж в Гърция е забранено... ако изобщо видиш полицай там де. Също и с теглич било забранено, да имаш едно на ум ако имаш такъв

п.п. в Турция с моя кола не бих пътувал и пари да ми дават

Мисля че това важи по-скоро за турците ! На тях трябва да им дават пари да си карат колите в българия а не обратното,че те първокласните им пътища са като нашите магистрали !

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Пет 05 авг 2011 15:29

Пътувал съм през Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Франция и никъде не са ми правили проблем за тъмни стъкла.В Германия и Франция почти всяка втора кола е със тъмни стъкла дори отпред.Единствения проблем е, че по границите много зяпат защо са тъмни стъклата и те карат да отваряш багажници, врати, преден капак.На мен даже ми направиха проблем, че вратите ми били много тежки и 20 минути ме питаха какво има вътре :screwy

Потребителски аватар
ilian.
Автомобил: GOLF 4 AUDI A3
Двигател: AUM AHF

Мнениеот ilian. » Пет 05 авг 2011 17:21

Колеги за ксенона как стои въпроса извън страната...ходил съм в Румъния,Гърция..нямъл съм проблеми или просто съм извадил късмет.Днес един колега кви ми ги наприказва направо се стреснах кви глоби нови крушки заеби...извинявам се че използвам темата на колегата :beer

Потребителски аватар
UnLucky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UnLucky » Пет 05 авг 2011 18:10

nP3gaToP написа:Просто му дадох 10 евро за да ми даде касова бележка

Колега, ако си бил с колата от профила ти в гаража, и ако си бил със същото гърне което е снимано на една от снимките на колата, още от далече си личи как е заварвано с пръчки от арматура, и че е автермаркет, явно си бил без заглушител на гърнето, и си събудил не когото трябва вечерта, и за това са ти надянали глоба!
Честно казано с такива ручала, трябва да спират колите от движение, (НИЩО ЛИЧНО КЪМ НИКОЙ) Ма като седна на кафе, немога спокойно да си пиине човек бирата, през 4 мин. търчиш да спираш алармата, шот драгстери с двигатели с моно инжекции яко ручат, не се засягайте, ма не е удачно да ви ручат колите като ВИЕТНАМКА, която ходи 4 сабааале да бере дърва контрабанда в гората!
Извинявам се за отклонението от темата, ма няма ненаказано добро! :|

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пон 08 авг 2011 8:23

Здравейте
както се оказа според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми
е незаконно !
справка темата
./viewtopic.php?f=59&t=79298&start=90
Ако някой полицай поиска може да направи голям проблем за това !
Поздрави

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Вто 09 авг 2011 20:37

DarkForce написа:Здравейте
както се оказа според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми
е незаконно !
справка темата
Поздрави

Това не е вярно :D
В линка ти няма никаква справка по темата.
И изобщо защо не се спрете да твърдите неща, които не знаете.
Така 200 човека утре убедено ще твърдят че "според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми е незаконно"
Вдругиден ще са 2000 и т.н. и т.н.

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Сря 10 авг 2011 8:12

mufin написа:
Това не е вярно :D
В линка ти няма никаква справка по темата.
И изобщо защо не се спрете да твърдите неща, които не знаете.
Така 200 човека утре убедено ще твърдят че "според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми е незаконно"
Вдругиден ще са 2000 и т.н. и т.н.

mufin
в линка ми има освен обяснения от мен по казуса така и още един линк към валидните м/ународни стандарти, които се прилагат и у нас, а именно Правило 43 на ИКЕ ООН., на сайта на Автомобилната Администрация има още много други интересни неща по това какво може и какво не по дадено МПС !

Това са стандарти, с които също се съобразяват автомобилните производители при проектиране и производство!

http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... laoon.html

твърдя го защото е факт !

запознай се материята и тогава скачай така смело !

това, че не се знае или строго съблюдава и наказва е въпрос на късмет - но някой по запознат полицай с материята може много зле да те подреди и не само за тъмни стъкла !!!

Поздрави

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 10 авг 2011 15:12

Чекай малко...нали го дъвкахме вече това в другата тема?

2809_small.jpg
2809_small.jpg (35.7 KиБ) Видяна 3559 пъти

Правило 43 на ИКЕ ООН Приложение 3 Точка 9.1.4.1. ако трябва да сме точни :roll:

Ако вървим хептен точно по закон ,ако фолиото има сертификат за годност за употреба в ЕС,издаден от някоя от оторизираните за това организации на територията му(за България това е "Технотест"),съответното означение , което за съжаление не открих как изглежда трябва да бъде видимо поне на едно място на всяко фолирано стъкло.Ако няма-колата трябва да е преминала "Технотест" със съответния документ...който не ми е много ясно как ще бъде прочетен от полицая ама карай...
Всичките тези писаници с уговорката,че 8.5 от 10 полицая вероятно няма да обърнат никакво внимание на затъмнените стъкла :beer

ilian. написа:Колеги за ксенона как стои въпроса извън страната...ходил съм в Румъния,Гърция..нямъл съм проблеми или просто съм извадил късмет.Днес един колега кви ми ги наприказва направо се стреснах кви глоби нови крушки заеби...извинявам се че използвам темата на колегата :beer

Кофти стои ако те спрат...и това сме го дъвкали някъде из темата за афтърмаркет ксенон.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Сря 10 авг 2011 21:49

DarkForce написа:mufin
в линка ми има освен обяснения от мен по казуса така и още един линк към валидните м/ународни стандарти, които се прилагат и у нас, а именно Правило 43 на ИКЕ ООН., на сайта на Автомобилната Администрация има още много други интересни неща по това какво може и какво не по дадено МПС !

Това са стандарти, с които също се съобразяват автомобилните производители при проектиране и производство!

http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... laoon.html

твърдя го защото е факт !

запознай се материята и тогава скачай така смело !

това, че не се знае или строго съблюдава и наказва е въпрос на късмет - но някой по запознат полицай с материята може много зле да те подреди и не само за тъмни стъкла !!!
Поздрави

Така става като се чете без да се разбира.
В това правило става въпрос за стандарти за производство на автомобилни стъкла. Потрудил си се и си намерил нещо далеч от материята
Ето какво е това, обърни внимание на думата "нови" в първото изречение
Одобрявяне типа на нови автомобили и техните ремаркета, системи, компоненти, отделни технически възли
Правила на ИКЕ – ООН
за одобряване типа на автомобили и техните ремаркета по отношение на определени технически характеристики, и одобряване типа на системи компоненти,
отделни технически възли

Самото правило е от 1958 година когато е нямало фолио за затъмнение
Това няма нищо общо с темата
Допълнителното затъмняване е регламентирано в ЗДП и там изрично си пише че такова се допуска за задните стъкла при наличие на странични огледала.

В повечето южни държави в Европа затъмняването на задните стъкла е масово

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Чет 11 авг 2011 8:10

mufin написа:
Така става като се чете без да се разбира.

Самото правило е от 1958 година когато е нямало фолио за затъмнение
Това няма нищо общо с темата
Допълнителното затъмняване е регламентирано в ЗДП и там изрично си пише че такова се допуска за задните стъкла при наличие на странични огледала.

В повечето южни държави в Европа затъмняването на задните стъкла е масово

A ти драги ми mufin
Прочете ли изобщо какво съм написал - през цялото време говорим за предните стъкла
Задните не ги коментираме !!!!
Правилото може да е от миналия век НО Е В СИЛА И ДО ДНЕС !!!!
Производителите нямат право да произвеждат стъкла извън тези норми - правят го на границата 70-75% !!!

Законодателят е приел, че не се допуска изменение от стандартите за производство на нови автомобили, ако ще колата ти да е форд Т !!!
На теб как ти се иска и как го тълкуваш няма никакво значение

Допълнително поставяното фолио моментално прави стъклата ( ПРЕДНИТЕ ) извън тези норми - риска от заслужени санкции си е за собственика !

Според законите на РБ, а почти сигурно за целия ЕС, всяко изменение от заводското изпълнение на МПС--то се узаконява през Технотест / TUV или съответния сертифициращ орган (както ми обясниха там дори и слагането на диодни габарити трябва да мине през тях, да не говорим за ксенони, "ремуси" усилване на двигатели промяна на окачване и прочие и прочие)

и да въртиш и да сучеш през единствения сертифициращ орган в БГ- Технотест няма да минеш НИКОГА !
през западен още по-малко !
Всичко това те прави нарушител !

Такъв е закона - колко и как се спазва, съблюдава и санкционира е съвсем различен въпрос !!!

Толкоз

Както съм казал в другата тема - всичко изложено и написано не са мои разсъждения и мисли, а факти събрани, технически проверени и коментирани с Технотест-София , и техните референтни колеги от TUV-Германия!!

п.с.
И на мен много ми се искаше да не е така, защото и аз съм с фолирана цяла кола и за да знам как стоят реално нещата си направих проучването и експериментите в Технотест и прочие, за което съм написал в другата тема ! Принуден съм да карам на риск и разчитам ако ме спрат за нещо да не са запознати по темата или да проявят разбиране при положение, че съм с възможно най-светлото, което има само топло-защитен ефект !

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 11 авг 2011 17:59

Използването на думата "драги" не променя факта че не си писал за предните а за всички стъкла
Ето какво си написал и без да си ми драг, посочи моля те се къде си уточнил че става дума за предните и как случайния посетител на темата да разбере това и да не се заблуди":

DarkForce написа:Здравейте
е незаконно !
справка темата
Поздрави

Ще си позволя да ти повторя, че цитираното от теб споразумение няма нищо общо със затъмняването а само със стандарта за автомобилни стъкла. В заглавието му си пише ясно че се отнася за одобряване на НОВИ автомобили и компоненти. Ако внесеш резервни НОВИ автостъкла ще ти се наложи да докажеш че отговарят на тези изисквания. Но няма нищо общо със затъмняването

Проумей го че се излагаш и заблуждаваш другите.

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 12 авг 2011 8:07

mufin написа:Използването на думата "драги" не променя факта че не си писал за предните а за всички стъкла

mufin,
обръщението драги беше използвано доста иронично
нито си ми мил още по-малко драг

а с това, че не умееш да четеш какво е написано и казано, но за с/ка на това се държиш, като циментова кратуна и настояваш на твоето си без капка основание
ми стана даже и доста неприятен

за сетен път казвам - изложеното то мен, са на база факти предоставени от Технотест/TUV

със здраве

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 14 авг 2011 9:41

Много добре умея да чета всичко написано.
И отлично виждам, че това което си цитирал е разпоредба за стандарт за производство на НОВИ автомобилни стъкла
Няма нищо общо със затъмняването.
Ако имаше, тогава дори щори да си сложиш трябва да ходиш на ..... любимия ти Технотест.
Ново стъкло ако смениш, пак ли трябва на Техностест...
Крушки за фаровете ли ще носиш на Технотест

Няма нищо общо, защото всички тези неща ги върши вносителя, той доказва че новите продукти, които внася отговарят на стандарта.
Тук се прилага тази разпоредба
А затъмняването е регламентирано в Закона за движение по пътищата, където му е мястото.
Уморих се да ти го повтарям, но го правя защото форума се чете доста и така се раждат интернет заблудите като тая, която ти си формулирал така:
"според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми е незаконно"
Това НЕ Е ВЯРНО , който иска да му повярва, нека първо провери фактите
Поздрави

Потребителски аватар
UnLucky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UnLucky » Нед 14 авг 2011 9:47

mufin написа:Уморих се да ти го повтарям, но го правя защото форума се чете доста и така се раждат интернет заблудите като тая, която ти си формулирал така:
"според м/ународните правила затъняването на стъкла освен фабричното в допустимите норми е незаконно"
Това НЕ Е ВЯРНО , който иска да му повярва, нека първо провери фактите
Поздрави

Колега, не заблуждавай хората! Именно в Гърция се заяждат за стъклата ако са затъмнени с фолио, а не фабрично, и глобите не са малки! Нека не заблуждаваме колегите, да не изгори някой!
От 2 години редовно пътувам по Гърция, и да ти кажа честно Българска кола с Фолио, не съм виждал!

Ако искаш може да провериш, отиди до Атина или СОлун, и ако не си дойдеш без колата заради яките глоби значи си късметлия! Това че нашите куки не правят проблем за фолиото това не значи че и назапад е така!

Върни се в “Пътеводител”