Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
retaer
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?

Мнениеот retaer » Пет 29 юли 2022 7:56

Тия са станале мамси джаз средна скорост па не знам си ква скорост мани

Последна промяна от Vlad777 на Пет 29 юли 2022 7:58, променено общо 1 път.
Причина: предупреждение за спам. Това не е чатче.

software
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот software » Нед 31 юли 2022 14:12

Здравейте, колеги!
Предстои ми пътуване с кола на LPG от София до Холандия на 21.08.2022г. сутринта трябва да съм там!
За първи път ще пътувам през западна Европа с толова много километри, граници, държави (ходил съм в Гърция и Турция) и съответно имам много въпроси. Ще съм ви много благодарен
ако ми помогнете (най-вероятно не само на мен) с актуална информация.
Прочетох всички форуми и се обърках още повече, защото най-важно е маршрута да се съобрази с движението и чакането по границите, сега е активния сезон на гастарбайтерите и се чудя от
къде да мина. През Румъния не ми се минава заради лошите пътища и шофьори.
Мисля си за Сърбия - Унгария - Словакия - Чехия - Германия - Холандия за да избегна поне малко срещите с гастарбайтерите по пътя и бензиностанциите.

1.Маршрут и гранични пунктове ?
2.Резервирал съм спане по средата на пътя до Будапеща на 19.08.2022г. , ако тръгна през ноща ще стигна ли до 15.00 часа ?
3.Има ли достатъчно газ станции , като с едно зареждане минавам 400 км. Слизте ли от магистралата за по-евтино гориво ? Имам GPS Garmin , ще ми показва ли бензиностанциите ?
4.Накрайници за зареждане на газ разбрах, че е необходима допълнителна приставка все още ли е така и за къде ?
5.Видеорегистратори позволени ли са в Европа ?
6.Къде трябва да са включени къси светлини на фаровете , имам дневни, които не се изключват ?
7.Застраховка на пътници и "Европейска здравноосигурителна карта" вадите ли си за 10 дни ?
8.Навсякъде ли може да се плаща с карта и за къде ми трябват пари в брой ?
9.Има ли забранени стоки (или количества) цигари, алкохол, храна, вода ?
10.В Сърбия как е най-изгодно да се плаща горивото и таксите ?
11.Сега нали няма Covid-19 ограничения ?

Винетка за Унгария ще си купя онлайн 14,94 EUR за да не се бутам с гастарбайтерите, (за Австрия 9,20 EUR онлайн винетката трябва да бъде закупена най-малко 18 дни преди планираното пътуване) или Словакия и Чехия на място.

Ако не съм се сетил за нещо важно моля пишете.

Извинявам се ако съм станал досаден :) Но по-добре да съм наясно.

Приятен ден на всички !!!

Потребителски аватар
MAX75
Автомобил: VW Passat 1997
Двигател: AFN

Мнениеот MAX75 » Нед 31 юли 2022 22:31

Някой може ли да каже какво е положението на Хоргош и Градина?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 31 юли 2022 23:16

На Хоргош беше тегаво преди 4 дни, в посока БГ чакахме 3 часа, а на Калотина - 5 часа. Обратните посоки не изглеждаха да са по-малко натоварени.

Към software:
Зареди догоре с бензин от БГ, ще ти трябва. Също така не е лошо да носиш еквивалента на 150 евро в динари, защото на бензиностанциите в Сърбия могат да те цакат в курса, обясняват, че не работят карточетците на касата и други измислици.

Австрийската винетка онлайн може да си я купиш да важи от веднага, ако избереш опцията, че не си физическо лице, а търговско/юридическо.

Адаптер за зареждане ти трябва след Унгария (за Австрия и Германия), не винаги, но е хубаво да имаш. Също така на повечето големи бензиностанции също дават адаптери на касата да си напълниш, но трябва ти да питаш.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 01 авг 2022 6:56

software написа:5.Видеорегистратори позволени ли са в Европа ?

В Германия и Австрия има правни проблеми за ползване на регистратор, в Австрия първата глоба е 10 хил евро, сигурно и метър може да се мине, но аз моята камера я хвърлях в жабката като минавах от там
software написа:7.Застраховка на пътници и "Европейска здравноосигурителна карта" вадите ли си за 10 дни ?

Аз и за 3 дни да излизам правя здравна застраховка, все пак се по 2-3 лв на ден
software написа:8.Навсякъде ли може да се плаща с карта и за къде ми трябват пари в брой ?

Нося си евро за всеки случай, последния път през Сърбия като минах в Унгария се оказа че не мога да си купя винетка с карта, взимаха само кеш и еврото ми потрябва
software написа:10.В Сърбия как е най-изгодно да се плаща горивото и таксите ?

С карта

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пон 01 авг 2022 9:13

software написа:Здравейте, колеги!
Предстои ми пътуване с кола на LPG от София до Холандия на 21.08.2022г. сутринта трябва да съм там!
Приятен ден на всички !!!

1. https://goo.gl/maps/owLBSLj8BpHtGk9a9
Бъди на Калотина между 01:00 и 03:00 часа. От там Келебия-Томпа-път53-път51-М8-М6 и така няма да си в трафика по М5 и М0 в Унгария.
2. По този път шофирането е около 9 часа. Като добавиш часова разлика от 1 час и 1-2 часа чакане на границите, то ще си преди/около 15:00 часа в хотела.
3. Газстанции има достатъчно. Само в Германия е пожелателно да слизаш от магистралата, ако искаш да заредиш по-изгодно. Относно Garmin - сам трябва да провериш.
4. Трябват ти две приставки - за Германия (ACME) и за Холандия (Bajonett)
5. На мен и моите познати/колеги никой не ни е правил забележка. Казваш (ако някой те пита), че снимаш екскурзията за лични цели и няма проблеми. В интернет е пълно с клипове от всички страни, което значи че хората си снимат.
6. Ако дневните са ти фабрични - може да караш на дневни навсякъде.
7. Застраховките са личен избор.
8. Аз плащам навсякъде с карта. Тази година само на Петрол-Драгоман не ми приеха чуждата карта. Ставало само с български - българска работа. Путарините в Сърбия ги плащам в евро, с банкноти и монети точно приготвени.
9. Има максимално количество на цигари и твърд алкохол - провери за актуални данни в сайта на МВнР
10. Таксите в евро, горивото с карта
11. Към момента няма.

Според мен си направил погрешен избор за време на пътуване и преспиване в Будапеща. Всеки петък е пълно с пътуващи в Унгария и по този начин към международния трафик се добавя и месния. Също така винаги е добре първия ден да се изминат поне половина, а по-добре и повече, километри. В твоя случай до средна Холандия и по маршрута по-горе, то първия ден ще шофираш 9 часа, а втория 13 часа.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 01 авг 2022 10:48

3. Защо не ползваш онлайн навигация, така ще можеш да следиш трафика в реално време, имаш търсене на бензиностанции и тн. За Сърбия има еднодневни пакети по 3-4 лева с безлимитен роуминг. Гармин и друга навигация бих ползвал само за страни със скъп роуминг.

Към горното ще добавя, че за мен е грешка за подобен вид преспиване, да влизаш в Будапеща, или който и да било друг голям град (и то особено петък следобед, ще загубиш ужасно много време). Има достатъчно малки градчета, хотели и тн по пътя, при които ще имаш съвсем минимално отклонение и загуба на време. Аз бих потърсил място за преспиване някъде в Чехия.

Днес ... да, но на19.08 е голямото прибиране и не бих изключил Румъния като маршрут. Нняколко дни преди това започни да преглеждаш viamichelin, google maps, waze и други подобни, които работят с жив трафик, за да се ориентираш с натоварването по границите.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пон 01 авг 2022 12:28

Следи сайтовете с камерите по сръбските граници. Напр. https://www.elivewebcams.com/tompa-kele ... kehr-live/
И времето за изчакване на унгарските гранични пунктове - https://www.police.hu/en

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 02 авг 2022 16:39

Едно леко трипче Пловдив - Сърбия - Будапеща - Румъния - Пловдив
Целта беше Хунгароринг, където да наблюдаваме на живо осирането на бокса на Ферари! :banghead

Та... тъгнахме към 5 сутринта.
Българо-Сръбската граница мина за около 1.5 - 2 часа.
Като стигнахме Сръбско - Унгарската стана интересно, но след 6 часа висене на запален двигател заради климатика, благополучно се изнизахме от там
В Будапеща, както можете сами да се досетите, има много какво да се види.
И в двете части на града...
Проблем е с колите. Паркирането в сините зони е доооста скъпо, освен това са ограничени по време на до 3 часа.
За това си избрахме паркинга на аеропорта, където за 4 дни платихме 50лв.
Проблем е достъпа до него от към разтояние, но не и от към транспорт.
https://bkk.hu/apps/docs/terkep/metro.pdf
Хващате си метро М3 (част от него заменен с автобуси М3 заради ремонт на тази линия на метрото), слизате на последната спирка, където хващате автобус 200Е за аерогарата и слизате на спирка FPORT И се оказвате на около 40-50м от денонощния паркинг на аеропорта.
При желание, има безплатен трансфер до летището, който ние не ползвахме
Май не видяхме млади хора, дето не знаят английски, но по-възрастните клатят глава печално също като мен :mhihi (е, аз поне горе-долу разбирам, нищо, че не мога да говоря)
Връщането беше през Румъния, където на Унгаро-Румънската граница чакахме под 20 мин, а на Румъно-Българската - към 30.
Вероятно следващото подобно пътуване ще е над Сърбия, особено ако намерим авиокомпания с добри предложения :icon_lol

ЕДИТ
Нещо много важно забравих:
НЕ плащайте в евро в Унгария!!!
Всеки сам може да си определя обменния курс съвсем законно и, повярвайте, той няма да ви хареса!
На жена ми един дюнер и едно парче пица за малко щеше да й струва 30 евро!
На всякъде може да се плаща с карта (което е най-изгодно), но бива да си обмените едно 50лв във форинти за всеки случай

Отделно, ресторантите работят до 11 вечерта. До толкова е и метрото.
Рейсовете са до 12 часа.
Синята зона в Будапеща не действа м/у 21 и 8 часа - т.е. тогава можете да си паркирате безплатно на улицата

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Вто 02 авг 2022 23:11

Ее, явно има случай, при който мога да не съжалявам, че съм принуден да избягвам Сърбия - висенето на техните граници компенсира с остатък 5-те часа повече път през Румъния. Това от стартова точка София.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 03 авг 2022 17:59

radotom написа:Едно леко трипче Пловдив - Сърбия - Будапеща - Румъния - Пловдив
Би ли споделил и къде си зареждал и на какви цени?

Pepsito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pepsito » Сря 03 авг 2022 22:45

Здравейте! Ще Ви разкажа съвсем прясна информация. Минавам през Връшка Чука, бързо се минава, но пътят през Грамада е в ремонт и е трагично! Минете през Видин и Кула, после Връшка Чука!В Зайчар тегля пари от банкомат в сръбски динари. В Сърбия газта е 1.90 лева, бензин и дизел са по-скъпи от при нас! Винаги е по-изгодно да плащате в местна валута. Путарини съм плащал в евро и динари, ако имате динари още по-добре! Келебия-Томпа минахме точно за 5 часа и 40 минути!!!! На Хоргош-Рьошке е....същото!!!Голям поток и голямо туткане от унгарска страна!?!? Сякаш влизаш в банка, то проверки на багаж, почесване и т.н. Никаква организация!Да не говорим за гастерарбайтерите ....Винетка за Унгария плащам в динари на сръбската граница, иначе те цакат в евро.В Унгария не зареждам газ, пълня в Сърбия и малко преди Словакия обръщам на бензин(40 л./бутилка). В Словакия газта е 0.99 евро, там заредих на първата бензиностанция, като се обслужваш сам!?! В Чехия винетката е 19 евро или 350 крони, но и там като нямаш крони те цакат в курса с евро. Няма банкомат! Плащаш и така. В Чехия газ почти не се предлага, или я има на много малко места. Цената и е около 1.60лева.Бензин и дизел са почти равни около 50 крони за литър.В Австрия газ няма. Винетката е 9.60 евро за 10 дена.За дизел и бензин цените са около 2.10 евро!С карта съм плащал, но преди това питам, за да няма това-онова! Дано съм бил полезен. Пълни си резервоара в България!

dtony
Автомобил: Passat 7
Двигател: Cdga 2012

Мнениеот dtony » Чет 04 авг 2022 6:40

Би ли споделил по кое време на деня са минавани границите.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 04 авг 2022 6:41

Някои малки уточнения..

10-дневната винетка за Чехия през 2022 е с цена от 310 CZK и ако си я закупиш он-лайн, то би платил 12,58 Euro към днешна дата - https://edalnice.cz/en/#/validation 

LPG в Чехия има достатъчно. Аз съм зареждал на следните
LPG OMV Pavov.jpg
LPG OMV Pavov.jpg (27.19 KиБ) Видяна 7284 пъти

Benzina Teplice.jpg
Benzina Teplice.jpg (16.04 KиБ) Видяна 7284 пъти
Benzina Sirejovice.jpg
Benzina Sirejovice.jpg (19.39 KиБ) Видяна 7284 пъти
Benzina Strechov.jpg
Benzina Strechov.jpg (22.93 KиБ) Видяна 7284 пъти
Benzina D1.jpg
Benzina D1.jpg (18.69 KиБ) Видяна 7284 пъти

Понеже аз в Словакия не зареждам газ и след Унгария винаги зареждам на Benzina Hněvkovského 684, 617 00 Brno-jih - https://goo.gl/maps/NahsNQYbw6FHstESA
https://cerpacistanice.molcesko.cz/ като се избере LPG се показват всички бензиностанции с газ..

В Австрия газ също има. Тези трите са най-популярните по магистралата:
eni Ybbs-Kemmelbach - 48.158563,15.112159
Shell - Reichsstrasse. 14, 3380, Poechlarn - https://find.shell.com/at/fuel/12272199 ... chsstrasse
eni Vorchdorf - 48.010868,13.924406

Pepsito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pepsito » Чет 04 авг 2022 10:49

Границите ги минавах към 10 часа. Относно зареждането на газ, в Чехия по магистралата Бърно-Прага почти няма газ. Там където има , още на табелата преди нея се обозначава със стрелка LPG.Аз заредих в Прага на OMV, а на връщане на около 160 км обратно към Бърно на Шел и с карта. Има газстанции на Томегаз, но там не на всякъде става с карта.

Върни се в “Пътеводител”