Катастрофи...поуки разни...

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Нед 21 окт 2007 20:31

Теодор написа:Поредния трагичен инцидент с малоумни водачи при който загиват невинни :twisted: Е за такива трябва доживотен без право на замяна.
http://dnes.dir.bg/2007/10/21/news2237351.html

Гледах новините по БТВ и БМВ-то не приличаше на нищо... :?

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Сря 24 окт 2007 15:59

На 27 октомври републиканският шампион по бокс Петър Петров щеше да е младоженец до булката Веси. Ако не беше сблъсъкът на 5 август с хамъра на друг спортист - Максим Стависки. Гробът, погълнал 24-годишния боксьор, хвърли в шок няколко семейства. Обърна за секунди живота на двама световни шампиони.

Петър живее до това лято също с шампионски хъс - 1997 г. станал шампион за момчета, после за младша възраст и младежи. При мъжете е трети в една категория. Завършил спортното училище в Сливен и изкарал казармата в ЦСКА. В семейството му всички са запалени по бокса. Бащата тренирал като млад, а майката Дженка дори изкарала курс за съдии по бокс. 17-годишният брат Валентин е два пъти републикански шампион за кадети, има по два пъти второ и трето място.

По време на кървавата катастрофа на 5 август край Приморско момчето е на седалката до брат си. "Тъпо ми е да съм жив, пък батко загина. Не се радвам, че оцелях. И аз като него учех в спортното, но след катастрофата не мога да тренирам и съм частен ученик в Първо СОУ. По-късно ще завърша профила бокс", казва Валентин.

Майка му се е върнала от Италия, за да гледа децата на едно семейство, след като той я убедил да престане да седи всеки ден до гроба на Петър. Сега двамата с баща му, който работи във фирма за плочки, се прибират сами у дома, мълчат. На Валентин се губят моменти от катастрофата, но често чува ужасния грохот, усеща физическа болка.

"Отидох при батко на морето. Той се хвана през лятото с поддръжката на плажа в Приморско, а Веска, приятелката му, работеше в магазин в Слънчев бряг.

Предния ден валя, на 5 август сутринта нямаше хора на плажа и батко предложи да се разходим до Бургас. Тръгнахме към 14 часа с Мануела и Йоана, които работеха като сервитьорки. Бяха ни само познати. Когато привечер се прибирахме от Бургас към Приморско, на оня завой само чух пищене на спирачки и видях как хамърът се изправи на 2 гуми. Докато извикам "Виж!, джипът беше отгоре ни и всичко свърши за по-малко от секунда", спомня си Валентин. При удара всички в Хондата на Петър изпадат в безсъзнание. Без да знае, че има счупени ребра, Валентин излязъл и опитал да отвори шофьорската врата, но го срязала остра болка и се свлякъл. Докато опитвал да се изправи и помогне на ранените, движението спряло и се струпали много хора. Появил се лекар, който наредил на Валентин да легне. От него не течала кръв, само лицето му било издраскано.

"Звъннах на бате Милен, който е концесионер на плажа. След 5 минути всичките ни приятели от Приморско дойдоха, а линейките пристигнаха след 40 минути", казва момчето. Опитвали да отворят вратите. Брат му бил жив, но само прихърквал и кървял. Нищо не успял да каже. Мануела изглеждала като мъртва. Само Йоана говорела несвързано.

"В цялото огромно зло, което ни се стовари, единственото добро беше, че можах да се надигна и да изпратя брат си", добавя момчето, което отказва да остане в болницата. Помни, че докато лежал на асфалта Максим го доближил и доста уплашено попитал: "Момче, добре ли си?"

"Като разбрах, че това е шофьорът на хамъра, блъснах ръката му и му казах да се маха. Той се държеше за главата, не видях дали помага на ранените. Аз вече едва дишах, нищо не виждах. Не знаех, че е някой известен, не ми пукаше кой е", допълва Валентин. Преди дни Максим разказва, че е отишъл в бургаската болница преди журналистите да я окупират и там лекарката му казала, че Петър е починал. Посъветвала го да не ходи при роднините и я послушал. Валентин обаче днес е разочарован, че Максим не ги е потърсил още. "Бих се срещнал с тях, но нямам какво да им кажа. Не че не искам. Просто нямам думи. И ги разбирам напълно. Мислите ми са с тях. Но не мога да направя нищо. Едно извинение не е достатъчно в такъв момент", разказва със сълзи на очи в петък световният шампион по фигурно пързаляне. Той се заклел пред роднините на Мануела да направи всичко възможно, за да им я върне жива.

Веси - оцелялата приятелка на Петър обещава да разкаже за него, после изключва телефона си и не идва на уговорените срещи. Баба й сподели за един разговор между несбъднатите снаха и свекърва след погребението. Дженка силно прегърнала момичето и и казала: "Винаги ще те обичам като снаха. Когато срещнеш друг, ще ти купя булчинска рокля, защото ти я дължа".

maioneza
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maioneza » Сря 24 окт 2007 20:50

аз си имам един пресен белег от катастрофа преди 3 месеца.шофера караше със 140 :shock лееекинко с 90 над ограничението...а лелката изскачаща от дясно не спира на знак стоп и БАМ-имам си ъпгрейд на челото. от тая катастрофа запомних 2 неща - че е пълно с КРЕТЕНИ на пътя и че аз като си карам лекичко шанса некой луд да ме утрепе намалява. но всеки ден се убеждавам,че по улиците е пълно с УБИИЦИ :cry:

Потребителски аватар
BlueDragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BlueDragon » Нед 04 ное 2007 18:42

Аз винаги пътувам с колан и добре че количката ми има AIRBAG поне малко от малко да не се нараня при катастрофа.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Пон 05 ное 2007 14:57

Направо ще си като жив :lol:

Потребителски аватар
xP_NiRee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xP_NiRee » Пон 05 ное 2007 15:35

BlueDragon написа:Аз винаги пътувам с колан и добре че количката ми има AIRBAG поне малко от малко да не се нараня при катастрофа.

Нито колана нито AirBag-a помага ... аз за това не слагам, няма смисъл,но това незначи че карам неразумно. Като ще се мре не можеш да промениш нищо. Аз съм си на този принцип

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 06 ное 2007 22:24

xP_NiRee написа:
BlueDragon написа:Аз винаги пътувам с колан и добре че количката ми има AIRBAG поне малко от малко да не се нараня при катастрофа.

Нито колана нито AirBag-a помага ... аз за това не слагам, няма смисъл,но това незначи че карам неразумно. Като ще се мре не можеш да промениш нищо. Аз съм си на този принцип

Глупости :!:

Потребителски аватар
xP_NiRee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xP_NiRee » Сря 07 ное 2007 0:04

Щом така мислиш ... добре не желая да споря, просто съм бил свидетел как нито AirBag нито колан помагат. Единствено късмет и господ да те пази и туй то :!:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 07 ное 2007 0:11

А що слагат колани и airbag в колите? И защо колите с добри колани и повечко airbags получават по-високи оценки за сигурност на краш тестовете? :roll: Сигурно за да ги правят по-скъпи и да печелят повече нали?

Ако караш с 200+ и се шибнеш, сигурно нищо няма да помогне.

Но при нормално движение със сигурност има причина да са там

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 07 ное 2007 14:06

Въпрос на гледна точка е.
Ако те ударят странично (примерно, не дай Боже никому) няма как да ти помогне.
Темата обаче е доста по-обширна и стана офтопик, тъй че предлагам или тия мнения да се преместят в нова, или (както предполагам) ако съществува такава - да се изтрият.

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Сря 21 ное 2007 18:51

Без съмнение коланите и всички екстри за сигурност помагат, но след като един познат си отиде, защото компа на Х5 взел да мисли, че водната струя ударила колата е стена и отворила въздушните възглавници при 90 км/ч незнам доколко може да се разчита на тях :!: За това " УБИЙ СКОРОСТА - СПАСИ ЖИВОТ" :wink:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 22 ное 2007 14:46

jetttlii написа:Без съмнение коланите и всички екстри за сигурност помагат, но след като един познат си отиде, защото компа на Х5 взел да мисли, че водната струя ударила колата е стена и отворила въздушните възглавници при 90 км/ч незнам доколко може да се разчита на тях :!: За това " УБИЙ СКОРОСТА - СПАСИ ЖИВОТ" :wink:

Ами аз лично един път катастрофирах в една локва и пораженията по колата ми бяха значими. Карам си аз и изведнъж езеро. Жерно жсе едно се ударих в стена - качи се вода на покрива

Потребителски аватар
didodi
Автомобил: Amarok DOUBLE cab
Двигател: CSHA 2014
Контакти:

Мнениеот didodi » Чет 22 ное 2007 20:37

Vlad777 написа:Ако караш с 200+ и се шибнеш, сигурно нищо няма да помогне.

Няма производител на автомобил който да ти гарантира оцеляване при инцидент над 120 км/ч :idea: :idea: Явно хората са видяли какво става с вътрешностите на човек при директно спиране на тялото от 120-0 км/ч тоест трупът си изглежда напълно здрав но всичко в него е ...... да живее еърбега който позволява ковчега после да бъде отворен :arrow:

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Чет 22 ное 2007 21:10

Преди по-малко от месец пътувам за Варна, сам! Часът е 21.00, вали проливен дъжд, слушам Стинг, пия кафе, печката блъска жега... идилия. В тъмнината отдалеч хората пресвяткват. Едвам забелязвам мъждукащи аварийни в насрещното платно. Намалих и видях, че човека е спукал предна дясна гума и я сменя самичък в дъжда, а приятеля му, му свети с едно от тея лазерчета! Не бързах и затова ги подминах, спрях, обърнах, пуснах аварийните и с фаровете си осветих спуканата гума за да може човека да не се кьори! Естествено пича ми благодари и всеки си пое по неговия път!
Не е катастрофа, но определено е добре човек да помага когато може! Това исках да кажа!

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 23 ное 2007 10:18

didodi написа:
Vlad777 написа:Ако караш с 200+ и се шибнеш, сигурно нищо няма да помогне.

Няма производител на автомобил който да ти гарантира оцеляване при инцидент над 120 км/ч :idea: :idea: Явно хората са видяли какво става с вътрешностите на човек при директно спиране на тялото от 120-0 км/ч тоест трупът си изглежда напълно здрав но всичко в него е ...... да живее еърбега който позволява ковчега после да бъде отворен :arrow:

Мерцедес С-клас!

Върни се в “Пътеводител”