Знаем ли законите за движение по пътищата ?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Знаем ли законите за движение по пътищата ?

Мнениеот azrod » Съб 11 авг 2012 12:37

my heart iS iCe написа:Май и аз не знам правилника :screwy Защо зеления трябва да мине преди червения, при положение, че зеления прави ляв завой, и засича червения facepalm :roll:

Аз така виждам нещата, поне както ги е нарисувал колегата на скицата! 1-во минава синия, за надясно, после зеления изчаква, червения да мине занаправо и после си завива за наляво :wink: :drinking:

Ами да, никъде не пише, че ЧЕРВЕНИЯТ трябва да изчака дясностоящи на дясностоящия!!!
Ами ако беше Х образно кръстовище и от всички краища има коли, всеки на всеки е дясностоящ, докога ще се чакат ?!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 11 авг 2012 14:58

Тук Мършавия да ми обясни/понеже е насреща/,а аз като форумен магЕсник да му се изкажа абстрактно пак.
anrus написа:Представете си ситуацията без синия автомобил. Кой е с предимство тогава?

моят отговор
Iezekil написа:Разбира се,че зеления завива последен...

По въпроса с картинката и ТРИТЕ автомобила съм се изказал преди това:
Iezekil написа:Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна

Iezekil написа:По тази картинка "нерегулирано кръстовище-пресичане на равнозначни пътища" важи правилото на десно стоящия.Толкоз.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 12 авг 2012 17:09

Реда е
-син
-червен
-зелен

минава се по правилото за дясно стоящ, и за завой на ляво, и направо се учудвам пак за пореден път, как може такива елементарни правила да не се знаят, или по скоро се бъркат!

п.п. За мен е просто абсурдно някой да си помисли че правейки ляв завой, има право да мине пред този който кара на право, и точно тук е уместно да се каже "Кой им дава книжки?"

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 12 авг 2012 17:40

Ами хубаво се учудваш,ама се и излагаш.По чл.48 най-дясно стоящ е зеления.Той е първи в тази ситуация,даже и да извърши едновременно маневрата със синия ,червения така и така трябва да чака и преминава последен!Този е единствения член който важи в случая!
Големи изказвания направи иначе,да видим сега как ще отнесеш мъдростите си към себе си!

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 12 авг 2012 17:46

Колега, ти също правиш хубави и мъдри изказвания, но я ми кажи ти този член само го цитираш на сухо, щото или ти, или аз не го разбираме правилно, и като имащ се за по разбиращ, били ми обяснил как всъщност зеления ще "пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна" като на практика там няма такива??? Следователно той минава след червения, защото той прави ляв завой, а червения пропуска синия по правилото за дясно стоящия! Синия няма как да пропусне зеления, щото просто не му пресича пътя!

п.п. А къде в закона видя да пише, че в подобни ситуации важи САМО правилото за дясно стоящ, а това за левия завой НЕ?

п.п.2. "най-дясно стоящ" - такова понятие в ЗДП няма!

п.п. Вече не просто се учудвам, а направо недоумявам как може да има хора които си мислят, че на нерегулирано кръстовище правейки ляв завой са с предимство пред насрещно движещите се!

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 12 авг 2012 19:46

Да,ще ти обясня щом си пропуснал този урок.
На зеления няма викаш дясностоящ??Ами няма,което го прави дясно стоящ на синия,който пък е дясно стоящ на червения.Сиреч,най-левия е червения и за това минава последен.
Къде в закона го видях ли?Ами там,където пише на нерегулирано кръстовище какво важи,ако се разминават маркировка и знаци какво важи,ако се разминават светофари и регулировчици какво се гледа....Има точка о тзакона и тя е ясна,по твоята интерпретация много ясно,че като се махне единия и нещата се променят,за това хората са го измислили.Пише,че десния е с предимство,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ какъв завой прави!Това е единственото правило за нерегулирано кръстовище,друго няма.
Вместо да недоумяваш се запиши на едни опреснителни.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 12 авг 2012 20:58

Iezekil написа:Да,ще ти обясня щом си пропуснал този урок.
На зеления няма викаш дясностоящ??Ами няма,което го прави дясно стоящ на синия,който пък е дясно стоящ на червения.Сиреч,най-левия е червения и за това минава последен.
Къде в закона го видях ли?Ами там,където пише на нерегулирано кръстовище какво важи,ако се разминават маркировка и знаци какво важи,ако се разминават светофари и регулировчици какво се гледа....Има точка о тзакона и тя е ясна,по твоята интерпретация много ясно,че като се махне единия и нещата се променят,за това хората са го измислили.Пише,че десния е с предимство,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ какъв завой прави!Това е единственото правило за нерегулирано кръстовище,друго няма.
Вместо да недоумяваш се запиши на едни опреснителни.

колега е това една страница по-рано ти ли си го писал :

или някой злоупотребява с профила ти ?

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 12 авг 2012 21:54

Айде утре ще го мисля пак, че признавам може малко и да греша! От опресняване не мисля че имам нужда, просто такова кръстовище ми е малко странно и на теория и практика ще стане различно!

Да приемем, че зеления май наистина е с предимство, синия обаче не пречи на зеления и почти сигурно ще се изсухли първи, тогава какво става, остават двама един срещу друг, тогава кое правило важи?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 13 авг 2012 12:09

Iezekil написа:Тук Мършавия да ми обясни/понеже е насреща/,а аз като форумен магЕсник да му се изкажа абстрактно пак.
anrus написа:Представете си ситуацията без синия автомобил. Кой е с предимство тогава?

моят отговор

По въпроса с картинката и ТРИТЕ автомобила съм се изказал преди това:
Iezekil написа:Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна

Iezekil написа:По тази картинка "нерегулирано кръстовище-пресичане на равнозначни пътища" важи правилото на десно стоящия.Толкоз.

Когато отговаряш на мнение, което не е последното в темата, е добре да цитираш, защото не става ясно дали отговаряш на последния или просто си пишеш или пък на кой точно от предишните постове отговаряш. Това е причината да помисля, че си противоречиш. Освен това изразът "последен" обикновено не се използва, когато става дума за два броя от каквото и да е, а когато са повече от два. Не, че е невярно, но не се случва често и също заблуждава, че не говориш за ситуация само с двама участници.
Ако се стараеш да пишеш така, че да те разбират всички, които четат какво пишеш, без да ти четат мислите, ще е много по-лесно за останалите.
Извинявам се за сарказма, станало е недоразумение и ти си прав!

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пон 13 авг 2012 14:33

правилния отговор е - зелен , син , червен. така е защото и на т -образно кръстовище важи правилото на десно стоящия!!!!. просто се учудвам как не знаете елементарни неща. maikomila scare всички сте за проверовачен :012: боже какви шофьори се движат по пътищата scare

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 13 авг 2012 14:44

ivo_555 написа:Реда е
-син
-червен
-зелен

минава се по правилото за дясно стоящ, и за завой на ляво, и направо се учудвам пак за пореден път, как може такива елементарни правила да не се знаят, или по скоро се бъркат!

п.п. За мен е просто абсурдно някой да си помисли че правейки ляв завой, има право да мине пред този който кара на право, и точно тук е уместно да се каже "Кой им дава книжки?"

Подкрепям колегата!
Ляв завой винаги е без предимство,синия пък е дясностоящ на червения и за това той минава пръв,после червения и накрая зеления.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 13 авг 2012 15:05

Е да ма аз с чиста съвест си признавам, че греша!
И съжалявам ако предните ми постове са малко арогантни, все пак няма да ги трия, нека се вижда грешката ми!

Реда би следвало да е
-зелен
-син
-червен
ноо, това може да стане само на теория!

На практика, първо да кажа преди да ме нахрани някой, че съм внимателен водач, на такива кръстовища винаги внимавам, но все пак какво ще стане на практика,

-ако аз съм СИНИЯ с чиста съвест си признавам, че няма да чакам зеления, просто минавам, щото не му преча пък червения трябва да ми даде предимство така или иначе,

-ако аз съм ЗЕЛЕНИЯ, в никакъв случай не бих се престрашил да мина преди червения, определено каквото и да става ще го изчакам,

-ако пък съм ЧЕРВЕНИЯ, определено ще навляза до някъде в кръстовището, ще спра да мине синия, минавам и аз след него, после си минава зеления, както казах вече синия така или иначе ще мине пръв(на практика), след това оставам аз с червения, а срещу мен зеления за на ляво, ми естествено ще си помисля че аз съм преди него!

Каквото и да си говорим тук на теория, на практика няма да стане така, много добре ни е ясно на всички!

п.п. И все пак си признавам че сгреших, научих нещо на теория, което обаче на практика няма как да стане, няма време да се мисли кой на кой е дясно стоящ от всички страни, просто трябва да се минава внимателно, а като всички внимаваме, все ще разберем кой кога ще мине! Все пак такива кръстовища няма много, и не са натоварени!

п.п.2 и все пак това левия завой да е с предимство пред насрещните ми се струва малко странно, но е факт при тази ситуация! Пък и като се замисля, ако синия правеше ляв завой, излиза че пак зеления е с абсолютно предимство, нищо че прави ляв завой! Законова недомислица според мен си е това!

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 13 авг 2012 15:29

Шокиращо е колко хора трябва да се явят отново на листовки съдейки по горните коментари!!! Наистина ШОКИРАЩО!

Разбира се, че последователността е зелен, син, червен! И не само на теория, но и на практика! (освен ако срещу теб няма някой от изявилите се по-горе :screwy )

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 13 авг 2012 20:31

Откъде накъде пък зеления е с предимство пред червения ? Няма такова правило "дясностоящ на дясностоящия"!
НИКОГА левия завой не е с предимство с изключение на завиващ път с предимство и пътни знаци!
Я помислете малко, стига сте ръсили първото дето премине през акъла и тази първосигналност колко хора били за проверовъчен ... Без коментар!

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Пон 13 авг 2012 20:43

1. Син
2. Червен
3. Зелен
Нещо подобно за размисъл : http://www.kenanoff.com/blog/archives/368

Последна промяна от zloby3400 на Пон 13 авг 2012 20:50, променено общо 1 път.

Върни се в “Пътеводител”