Ще ходя до Гърция.Няколко питанки?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Ще ходя до Гърция.Няколко питанки?

Мнениеот mupk0 » Нед 22 авг 2010 20:54

Ще ходя след 2 дена в Гърция.Въпросите са ми следните:
Тези индивиди там разбират ли английски или са откъснати от света,защото освен на Английски друг начин не виждам за комуникация(изключвам ръкомахането).
Разбрах от други теми ,че е задължително да се кара по всички ограничения.Горивото там скъпо и го няма.
Мисля да ходя до Александрополис,да се топнем в морето и после навръщане да пообиколим като разбрах,че в големите им вериги винаги има нещо на далавера(плодове,техника и препарати разни),та идея как им се казват по-големите магазини като имена,за да знам къде да се оглеждам.

Отделно ако има някоя хватка там да ми кажете или посъветвате как по-лесно да се оправям с тея индивиди там :?

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Re: Ще ходя до Гърция.Няколко питанки?

Мнениеот Muncho » Нед 22 авг 2010 21:17

В Солун във всеки магазин говорят английски. По улицата, дори и млади хора или се правят че не говорят или наистина не говорят.
По бензиностанциите до Солун са само наши момчета -българчета mhihi. Извън Солун е доста рядко да намериш някой който говори английски.
Може би най-голямата им верига магазини е LIDL. На далавера има едни сокчета по 60-70 цента литъра с над 50% съдържание на плод. Казват че и прахът им за пране е на далавера.. но не разбирам.

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Нед 22 авг 2010 21:18

а бе не са особено напред бих казал... :banghead:
Иначе да Лидъл им е доста голяма верига магазини..нашето МЕТРО има доста неща на далавера,еле пък узакито което беше 2 евро последно mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 22 авг 2010 21:46

Muncho написа:В Солун във всеки магазин говорят английски. По улицата, дори и млади хора или се правят че не говорят или наистина не говорят.
По бензиностанциите до Солун са само наши момчета -българчета mhihi. Извън Солун е доста рядко да намериш някой който говори английски.
Може би най-голямата им верига магазини е LIDL. На далавера има едни сокчета по 60-70 цента литъра с над 50% съдържание на плод. Казват че и прахът им за пране е на далавера.. но не разбирам.

Колега Солун ми се пада доста далеч от Александрополис,което е на 300-350км от Стара Загора :) Поне така са ми казали.Абе ще пробваме пък.То реално от Свиленград->Капитан Андреево и айде Гърция?Сега гледам карти и такива и виждам ,че реално Капитан Андреева е към Турция?Там как става хватката:?

p.p. Или се хваща пътя от Свиленград в страни и се минава границата от там ?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 22 авг 2010 22:04

Колага определено има много теми пуснати за Гърция! Шофирай си възпитано и 100% ще си запазиш нервната система. Англииски говрят повечето служители в Маркетите на Лидъл, но има и много Гърци дето говорят развален Български, "Каде оиш на пЛясШ?" mhihi Това ми го каза един Грък на границата докато ми гледаше прегледа на колата все едно гледа Мазерати :screwy Ако ти е за 1-ви път ходенето и няма човек с теб който да знае пътя не рискувай, по-добре си вземи някой ГПС от приятел, аз първоначално влязох в голям филм! А относно да маркетите като Лидъл, и по малки такива има доста далавери! 20 броя сладоледи на пръчка само за 2 евра и 50 цента :Mr Green Fun Желая ти късмет и безавариино пътуване!

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 22 авг 2010 22:05

Дам за първи път ще ми е и ще съм с GPS :) Абе каквото и да е ,ще се оправим :P

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 22 авг 2010 22:48

Капитан андреево е за Турция, за Гърция мисля че се казваше Петко Войвода граничния пункт. Като стигнеш Свиленград има табели :wink:
В по-големите магазини, говорят английски, по граничните райони знаят и български :)
Като влезеш в Гърция се минаваш през някви села. Има и полицаи с радар, така че по-добре спазвай ограниченията. Като се качиш на магистралата има само гранична полиция - не дебнат за скорост, но спират и проверяват документите и се разкарват с някви пушки :mrgreen: По магистралата има камери които не знам дали работят, но преди тях има табела че има камера.
Лидл не са най голямата верига магазини но са евтини. Повето от стоките им са произведени специално за тях. Естествено има и много евтини неща но не до там качествени - примерно прах за пране, омекотител и т.н.
Други вериги супермаркети са Masoutis, Carefour и др като в първите се продават повече хранителни продукти и стоки за бита, докато в Carefour има и доста техника.
Специално за техниката не съм виждал нещо на далавера :roll: В Алексадрополи не знам какви магазини има :oops:
Бензина им е доста по скъп. Газ някаде в района на александрополи има, но не съм зареждал. Виждал съм обаче табела за газстанция на магистралата :)

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 23 авг 2010 9:12

Аз ще ходя с колата на бащата...тя си има каско,автоасистанс в целя Европа,зелена карта и имам и разрешително :) Пълня в Свиленград резервоара с бизгин и аз съм човека :D Идеята е да се топне Д-то в Бяло море,пък какво ще си купя е просто ейтака :)

Айде ето ми маршрута:

http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... F8&t=h&z=8
утре навивам :D

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 23 авг 2010 14:24

Александорпул не е кой знае какво - военен град, при това малък и скъп.
По-добре отиди до Кавала, и без това от Александропул е само магистрала.
Плаж има преди Кавала на Керамоти или след Кавала (по-хубавото място спред мен) - Ираклица и особенно Перамо.
След Перамо в лозята има супер чисти и спокойни плажове.
А Кавала е много хубав град.
Лидъл има в Ираклица. На "далавера" са зехтина узото и шоколадите, които са от марката на Лидъл.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 23 авг 2010 21:27

Реално Кавала е на още 100км...хмм ще го премисля попът.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 24 авг 2010 21:52

Да споделя мнение.Току що се върнах.Стандарта им на живот като ,че ли е по-висок.По-евтино им е.Тук колата е 2.20-2.40лв,там е 1.3-1.5 евро,като тука работим за 400лева,а там за 400 евро.Горивата от тази гледна точка също са им евтини.Абе става.Пътищата им няма да ги коментирам..никога колата не е била толкова тиха и еластична(карахме с тяхно гориво на BH(тези с зеленото лого)) с гориво 100 октана.Границата я минахме лесно.На Българският пост ни взеха картите,записаха ни ,че сме излезли,а на Гръцката граница дори нямаше никой,бариерите си бяха вдигнати o_0.Веднага впечатление ми направиха тея малките "църквички".Има ги на всеки километър.Пътя им също беше осветен навсякъде.Земята навсякъде беше обработваема,нямаше пусто място.Камерите бяха празни,а сумати българи фучаха край мене.В града(александрополи) ми направи впечатление странният им дизайн на улиците стил Стара Загора,но с тесни и еднопосочни улици.Военните с пушките бяха върха,а полицайте им приличаха на робокопи :screwy Плажа беше кофти(нямаше практически пясък) и мръднахме посока Кавала,като на 10тина км след Александрополи срещнахме други Заралий.Стана весело.Навръщане минахме и обиколихме магазини и сувенири из Александрополи.Биваше работата имаше интересни работи.Минахме през Лидъл и там също си напазарихме шукарийки.От Ористиада също през 2 магазина за храни и 1 за техника.От фрии шопа малко по-евтин алкохол и се прибрахме.Установих че има идеални условия за палатка на плажа :banana Догодина мисля да се пусна за 4-5дена на палатки :}

И малко радост за окото:

Изображение
Не че тука нямаме де :)

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 25 авг 2010 8:46

Викаш ареса ти :beer . Само ще те помоля ( теб и всички останали ) да оставяш българските шофьорски навици и манталитет на границата. Дето се вика не е нужно да се излагаме пред чужденята mhihi . Или с други думи - като си в Гърция, прави като маляците :012:

Ааа и още нещо - свободното къмпингуване там е забранено. Това не значи че не го практикуват, но човек требе да знае къде вероятността да го набарат робокопите е по-малка.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 25 авг 2010 9:14

Благодаря за съвета.Не го знаех.Еми тогава на някое хотелче ,но или в Кавала или някое от селата след Александрополис,защото там имат плаж :D Супер странно ми беше плажа да е от камъни/пясък и водата да е чиста и яката солена,а дъното да е все едно стъпваш в кал.Интересно беше че винаги излизах чист :}

Само 2 инцидента станаха и то не по моя вина.Първият е карам си по една от улиците надолу посока морето.Според знаците и движението в града,аз съм с предимство,но на всяка пряка намалях.Съответно бях освиркван,но не ми пукаше.Все пак возех хора и един боклукджийски камион ми сече пътя,но поне човека беше пич и се извини.Другото чаках на едно кръстовище,изнасям колата и отзад се чува топ.Черна гръцка 4ка се подпря в мене.Нямаше щети по моята кола,но на него му се счупи стъклото на фара.Разбра ,че не сме гърци и с мръсна газ отпраши :|

Впечатление ми направи,че всички карат масово нови коли.Видях само една 2ка и една 3ка като двойката беше на умиране :D Преброихме точно 32 форд Фокус модел след 2009та като нашият за престоя си и явно ги карат доста :shock

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 25 авг 2010 12:25

Абе хора не знам къде ги намирате тия плажове, но на Халкидики е пълно с ето такива плажове http://lh3.ggpht.com/_m6TAQ_ltK1A/SqYv1 ... G_3505.JPG
Също така точно преди Аспровалта има плаж със ситен каменист пясък дълъг няколко километра.
Дори и снимка намерих - http://lh3.ggpht.com/_m6TAQ_ltK1A/SqYwA ... 0/0776.jpg

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 25 авг 2010 12:50

Халкидики къде се води?Иначе само на Александрополис и до него бяхме,като този до града беше добър,а този в града беше гаден :)

Върни се в “Пътеводител”