Столичната община спира маршрутките. Договорите на 6-имата превозвачи, които сега пътуват по 29 линии, изтичат през лятото. Общината обаче няма да прави нов конкурс, научи “24 часа”.
“Маршрутките са изживели времето си. Те имаха своето място като бърз и удобен транспорт от единия до другия край на града. С пускането на метрото обаче има сериозен отлив на пътници, който ще продължи с тръгването на втория метродиаметър. По настояване на превозвачите вече са закрити 20 линии”, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Маршрутките ще бъдат заменени с къси автобуси, които ще свързват кварталите с метрото и най-натоварените линии на градския транспорт.
В момента се подготвя схема за допълнителните автобусни линии, която трябва да е готова през март. В нея ще бъде посочено къде и на колко минути ще се движат по-малките автобуси, до кои метростанции ще возят и с кои линии на градския транспорт ще правят връзка. Тя ще е част от транспортната схема на столицата.
"В сегашния им вид маршрутките нямат бъдеще. Сега спират, където им хрумне. Движат се в центъра. Бусчетата са стари, защото заради отлива на пътниците и изтичането на договорите операторите не могат да инвестират в нови", обясни Христов.
Обмисля се идеята билетчето за вътрешнокварталния транспорт да важи и за метрото и столичани ще плащат един вместо два лева. Така повече софиянци щели да предпочетат да се придвижват с градския транспорт и метрото вместо с личните си автомобили, твърдят от "Московска" 33.
Късите автобуси щели да обслужват големи столични квартали като Младост, Люлин, Овча купел и др., в които има метро. Идеята е автобусите да са по-малки от тези на градския транспорт, за да могат да влизат във тесните улички. Все още обаче не е ясно дали вътрешнокварталният транспорт ще се извършва от общината, или за линиите ще бъде обявен конкурс.
Маршрутките се появяват в София през 1999 г. Тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски обявява първия конкурс за превозвачи. Последният конкурс, който общината пуска, е от 2003 г. и е със срок 7 г. Линиите тогава са 49, но по-късно 11 от тях са закрити по искане на фирмите.
В момента в града ежедневно се движат над 350 маршрутки, които обслужват пътници по 29 линии. Те се държат от фирмите - ЕГ-6 ООД, ЕТ "Сиси-Т", "Карина СПС", "Борекс транс", "Ант Фарма" ООД и "Сева транс". Именно по искане на Сдружението на маршрутните превозвачи заради сериозен спад на пътниците вече бяха закрити девет линии.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=785002
Спират маршрутките
- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Re: Спират маршрутките
На това му се казва добра новина! Крайно време беше някой да дръпне шалтера на тези гадове. 

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
За хилядите, които пътуват с тях не знам колко е добра 

- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
Да ползват гр.транспортmaxpayne написа:За хилядите, които пътуват с тях не знам колко е добра

- petko5
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ААМ
Прекалено е хубаво за да е истина !
Адски ще радвам, ако тази напаст неземна спре да се движи по софийските улици.......дай "Боже"
п.с.
Точно
Адски ще радвам, ако тази напаст неземна спре да се движи по софийските улици.......дай "Боже"

п.с.
santo_trafficante написа:...........Да ползват гр.транспорт
Точно

- Savatage
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз още съм на принципа "Псувай бакшиша 'шото като порасне става маршрутка"
)) ама ще ги секнат , дано стане... едни идиоти по-малко!

-
- Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
- Двигател:
Обещават като ги спрат да пуснат на тяхно място нови автобусни линии. Само да не стане така, че няма пари и хайде пак да отложим спирането на маршрутките.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Малко по малко ще се оправят нещата. С втория лъч на метрото и 5-6 малки квартални линии ще се успим всички. Метрото си е метро 

- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
ми...колко е крайно време не мога да кажа. Защото от 8ми клас та до преди 3год. не слизах от маршрутките. И по-удобен за мен превоз от нея няма. Дори и в момента, ако колата е в бокса си ползвам маршрутка нищо, че има и метро в моя квартал. Жалко за хората които ще останат без работа, а цял живот са го правили това нещо.

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Bobi_S13 написа:И по-удобен за мен превоз от нея няма
И аз доста съм пътувал, ама като си 192см и трябва да стоиш прав бързо ти се променя мнението

Доколкото разбирам и някои собственици не са доволни, щото явно далаверата спада. В Дружба преди време имаше една линия 30 - еми затвориха я поради нерентабилност
- Adrian-AAA
- Автомобил: Golf 2 and 3
- Двигател: AAA and AFN
petko5 написа:Прекалено е хубаво за да е истина !
п.с.santo_trafficante написа:...........Да ползват гр.транспорт
Точно
Най после по малко задръствания заради лазещи маршрутки спиращи на всеки метър или ъгъл

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Ще спрат маршрутките и ще се оправи движението
Да, и мен ме дразнят как карат, как спират навсякъде, ама от това да се оправи движението е уникално смешно изказване
Удобни са, щото са бързи... Ама ако си правостоящ правиш ебаси бицепсите по завоите
А да не говорим, че понякога ги чакаш по е*ем ти време...
Иначе съм много ЗА метро, ама в овча мисъл нема

Да, и мен ме дразнят как карат, как спират навсякъде, ама от това да се оправи движението е уникално смешно изказване

Удобни са, щото са бързи... Ама ако си правостоящ правиш ебаси бицепсите по завоите

А да не говорим, че понякога ги чакаш по е*ем ти време...
Иначе съм много ЗА метро, ама в овча мисъл нема

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Абе то е ясно че не са от тях задръстванията, те си карат в бус ленатта най-малкото... но понякога те вкарват в доста гадни ситуации 

- Adrian-AAA
- Автомобил: Golf 2 and 3
- Двигател: AAA and AFN
[quote="ISRalien"]Ще спрат маршрутките и ще се оправи движението