Варна - Виена

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Варна - Виена

Мнениеот Ото Кац » Сря 17 авг 2011 23:43

Здравейте колеги.
Следващата седмица ще пътувам от Варна до Виена. При всички положения ще се пътува с едно преспиване (няма начин домочадието да издържи целия път наведнъж). Искам да помоля за мнение - откъде е най-добре да се мине: Варна-София (преспиване) - Ниш - Белград - Сегед - Будапеща - Виена, или по-голямото приключение, Варна-Русе-преспиване някъде в Румъния - Унгария - Виена...?

В голяма дилема съм, защото на идване от Виена пътуването до София ни отне 17 часа- ремонти на магистралата в Унгария, ремонт в Белград, и най-вече огромните колони гастарбайтери на границите... :horror:

Попрочетох с търсачката споделеното за Румъния, но ми се струва, че не е 100% актуално :012: (знам, че ремонтите от минали години вече са приключили..)

Ще съм благодарен за актуални мнения и съвети!

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Re: Варна - Виена

Мнениеот marianchev » Чет 18 авг 2011 1:44

Ако минаваш през Русе - моста имай впредвид че може да чакаш с часове. В Румъния е сравнително спокойно, ремонт има само на едно място след като прекосиш Карпатите, в ниското ремонтират платната на един мост и пускат едната посока спирайки другата. Уж нямаше много трафик тогава, но си висяхме половин час. Ако пътуваш през Румъния винетните ти такси ще са по-малко. След Надлаг (границата на Румъния с Унгария) са само магистрали и се пътува бързо. В Унгария на фарове целогодишно. Ако нацелиш да прекосяваш Румъния през нощта ще ти е по-спокойно. Незнам къде обаче мислиш да преспиваш.
Преди точно 2 седмици минавах от Женева - Мюнхен - Виена - Сегед - Арад - Букурещ - Русе - Варна. 2400 км за 27 часа. Аз и още 1 шофьор на смени без спане и почивки. Дозареждане няколко пъти като се използва времето да се иде и до тоалетната :lol: . Ядене - между другото докато другия шофира и 2 редбула :mrgreen: . Общо близо час и половина беше времето на престой по бензиностанции, граници и задръствания. Като слязох вече в БГ се клатех като пиян каталясал и съм взел калъп на седнал mhihi
За другия маршрут не мога да дам инфо тъй като спах през Сърбия (на отиване минахме през Сърбия - Хърватска - Словения - Италия). Само помня възмущението че магистралата е била доста скъпа (повече отколкото даваш за гориво за да я преминеш) :banghead:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 18 авг 2011 8:36

Преди близо 2 седмици се връщах от Прага през Сърбия. Тогава в моята посока нямаше тълпи гастарбайтери, за разлика от обратната - сега би трябвало да са понамалели. Основно ме забави обикалянето на Белград. Не знам ако не бях следвал знаците за транзит и си бях минал през центъра, дали нямаше да е по-бързо. Въпреки че и в други години на два пъти съм чакал на моста "Газела" над река Сава. В Унгария в моята посока имаше на едно място ремонт, който не би трябвало да ни забави, но факт. В насрещното не съм гледал как е.
По принцип моят съвет е винаги, че през Сърбия е за предпочитане. Лично аз, ако преспивам в София, гледам около 2-3 през нощта да тръгна - така на границата със Сърбия почти няма навалица, Белград го минавам рано сутринта, и остава границата с Унгария - но и там в най-голямата навалица съм минавал за около час.
Ако решиш през Румъния, може би за теб ще е по-добре да минеш през Добрич-Силистра - там има сухопътен граничен пункт с Румъния и веднага след него румънски ферибот (всъщност е понтон, бутан от катер) до отсрещния бряг. От Кълъраш до магистралата Констанца-Букурещ-Питещ са 30-ина км. Аз не съм ги минавал, украинците, които идват у нас на почивка минават от там, не се оплакват. В Румъния магистралата ще ти е до Питещ - от там нататък само двулентов път със завои (тук-таме има изключения), при това равномерно денонощно натоварен. Скоро не съм минавал през Румъния, не знам как е там с ремонтите. В Румъния съм "отвисявал" по час заради произшествие - така че не е задължително да има ремонт.
Ако решиш да минаваш през Румъния, обади се да ти дам координатите (приблизителни) на едно мотелче между Дева и Арад - ако ти е удобно там да спиш. Въпреки че там мотелчета има - не е като да няма; има и вариант да не минаваш през Арад, ами през Орадя. Но като цяло за мен пътуването през Румъния не е вариант.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 18 авг 2011 9:14

При всички случаи ти препоръчвам да минеш през Сърбия. Освен това тръгване към 2-3 е :да: , ако е възможно гледай да не тръгваш така, че да си по светло в Сърбия, че тогава трябва да внимаваш за полицаи, дето седят на "хранилка".

Гастарбеитерите няма как да ги избегнеш, въпроса е да пътуваш докато те спят.
Моя съвет е: Преминаването от Сърбия към Унгария го направи не на централния граничен, а на страничния. Ето ти примерен вариант, връщането към М5 може да го направиш и по рано. При всички случай при тази заобиколка трябва да имаш нави, защото има едно минаване през градче, където ориентацията без нави е трудна.

http://maps.google.de/maps?saddr=beogra ... psrc=0&z=8

Недостатъка на този вариант е, че се кара малко по второкласен път, които не е лош (100 км/ч се държат без проблем). За сметка на това си спестяваш чакането на границата, където при лош късмет си отвисяваш 4-6-8 часа.

Успех!

Потребителски аватар
shirindeniz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shirindeniz » Съб 27 авг 2011 10:41

Здравейте колеги!На 30.08 ще пътувам до Белгия и искам да попитам кой път да хвана, и дали през Сърбия искат червен паспорт?Който е по запознат ако може подробно да ми обясни всичко ,защото ще излизам за първи път за Белгия.Кой каквото се сети да ми пише.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 28 авг 2011 8:00

Ами то е обяснено всичко вече по няколко пъти. Категорично не искат червен паспорт през Сърбия - само розова лична карта и зелена карта. Не знам само как е в момента преселението Турция-Западна Европа.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Нед 28 авг 2011 8:03

gr_kanev написа: Не знам само как е в момента преселението Турция-Западна Европа.

Отидоха си вече :да:

vw_motor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_motor » Пон 24 фев 2014 6:24

Здравейте за маршрути до Виена има доста информация, имам намерение на си направя импровизирана екскурзия.
Кое и къде е изгодно да пазарувам в по-големи количества? Просто е разхищение на място да се прибера празен с комбито при положение, че всичко зад предните седалки остава свободно :biggrin
Бира? :biggrin

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 24 фев 2014 10:43

Аутлет Parndorf е изгодно място за покупки на маркови стоки - облекла, обувки и т.н. Намира се близо до Виена, посока Будапеща.

Върни се в “Пътеводител”