Безопасност по пътищата, кой е виновен?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Безопасност по пътищата, кой е виновен?

Мнениеот musura » Нед 14 яну 2007 15:39

Преди време сигурно някой от вас ще си спомни, се беше развихрила темата за войната по пътищата и кой е виновен за трагичното положение. По принцип МВР, а и медиите до голяма степен, хвърлят вината 100% върху водачите.

Моето мнение винаги е било, че виновни за войната по пътищата са държавата и институциите, които трябва да се грижат за състоянието на самите пътища, на правилната им маркировка и поставяне на знаци, както и вина има КАТ заради липсата на "КОНТРОЛ" от дейността им, а просто са превърнати в едни рушветчии и регистратори на ПТП-та!

Днес случайно попандах на една статистика за 2005-та година за ПТП-тата. Общо взето я преразказвам така:

На автомагистрали стават 5% от ПТП-тата в БГ и 4% от жертвите са там
На третокласни и четвъртокласни пътища стават 32% от ПТП-тата и съответно обаче там жертвите са 41% от всички!

Предполагам, че виждате разликата, очевадан е. При положение, че знам първокласната и второкласната пътна мрежа в какво състояние, не смея да си помисля какво има на третокласни и четвъртокласни пътища.

Другото интересно нещо е, че според КАТ около полвината ПТП-та стават заради "НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ"! Знаем, че точно на магистралата се лети с възможно най-неразрешената скорост, която може! И все пак, независимо, че много коли хвърчат с превишена скорост, явно там ПТП-та почти нестават, докато на селския път ако се друснеш в един кратер и заради това се забиеш в насрещно преминаващата кола - тогава си виновен, защото се движиш с "НЕСЪОБРАЗЕНА" скорост!

Не е възможно същите тези български шофьори, които в БГ се движато основно с "несъобразена" скорост, като излезат зад граница да стават някакви други шофьори :idea: Явно проблема не е в шофьорите, но защо нито една институция и почти никоя медия не виждат нещата в тази светлина? Май на всички им е по-удобно да са виновни шофьорите :wink: Не е възможно 800 000 българи да живеят в чужбина и ако наистина са толкова недисциплинирани шофьори - светът щеше да е изревал отдавна.

Между другото, интересна е и статистиката по градове. Например се оказа, че в някой градове се стига до смъртен случай при ПТП в до 30% от случаите :shock , докато в София примерно този процент е 4.5%. Отдавам огромната разлика най-вече на автопарка и медицинското обслужване.

Според мен също така, за многото жертви по пътищата са виновни и пунктовете за ГТП, който си затварят очите пред неизправните МПС-та заради някакви жълти стотинки и заради това после умират хора ...

П.П. Оригинала на статистиката е тук: http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm
mod edit: wili98

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Нед 14 яну 2007 19:04

Шофьорите може и да сме недисциплинирани но според мен това идва от изнервящата обстановка. Примерно не знам какви нерви трябва притежава БГ шофьора за кара по софийските задръствания. Извън града е същата ситуация не може да пътуваш 10 часа от София до Бургас защото няма къде да изпревариш един тир който се влачи с 60км/ч Само че тук вече несдържаността може да ти струва скъпо и да допринесеш за черната статистика. А това че някой си измива ръцете с понятието "несъобразена скорост" е ясно няма защо да го обсъждаме.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Нед 14 яну 2007 19:17

Според мен най голяма вина за ПТП-та са липсата на опит и липсата на дисциплина взети заедно и евентуално полети с алкохол и/или преглътнати с някое хапченце.
musura прав си ти но докато ние сами не започнем да спазваме правилника за движение по пътищата независимо дали има или няма катаджии нищо няма да се промени, въпрос на желание според мен. Би било хубаво да направят глобите за нарушения от солени по солени най добре едни 5-6 цифрени суми гарнирани и с най различни други административни наказания , за да се замисли човек какво ще му се случи ако извърши нарушение, а не като една моя позната да си реди по таблото на мерцедеса двайсетолевки :)

Темата е безкрайна според мен, защото нито пътищата ни са пътища, а и автопарка ни е един с к*р да го сочиш, за катаджиите е ясно а и за манталитета на една голяма част от шофьорите нямам думи.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Нед 14 яну 2007 19:39

Според мен манталитет и поведение на пътя се възпитават. Да не мислите, че в другите страни хората нямат "пориви" за нещо лудо. Ама там всеки си носи отговорността - най-вече административна, за гяволъка си и преди да свърши каквото и да е "велико" се знае, че има огромен шанс това да се накаже жестоко. А тук как е, ако някой е пътувал между 1730 1830 по Драган Цанков посока кулата от Евлоги Георгиев, сигурно е наблюдавал разни великани с по 100-120 км. в насрещното как минават на парад пред 1-2 партурла след завоя към румънското посолство(не се сещам какво правят полисите там). Та да ми кажете къде тези шампиони правят в Европа това, защото съдейки по колите им, пътуват и там.
АА, и както разказва един познат в Сърбия кара на фарове и такива за мъгла с мнооооооого лъскава кола, и го спира полицай и единственото което го пита е "Да виждаш мъгла?", след обяснения за електроника и качества на автомобила и фаровете от страна на автомобилиста, полицая пак пита "Да виждаш мъгла?" и следва АКТ, не пари в джоба. От тогава си е изключил халогените ;-).
Всичко в хората се възпитава, ако не с добро, и по друг начин може!!!!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 14 яну 2007 19:51

orgasmatron написа: и евентуално полети с алкохол и/или преглътнати с някое хапченце.

Останах учуден колко малко ПТП-та стават по вина на алкохола :idea:

Иначе никъде по света за спазването на законите не се разчита на добрата воля на гражданите/водачите. То ако беше така нямаше да има наказания и нямаше да има полиция :idea: Просто един добър чичко ще излиза всяка вечер преди новините и ще "възпитава" с думите "Мили граждани, не крадете, моля ви" или "Мили водачи, карайте със съобразена скорост".

В крайна сметка статистиката е важна - по магистралите са останали 4% от всички жертви, а най-много има на най-лошите пътища - 41%
Не е ли очевАдно, че ако имаше повече магистрали, ПТП-тата и жертвите щяха да са в пъти по-малко :?:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 яну 2007 19:54

svetlin написа:Извън града е същата ситуация не може да пътуваш 10 часа от София до Бургас защото няма къде да изпревариш един тир който се влачи с 60км/ч

Е те тук е истината ! Като изключим камикадзетата който се хвърлят в дере или се размазват в дърво докато показват "...виж как върви тая кола бе.." и пияните който правят същото без последния лаф повечето от останалите смъртни случай се дължат на неправилно /рисково/ изпреварване и то не само защото си безрасъден а защото пътищата който имаме не са пригодени да поемат пътния поток и влаченето след някой тир или пушеща Сетра бавно и сигурно те води до състояние на амок в което ставаш опасен за себе си и околните :wink:

Потребителски аватар
orgasmatron
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Нед 14 яну 2007 20:07

musura написа:....

да общо взето ако погледнем статистически катастрофите поради алкохол са малко но това не означава че ако се натраскаш като руски обущар и се метнеш на возилото има по голям шанс да се прибереш читав.

А за законите - те са за да се спазват. Добровлно или чрез принуда и въдовряване в едни места където едно време се носеха раирани дрешки.

Не искам да се заяждам но ти добровлно ли спазваш законите или сутрин преди да излезеш за работа минаваш през районното да ти теглят един бой превантивно щото няма как да не извършиш някое злодейство и после отиваш в кат да им отдадеш дължимото и след това по улиците започва кармагедон :drunk

не казвам че пътищата ни са добри, напротив отвратителни са, днес изправях джанта щот се натресох в една дупка а карах с 40 не ми се мисли ако карах с 60 какво щеше да стане.
като написах по горе липсата на опит визирах това че като видиш че пътя е разбит карай внимателно, аз като карам по непознат път винаги имам едно на ум. за съжаление в нашата "европейска" реалност зад всеки завой дебнат какви ли не изненади

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 14 яну 2007 20:18

orgasmatron написа:да общо взето ако погледнем статистически катастрофите поради алкохол са малко но това не означава че ако се натраскаш като руски обущар и се метнеш на возилото има по голям шанс да се прибереш читав.

Точно така, просто явно има ефекто от криминализирането на управлението на автомобил след употреба на алкохол :idea: И просто много хора се "отучиха" от лошите си навици :idea:

orgasmatron написа:А за законите - те са за да се спазват. Добровлно или чрез принуда и въдовряване в едни места където едно време се носеха раирани дрешки.

Не искам да се заяждам но ти добровлно ли спазваш законите или сутрин преди да излезеш за работа минаваш през районното да ти теглят един бой превантивно

Сам казваш, че "законите - те са за да се спазват" - с други думи, ако хората доброволно ги спазваха, нямаше да се налага да се пишат закони и съответно да има институции, които да следят за тяхното спазване :idea: Лично аз ги спазвам доброволно (в смисъл, че никой не ме бие профилактично), но някои от законите ги спазвам, защото съществуват. Ако ги нямаше - нямаше да ги спазвам :idea:

Иначе под липса на КОНТРОЛ разбирам точно това, което колегата mladvampirTDI е написал по-горе - просто, когато видиш, че "номера минава" ставаш джигит като всички останали. Обаче ако отидеш в Гърция и ти лепнат една мазна глоба за превишена скорост или направо ти вземат книжката (за над 50 км/ч май беше) без право на рушвет и оправяне по втория начин, дали следващия път ще караш със 140 вместо с 90 км/ч?

Тук срещу 10 лева се спасяваш в 90% от случаите, а ако не ти се дават тези пари, оставяш ги да ти пишат акт, който никога не плащаш, защото няма изграден механизъм за събиране на тези пари. Единствено остава проблем точките, но срещу 40-50 лева и фиктивно изкаран "опреснителен курс" получаваш чисто нови 13 точки :wink:

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Re: Безпоасност по пътищата, кой е виновен?

Мнениеот Dragon » Нед 14 яну 2007 20:23

musura написа:Не е възможно същите тези български шофьори, които в БГ се движато основно с "несъобразена" скорост, като излезат зад граница да стават някакви други шофьори :idea: Явно проблема не е в шофьорите, но защо нито една институция и почти никоя медия не виждат нещата в тази светлина? Май на всички им е по-удобно да са виновни шофьорите :wink: Не е възможно 800 000 българи да живеят в чужбина и ако наистина са толкова недисциплинирани шофьори - светът щеше да е изревал отдавна.

Адски много си в грешка за това! Реве и то здраво...! За другите неща съм съгласен!

Потребителски аватар
orgasmatron
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Нед 14 яну 2007 20:29

musura написа:...

аз в първия си пост съм го написал - да направят глобите солени -> например за първо нарушение 1000 лева за второ 10 000 и книжка за 5 години на трупчета и то например за някое леко нарушенийце и за поощрение 25% от глобата остава за полицая ( за да спрем корупцията ;) )

малко идиотски звучи но не виждам как иначе може да се урегулира това хаотично брауново движение по пътната ни мрежа :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 14 яну 2007 21:08

orgasmatron написа:малко идиотски звучи но не виждам как иначе може да се урегулира това хаотично брауново движение по пътната ни мрежа :)

В градовете трябва да се стимулира ползването на градксия транспорт и алтернативни методи на предвижване - мотопеди, велосипеди и т.н.

Трябва да се построят обществени паркинги с голям капацитет, за да няма паркирали коли, които реално заемат 50% от платното за движение.

И не на последно място е ролята на КАТ, като орган за контрол, а не за регистрация на ПТП-та и нарушения. Много ясно, че е много по-лесно (а и по-евтино) да стоиш на едно място и да чакаш сами да ти кацат гълъбчетата, особенно на някой хубав прав участък с леко скрит в клоните на близкото дърво, знак 60, от колкото да се грижиш наистина за безопасността по пътищата. А именно - на рисковите участъци да има постоянно присъствие на полицаи. В задръствания задължително да има регулировчик на ключовите места. Да започне КАТ да пише актове на общините за безхаберното състояние на пътищата и липсата или неадекватното поставяне на пътни знаци. Да започнат да не си затварят очите пед "власт имащите" - защото това е едно от нещата, което поощрява останалите да нарушават закона. Крайно време е, да се премахнат всички преференции за депутати и разните му там чиновници и да вземат да им понапишат някой акт и на тях, да види останалото "българско човечество", че работата е сериозна ...

Абе много неща могат да се направят ... Аз все още виждам автомобили с неработещи светлини, които спокойно минават покрай полицейска автомобил, а вътре "колегите" си чоплят семки и ги "боли фара" ... Безучастни наблюдатели!

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Нед 14 яну 2007 22:14

Аз все още виждам автомобили с неработещи светлини, които спокойно минават покрай полицейска автомобил, а вътре "колегите" си чоплят семки и ги "боли фара" ... Безучастни наблюдатели!

а на всичко отгоре Астрите им се движат без светлини !!! бурканите им изгоряха изобщо хххл съм го ....

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Нед 14 яну 2007 23:17

Какво означава Безпоасност ?

musura написа:Безпоасност по пътищата, кой е виновен?

Верно че преди два часа изпих две двуцефки , ама викнах и Баща ми да ми го прочете да не би , аз да не мога да го фокусирам . Да няма правописна грежка и думата да е Безопасност .

Извиняваите ако има нещо ама :drunk

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Нед 14 яну 2007 23:21

Ventoman написа:Какво означава Безпоасност ?

musura написа:Безпоасност по пътищата, кой е виновен?

Верно че преди два часа изпих две двуцефки , ама викнах и Баща ми да ми го прочете да не би , аз да не мога да го фокусирам . Да няма правописна грежка и думата да е Безопасност .

Извиняваите ако има нещо ама :drunk

Я пийй още една.. и ви дали не се е оправило ;)

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Нед 14 яну 2007 23:23

Стига ми толкова че утре съм на работа :wink:

А и вече и букви ми чезнат

wili98 написа:Я пийй още една.. и ви дали не се е оправило ;)

Върни се в “Пътеводител”