Такса център

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Такса център

Мнениеот bomber » Пон 29 сеп 2008 21:41

Такса “център” за колите в София догодина

Влизането в центъра на столицата ще се заплаща от началото на 2009 година.
Столичните шофьори ще плащат такса за влизане в центъра на града от началото на следващата година. Така от 2009-а достъпа до зоната между НДК, Орлов мост, Руски паметник и Лъвов мост ще става след закупуване на специални карти.
Целта на такса "център" е да се облекчи трафика в София и да се изпълнят европейските стандарти. Това съобщи пред "Монитор" столичният кмет Бойко Борисов.“Ще направим влизането в идеалния център на столицата платено в началото на следващата година, след като пуснем метрото от Обеля до “Младост”. Така хората, които не искат да дават пари, ще имат алтернатива за предвижване ­ ще могат да оставят колите и да се качат на подземната железница.”, обясни градоначалникът, който настояваше за тази такса още преди години. Той не беше категоричен дали ще провежда референдум сред столичани преди въвеждането на платеното влизане в центъра.
Таксуването за шофиране в “сърцето” на София най-вероятно ще става със специална карта с импулси. При всяко влизане на дадена кола там ще се отнема по един или два от тях.
За целта на входовете на центъра трябва да бъдат поставени специални електронни портали, обясниха експертите. Според тях така щяло да се осъществи най-добър контрол.

Между 2 и 10 евро такса плащат италианците, ако влизат с колите си в централната зона на Милано.

Все още не е ясно какъв точно ще бъде размерът на такса “център” и дали ще се плаща за месец или за година, съобщиха от “Московска” 33. Според експертите в столичното кметство парите, които софиянци ще дават за влизане в зоната НДК-Орлов мост-Руски паметник-Лъвов мост, ще зависят и от българските, и от европейските стандарти. Преди време столичният зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов заяви пред столичен ежедневник, че таксата “център” трябвало да бъде поне 5 лв. на ден. Експертите все още умуват дали размерът на сумата да бъде точно такъв.
“След като въведем платеното влизане в “сърцето” на града, ще помислим и за такса “замърсяване” ­ такава, каквато вече плащат шофьорите в Милано. Така всички коли ще бъдат гледани “под лупа” колко вредни газове изхвърлят във въздуха и дали изпълняват нормите на ЕС.”, съобщи още столичният кмет Бойко Борисов. Той допълни, че линейките, пожарните и спецколите няма да плащат за замърсяване. Те ще бъдат освободени и от другата такса.
Така столични, които карат по-стари от 10 години автомобили, ще трябва да плащат яко при влизане в зоната НДК-Орлов мост-Руски паметник-Лъвов мост. Причината ­ двигателите на колите им не отговарят на Евро 4. Достъпът на бричките и таратайките в центъра на София сигурно ще бъде изцяло забранен.
Дали даден шофьор е платил таксите “център” и “замърсяване” най-вероятно ще следят ченгетата от общинската полиция, която ще бъде създадена напролет. Освен че ще отпушват трафика в София, униформените могат да санкционират и за липсата на картите.

днес чета в вестника таксата щяла да бъде колкото в лондон :shock :shock :shock а там е 19паунда

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 29 сеп 2008 21:44

поредната гъзария за дебеловратите и страдание за останалите :P

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Пон 29 сеп 2008 21:55

Немисля тва да помогне !!! По скоро ще стане лудница в околните квартали с още по големи задръствания и липса на места за паркиране !!!

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Пон 29 сеп 2008 21:59

rexpitbul написа:Немисля тва да помогне !!! По скоро ще стане лудница в околните квартали с още по големи задръствания и липса на места за паркиране !!!

:да:

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Пон 29 сеп 2008 22:03

А какъв ще е алтернативния път да се стигне от единия край на София до другия.....
Глупаци.... :?
Каква лудница ще настанееее :shock Задръстванията ще са ужасни.:shock
Това няма как да стане...тази идея е обречена на провал :roll:
Абе поредната тъпня !!! :evil:

bomber написа:Целта на такса "център" е да се облекчи трафика в София и да се изпълнят европейските стандарти.

Страшен виц ! :lol:

Потребителски аватар
valdesbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valdesbg » Пон 29 сеп 2008 22:06

Може и да стане , ама за целта първом околовръстно трябва да имаме :wink:

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Пон 29 сеп 2008 22:14

valdesbg написа:Може и да стане , ама за целта първом околовръстно трябва да имаме :wink:

И да измина 60 км вместо 5 км за да отида еди каде си ?

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 29 сеп 2008 22:29

rexpitbul написа:
valdesbg написа:Може и да стане , ама за целта първом околовръстно трябва да имаме :wink:

Ако околовръсното е поне 3 ленти в едната посока.. боли ме шперца колко ще измина.. нали няма да е по ш*баните дупки по центъра и по кофти задръстванията! люлин-студентски е с 2-3км повече по околовръсното.. ако е читаво.. предпочитам от там

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 29 сеп 2008 22:31

:shock :shock :shock За момент си помислих, че Б.Б. НЕ е малоумен. Сбъркал съм :evil: Кога ЛЪВОВ МОСТ стана идеален център?
Дано го направят СЛЕД като пуснат метрото до младост, та да ходя с него на работа, че без него друг маршрут свестен нямам...

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 29 сеп 2008 22:39

Аре бе няма ли да има предсрочни избори да го изберат там за премиер как си го готвят и да спре да се ебава със София :lol:

Иначе според мен е добре това с таксата ОБАЧЕ ако го има метрото и читаво околовръсно! иначе да ме фане за шпагата да платя такса.. аз на година трябва да плащам колкото си изплащам заема деба :evil:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 29 сеп 2008 22:41

Много правилно ги каза Фенката, то се почва първо с алтернативните пътища и тогава прави центъра платен :(
Не ги знам кво ще мислят но как е тръгнало до 2010 сме 4 милиона.... :evil: :evil: :evil:

п.п. Таксата за влизане в центъра на Лондон (Congestion charge) е точно 8 паундчета :)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 29 сеп 2008 22:42

Vizor написа:Иначе според мен е добре това с таксата ОБАЧЕ ако го има метрото и читаво околовръсно!

Точно така! Нека има, ама да има свястна алтернатива.
Не ми се мисли какво ще правят тези, които работят на центъра...

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Пон 29 сеп 2008 22:46

Аз само не разбрах това включва ли живущите на центъра и преминаването по булевард "България" ? :roll:

Много ми е интересно как ще се регулира това нещо... :roll:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 29 сеп 2008 22:48

ISRalien написа::shock :shock :shock За момент си помислих, че Б.Б. НЕ е малоумен. Сбъркал съм :evil: Кога ЛЪВОВ МОСТ стана идеален център?

Когато направиха всичките видове селца около София квартали.
То и аз се вода в центъра :) Овча Купел съм :dance:

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Пон 29 сеп 2008 23:08

Vizor написа:
rexpitbul написа:

Ако околовръсното е поне 3 ленти в едната посока.. боли ме шперца колко ще измина.. нали няма да е по ш*баните дупки по центъра и по кофти задръстванията! люлин-студентски е с 2-3км повече по околовръсното.. ако е читаво.. предпочитам от там

То незнам някои да предпочете при този вариянт да мине през центъра !!! Имах предвид друго, .............

Върни се в “Пътеводител”