Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
designer
Автомобил:
Двигател:

Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.

Мнениеот designer » Чет 07 яну 2010 1:29

За много години на всички колеги от клуба. 8)

Първо искам да кажа, че темата има предупредителен характер. Целта ми е да предупредя колегите, да не им се случи същото. Ще подкрепя темата със снимки, факти и нужните цитати от закона:

Действието се развива в центъра на гр. Благоевград. Ето тук, където е червеното кръгче, уличката се нарича "Христо Смирненски":

Изображение

Ето и карта на конкретното място:

Изображение

На горната схема начертана от мен, се виждат някои неща. С червените стрелки съм отбелязал посоките на движение по улиците, а със зелената стрелка съм отбелязал моята траектория. Вижда се един знак за синя зона. Да си призная - не го видях, понеже той е в противоречие с чл.40 от ППЗДвП, за който ще спомена по-натам. Вижда се навлизам в двупосочната глуха уличка и спирам на начертаните места... Още със слизането ми от колата, чух от едно магазинче там - "Хм, софиянец" тихичко го казаха, но го чух. Както и да е това няма отношение с темата... Отидох свърших си работата и след около 30 минути дойдох пак и какво да видя, на задна лява гума на колата ми е поставена скоба... Ето снимка пак:

Изображение

Това е по-панорамен изглед към уличката. С червената стрелка съм отбелязал моята кола. Тук съм снимал от кръстовището, където ясно се вижда, че знак поставен отдясно липсва. Ето друга снимка, която показва къде би трябвало да е липсващия знак:

Изображение

Така, след като направих тези две снимки отидох до колата и се обадих на телефона залепен на предното ми стъкло и казах: "Добър ден, обажда се притежавател на автомобил Форд Мондео със регистрация СО 3хх... -"А, софиянеца ли". - "А ми да, колата ми е със софийска регистрация, дали е възможно да изпратите човек, понеже имам съмнения относно поставянето на скобата върху автомобила ми." - "Да, до минута ще е там"...
След минута действително дойде служителя с нов Фолксваген Кади, с него обаче слезе и полицаи. Почудих се малко, но няма значение... Казах: "Добър ден" и получих отговор от служителя - "10 лева глоба и ти махаме скобата". Помислих си, че не им е много културно отношението, но казах: "На какво основание имам монтирана скоба?". Получих отговор: "Спрял си на синя зона", след което ги помолих: "Покажете ми знака указващ това с г-н полицая". Получих отговора: "Ти като си шоп да не си голям хитрец?", продължих: "Нека видим знака". Отидохме и наистина имаше знак, това е онзи знак, който споменах по-напред, че не съм видял:

Изображение
(Тази снимка не е моя, но е идеална за целта)

След което веднага казах: "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?" Естествено получих отговора: "Това да не ти е София, тука е така, много сте стиснати шопите." Нямаше време да се разправям и се наложи да заплатя глобата от 10лв (дано си купят лекарства с тях) и си продължих. Консултирах се с познат катаджия, той каза, че в България движението и дясно и знаците се поставят от дясната страна, макар, че това си го знаех...

Дали обиден от лошата отношение на хората към мен, дали от това да предупредя колегите пуснах темата:

Сега ще покажа малко цитати от закона:

Чл. 40. (1) Пътните знаци се поставят от дясната страна на пътя срещу посоката на движението така, че да бъдат лесно разпознавани и своевременно възприемани от участниците в движението.

Чл. 40 показва къде трябва да се намират пътните знаци. Сами виждате какво казва закона и показва, че знака поставен от ляво е невалиден. Да продължим нататък:

Чл. 99. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.

(2) Местата за паркиране по ал. 1 се обозначават с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които на водача се указват условията за паркиране.

Чл 99 от ЗДвП пък показва, че синята зона трябва да бъде задължително обозначена с пътни знаци, пътна маркировка и надписи с условията... Самите видяхте, че има само пътна маркировка, пътен знак няма. (като изключим този отляво, но той е невалиден) За мен лично тази синя зона не е обозначена.

Може би аз съм си виновен, че не съм видял знака отляво, но как да видя знак, който не е направен да се вижда и противоречи на закона.

Внимаваите, колеги, че току виж утре някои ще започнат да ви държат сметка защо не се видели знак, който се намира на Юпитер.

Поздрави! Лек път и безаварийна!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Re: Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.

Мнениеот vasstop » Чет 07 яну 2010 2:48

Хахахаха евала пич, само така!
ЛиР-е, паркирай на воля :deal
Офисът на колегата L&R е хмм как да кажа, на има няма 3-4 метра :) :twisted:

Малеее в понеделник ще ги наакам куките нарочно баш там!!! Само трябва да го измисля как точно да стане, нали съм с Благоевградска регистрация.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 07 яну 2010 3:06

Вярно е, че в София провинциалистите не са на почит. Обаче това въобще не може да се сравни с тази завист и омраза на хората от провинцията към столичани. Уникално е как някакво ченге може да ти вика "софиянеца". Колкото и за са изпаднали софийските ченгета не мисля, че биха казали на някой с благоевградска регистрация "аре, маке, дай 10лв за скобата". Да не говорим пък да използват "селянин".

Поздравления за описанието, но освен да попаднат на някой с много свободно време да заведе едно дело...

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 07 яну 2010 7:07

Няма общо със синята зона, но все пак си бил в нарушение:
"Чл. 94. (1) За престой извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Когато това е невъзможно, спирането за престой се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно.

(2) За паркиране извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Паркирането на платното за движение е забранено.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират
възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.

"

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 07 яну 2010 8:40

Полезна тема, и на мен ми се налага скоро да паркирам там... Лире, лоста!

ПП: тука даже се вижда стария лаченяк
Изображение

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 07 яну 2010 8:56

Кофа блажна боя, един флекс и ще им....***** мамата няма да ми омръзне дълго време.. Ще им го изкарам през носа.. Иначе евала за темата... :|

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 07 яну 2010 10:53

Каква несправедливост пред нас :roll:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 07 яну 2010 11:55

До колкото знам там няма паяци и ако не се появиш-обадиш до 17ч минават и си взимат скобите.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 07 яну 2010 12:03

KirilGeorgiev написа:До колкото знам там няма паяци и ако не се появиш-обадиш до 17ч минават и си взимат скобите.

и на другия ден се събуждаш с акт за 50лв.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 07 яну 2010 12:08

Е това за акта не го знам.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 07 яну 2010 14:56

vasstop написа:
нали съм с Благоевградска регистрация.

е нали имаш и със софииска mhihi
ходи с нея :wink:

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 07 яну 2010 15:38

Аз ако искате мога да махна знака :roll:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 07 яну 2010 15:54

rosy написа:Аз ако искате мога да махна знака :roll:

а да напълниш едни дупки на една улица можеш ли?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 07 яну 2010 17:28

LILO&STICH написа:
vasstop написа: нали съм с Благоевградска регистрация.
е нали имаш и със софииска mhihi
ходи с нея :wink:
Нямам със софийска, къде я видя?

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 07 яну 2010 19:46

ауууу,сега виждам,че и 2-та си я направил с нисък данък mhihi

Върни се в “Пътеводител”