Пътуване с кола до Полша моля за съвет

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване с кола до Полша моля за съвет

Мнениеот enigma79 » Пет 02 апр 2010 20:10

За винетките се купуват на граничните пунктове,поне това видях,наскоро,като гледам има доста хора които пътуват,но неим се пише май

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Пет 02 апр 2010 20:46

http://www.viamichelin.com/web/Itinerai ... eConso=5.6

Ето това ти е маршрутът , можеш да си го разглеждаш подробно за всяка страна, иначе по-надолу ще намериш теми за Румъния, Унгария, Словакия и по малко за Полша.

Ето и един линк с полезна информация.
viewtopic.php?f=61&t=189791

успех

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Съб 03 апр 2010 22:45

Има писано по въпроса.
Използвай функцията търсене.
Аз поне 2 пъти съм писал за маршрути към Полша.
gr_kanev и POLO PAVLETI също са били доста изчерпателни.

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Нед 04 апр 2010 9:10

Пътни такси в Словакия

Плаща се на:
- винетка за магистралите и част от шосетата до 1,5 тона – 9 евро – 1-годишна
- 1,5 евро – 15-дневна
до 3,5 т – 20 евро – 1-годишна
3 евро – 15-дневна

Плаща се на:
- магистрала А4 – Катовице-Краков леки коли, бусове и каравани (до 3,5 тона)
– ок. 2 евро
над 3,5 тона – ок. 5 евро
Кредитни карти: НЕ, плащането е само в брой и в местна валута

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Мнениеот Ivaile » Вто 06 апр 2010 20:23

Не зареждай с EURO в Унгария - по-добре си купи от България форинти, с които да плащаш в Унгария, защото ще ти е по-евтино! Ако си на газ, плащай само с форинти.(1l. LPG = 165 форинта, 1 лв. = 135 Ft, но ако плащаш с EURO ти хващат газта по 0.92 euro литъра! Изпатих си. И внимавай с цигарите - унгарските митничари са строги.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 11 апр 2010 19:50

Точно до Rzeszow съм пътувал, но през Сърбия. Но пък и румънския маршрут съм го минавал.
Чети в темата дето упътвах колегата за Латвия - точно това е и твоят маршрут.
Колегата valsn, дето е споменал за винетки, е пропуснал, че винетки има и в Румъния и Унгария. В Полша лично аз съм плащал с дебитна карта магистралната такса.
Ами това е - като че ли всичко е писано, но ако има още въпроси, съм насреща.

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Нед 18 апр 2010 6:49

Колега, писал си, че са ти казали да минеш пред Орадеа и после влизаш на Дебрецен. Ама, ако искащ да правиш кола после, мини от там. Преди няколко седмици смятах тоя път за моя позната, която мина по него до Полша - после ми се обади да ми каже кво е състоянието - казва, че пътят е отвратителен. Мини през Будапеща, малко ще обиколиш, ама ще се движиш по-бързо и по по-добри пътища.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 18 апр 2010 9:06

До Будапеща няма какво да прави - Miskolc е по-близо. А Oradea-Debrecen го минавах края на юли 2009 - никакви дупки нямаше (за разлика от доста наши пътища).

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Сря 21 апр 2010 17:49

Здравейте.
Ще използвам и аз темата на колегата, за да не отварям нова.
Първо искам да поздравя колегата gr_kanev - попаднах на една тема в един блог в нета и мисля, че е негова: подробен пътепис на пътя му до Полша.
На мен, както на колегата тук, ми предстои същото пътуване, само че в края на май. До Варшава.
Имам 3 конкретни въпроса, на които не успях да открия отговор:
1. Някой ползвал ли е GPS със зададени начална и крайна точка от БГ до Полша? - идеята ми е да си дам направо адреса в Полша от София, но да не ме прекара през Испания. Машинката е Garmin на приятел и той казва, че има карта на Европа, ама не знае има ли подробна на Варшава...
2. Гледам че Гуугъл мапс дава за най-бърз пътя през Чехия, т.е. маршрутът само през Словакия е по-кратък като км., но пък се минава през Татрите и това явно забавя. Някой минавал ли е двата пътя и може ли да изкаже мнение кой е за предпочитане?
3. Този въпрос наистина е за всеки случай - ако все пак се наложи да направя почивка и да дремна 2-3 часа, къде е позволено това (освен в мотелите и хотелите, разбира се)? Защото не ми се вярва много да се радват на бензиностанциите, ако се скатая отстрани за 2-часова дрямка.
Мерси предваре за отговорите.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Сря 21 апр 2010 18:57

Да, попаднал си на моя пътепис.
За правилен отговор на въпросите е добре да се знае началната точка на пътуването ти. На база на това, което пише за местожителство, предполагам, че ще е от София.
1. За карта на Гармин - да, има такава - City Navigator. Засега последната версия е 2010.31. С нея от адрес в София до адрес във Варшава (в тази карта и двете столици са сравнително добре представени) ми даде маршрут около 1500 км дълъг, който ще се измине за около 16 часа и половина. До Будапеща се покрива с моя пътепис, след това през Словакия по Е77 до Краков. Интересното е, че от там нататък не ме прекарва през Kielce-Radom, ами през Katowice-Czestochowa; същото го прави и полската карта. Моето мнение е, че трудно може обща карта на Европа да е по-добра от карти на отделните държави. Затова ти препоръчвам карти на държавите, през които се минава (Сърбия, Унгария, Словакия, Полша - имам ги всичките и мога да съдействам при желание), а маршрутът да не е един цял, а от граница до граница.
2. Не съм минавал по Е77 през Словакия, нито през целия препоръчан от GoogleMaps по-бърз маршрут през Чехия. Имай предвид, че минаването през Чехия не натоварва откъм гранични пунктове - в Шенген са държавите, но ще имаш допълнителна винетка за Чехия. Освен това чешките магистрали не са най-добрият възможен път, а и по този маршрут ще трябва задължително да си вземеш и словашка винетка, докато при другият по Е77 - не.
3. Не ми се е налагало да го правя това упражнение (спане по бензиностанции), но на база това, което съм чел и чувал, е напълно в реда на нещата - дори по бензиностанциите има и душове.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Пон 26 апр 2010 22:34

Вия Мишелина ти чертае правилния път , с едно изключение :idea: :idea: :idea:
Слушай внимателно :!: :!: След Сибиу, в Румъния гониш Дева -Арад- Орадеа :wink: по краткия маршрут е другия през Клуж обаче пътя е кофти и е високопланински.
Казвам ти го защото винаги избягвахме този път. В Ръжежов съм бил доста пъти , и да ти кажа това е на майната си. Има много фабрики на Фолксваген в този район , което беше и целта на посещенията ми mhihi
Внимавай в Полша , щото са големи състезатели и тунингисти :wink:

Върни се в “Пътеводител”