Връх Ботев?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
zueka1
Автомобил:
Двигател:

Връх Ботев?

Мнениеот zueka1 » Нед 22 юли 2007 15:08

Абе каниме се от сума ти време да го качиме, обаче не намирам инфо докъде се стига с кола, къде е по-добро за спане и колко е продължителността на прехода. Някой ако е ходил натам - да казва.

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Нед 22 юли 2007 15:15

http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Huts/Stara/Rai

хижата не е супер лукс (както и всяка друга планинска хижа), но е удобно. другия вариант е да се отиде до хижа Плевен (от другата, северна, страна на Ботев).

Потребителски аватар
тръба
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот тръба » Пон 23 юли 2007 2:37

Колата се оставя в местноста "Паниците",която се намира в равнината.От там започва катерене пеш,с кон,с колело.С мотор е забранено,тъй като това е резерват.На практика се катери цялата Стара планина,тъй като тръгваш от "нулата"(равното).Ходенето с нормално темпо е цял ден.Съветвам ви да сте тръгнали рано сутринта,за да стигнете по светло до хижа "Рай".Пътеката многократно преминава през река(не и помня името),от която се ПИЕ,защото единствения възможен замърсител е хижата,но хижарят не го допуска.До самата хижа "Рай"(името напълно отговаря на действителноста) е "Пръскалото"(нал-високият водопад в България).След като преспите имате 2 пътеки до върха(по спомен кулата там е 90 метра!).Едната по,която съм минавал е "Тарзановата".Има метално въже по нея.Преди върха има каменна долина,пресъздаваща ехото 1към1(ако си долу в нея).Дрехи-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Това е най-красивото място,на което съм ходил,а аз обикалям мнооогооо...Приятно прекарване и да донесете снимки!

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Връх Ботев?

Мнениеот Adnan » Пон 23 юли 2007 9:59

zueka1 написа:Абе каниме се от сума ти време да го качиме, обаче не намирам инфо докъде се стига с кола, къде е по-добро за спане и колко е продължителността на прехода. Някой ако е ходил натам - да казва.

Колега имам приятел ( самия е фен на VW ) в гр. Априлци който е в подножието на вр. Ботев. Ако те интересува мога да те свържа с него той ще те уреди с евтинка квартира ако търсиш с маршрут ( мотор, джип и т.н. ) до самия връх.

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Пон 23 юли 2007 10:47

Аз миналата година ходих натам с жената. Спахме на хижа Рай и пътя до там е както го обясни колегата:
Оставихме колата в местността "Паниците", която се намира над Калофер и тръгнахме нагоре към 8 - 8,30 сутринта. Ходене с нормално темпо без много почивки и се стига за около 4,5 - 5 часа. Ние стигнахме към 15 часа на хижата и освен да се качим до "пръскалото", което се намира на 20 - 30 мин. от хижата, за друго нямахме сили. На другия ден се качихме на "Ботев" по "тарзановата пътека" за около 2,5 - 3 часа и още толкова на връщане.
На хижата има много слаб ток(който не е достатъчен за зареждане на телефон, а и май контактите не работят), който е собствено производство от някакво динамо с помощта на реката идваща от пръскалото. Има баня (външна) има кухня но, гледай да си поръчаш веднага щом пристигнеш да те имат предвид за вечеря, че понякога не остава нищо.

До върха се стига и с кола, но май трябва да е джип, защото видяхме как се сменяват работещите в метереологичната станция на върха, но за този маршрут не знам нищо.
п.п. На върха правят само чай, така че си носете храна.
п.п.п. Това е за сега :wink:

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Пон 23 юли 2007 11:44

А някой качвал ли е върха откъм х. Плевен, като алтернативен вариант ако няма места за спане на Рай?

Потребителски аватар
totesev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот totesev » Пон 23 юли 2007 16:37

От квартал Видима на град Априлци се тръгва на юг по шосето за ВЕЦ Видима. Шосето следва Стърна река – начален приток Видима, пресича я след 1,5 км. по мост и се разклонява, продължава се по лявото отклонение. Върви се по западния бряг на реката и се подминават хижа Видима и ВЕЦ Видима.При водослива на началните притоци на реката, шосето свършва с площадка/паркинг/ за обръщане.На този паркинг може да оставите личните автомобили които ще бъдат охранявани от пазачи/до миналата година работеше паркинга сега не съм на 100% сигурен/.Също така от паркинга до х.Плевен има товарен ливт по който може да качите по тежкия товар до хижата/има минимално заплащане/.След това се започва изкачването към хижата през букова гора/пътя е леко стръмен/.От хижата пътят към вр.Ботев е приятен и не мн труден/по мое мнение :) /.В нормално темпо от хижата до върха се стига за около 4 часа.За предпочита не е да се носят леко връхни дрехи.
Колега преживаванято е неуписуемо,препоръчвам ти най-горещо да се качиш до върха :)

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пон 23 юли 2007 16:42

totesev написа: ...

те тва е истината! само да предупредя: пътчето до този т.н. паркинг (който при последното ми ходене до там май месец си бачкаше) е в плачевно състояние! порои почти го бяха отнесли! минаваше се, но трябва доста внимателно да се кара.

Потребителски аватар
tskostov
Автомобил: Seat Ibiza MK III 2002
Двигател: 1.4 16V
Контакти:

Мнениеот tskostov » Пон 23 юли 2007 21:57

Боб.Баев написа:http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Huts/Stara/Rai

хижата не е супер лукс (както и всяка друга планинска хижа), но е удобно. другия вариант е да се отиде до хижа Плевен (от другата, северна, страна на Ботев).

ботев се качва и от към хижа Тъжа......незнам дали някой е ходил там....аз по закона на гадостите 2 пъти съм ходил на тая хижа..... значи хижа Рай си е рай в сравнение с повечето други хижи :)

Потребителски аватар
tskostov
Контакти:

Мнениеот tskostov » Пон 23 юли 2007 22:01

zueka1 написа:А някой качвал ли е върха откъм х. Плевен, като алтернативен вариант ако няма места за спане на Рай?

аз съм го качвал и от към хижа Плевен..... много зор е ,особено в тия жеги!!!!! качвал съм го точно в такава суша!!! иначе преживяването е страхотно.....абе като на всяка планина!!!! ако някой му се сформира планинарска групичка да се обажда!!! и да знае че вече има един сигурен!!!! :)

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ronin » Вто 24 юли 2007 0:03

И аз се каня да се кача горе поне от 2-3 години ама не остава време !! :cry:

Потребителски аватар
tskostov
Контакти:

Мнениеот tskostov » Вто 24 юли 2007 0:16

Ronin написа:И аз се каня да се кача горе поне от 2-3 години ама не остава време !! :cry:

избери си не6то по красиво..... например Мальовица,Вихрен,Мусала,Иречек..... и Ботев е красив,ама е малко като лунен пейзаж :) аз лично препоръчвам Мальовица....гледката няма равна!!!!

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Вто 24 юли 2007 8:19

tskostov написа:
Ronin написа:И аз се каня да се кача горе поне от 2-3 години ама не остава време !! :cry:

избери си не6то по красиво..... например Мальовица,Вихрен,Мусала,Иречек..... и Ботев е красив,ама е малко като лунен пейзаж :) аз лично препоръчвам Мальовица....гледката няма равна!!!!

така е, костов, но ОКОЛО Ботев пък за мен са едни от най-красивите места - Купените, Райското пръскало, по-натам Мазалатите... а бе на хубава земя сме се родили...

Потребителски аватар
tskostov
Контакти:

Мнениеот tskostov » Вто 24 юли 2007 9:27

Боб.Баев написа:
tskostov написа:

така е, костов, но ОКОЛО Ботев пък за мен са едни от най-красивите места - Купените, Райското пръскало, по-натам Мазалатите... а бе на хубава земя сме се родили...

да прав си... и аз много харесвам ботев,но той е можеби повече за по запалените планинари....като мене примерно и като тебе може би,но иначе наистина е страхотен ...... джендемите през лятото в няй горещите лета са толкова красиви....... господи!!!! България е ........ просто красива!!!!!

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Връх Ботев?

Мнениеот Ronin » Съб 13 ное 2010 23:53

Еееее три години по късно с киа сиид и с джипката....! Пътя за връх Ботев..

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Върни се в “Пътеводител”