Пътуване до Солун.

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Пътуване до Солун.

Мнениеот Nesh » Сря 15 юни 2011 18:53

Здравейте скъпи съфорумници. Предстои ми патуване до Солун и имам няколко въпроса към тези от вас , които са ходили и имат опит. ОТ къде е най-хубав пътя , от софия или през пазарджик (аз съм от пловдив) . Другият ми въпрос е трябва ли зелена карта за гърция и вярно ли е това , че глобяват за теглич :| ?

Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване до Солун.

Мнениеот Aprilia » Сря 15 юни 2011 19:19

Здравей Нешо (знаем се с теб от скутер форума :mrgreen: ) аз пътувах предния път до Италия през Гърция, колата ми имаше теглич и ме спряха за превишена скорост (превишена с 50км/ч :oops: ), но се оказаха печени малаките та ме пуснаха с 20 евро глоба, но преди да ме пусне гръка каза че в Гърция с теглич ако нямаш нещо закачено, не може да се движиш. Теглича ми беше оригинален, но несваляем тип, с евротабелката на Пежо (карах пежо тогава) на него. По принцип обаче никъде другаде в Европа не съм имал проблем с теглича (и в други страни в ЕУ е забранено карането с теглич без ремарке закачено), ако стане беля обаче, някой да те натресе отзад, може да те изкарат теб виновен зарад теглича :roll:
За пътя, винаги си минавам по царския през кулата, предния път (миналата пролет) до серес целия път беше в ремонт, правеха магистралата и много малка част от нея беше готова, спазвай ограниченията ако минаваш от там че византийските заптиета дебнеха много :beat_butt2

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 16 юни 2011 0:30

Винаги минавам Пловдив–Ихтиман–Самоков–Дупница-Кулата.
От Ихтиман до Дупница пътя не е много добър, но като се внимава няма проблеми :wink: Алтернативен маршрут е през София, но там не знам как е пътя :roll:
Зелена карта трябва. Теглича ако е разглобяем го махни :wink:
Баща ми кара доста време с теглич там и не е имал проблеми, но по принцип си е забранен :)

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 16 юни 2011 6:45

И радар-детектор ако имаш го свали. Забранени са Гърция.

Големия талон да е в теб също.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 16 юни 2011 7:17

Големия талон да е в теб също.

Това,защо?

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 16 юни 2011 7:36

За да не плащаш големи глоби.
Гърците имат само един талон, в който е описано всичко, като в нашия големия. Малките по принцип не ги признават.
От 90 година съм в транспортният бизнес и знам колко коства един талон.
Глобата започва от 8000 евро за липса на големия талон и от там се прибавя всяко следващо нарушение, като накрая се добавя и 2.5% върху цялата сума.

Последната беше 9600 евро. С два пъти разкарване до Серес лично и още един път камиона до там успяхме да свалим глобата на 1560 евро. А това за съжаление не беше единственият случай.

Така че носете си големия талон само за Гърция. В Европа никой не го търси.

п.с. скоро имаше предаване по телевизията точно за този проблем, защото на лизинговите коли големите талони са в лизингодателя.

Потребителски аватар
grozmaistor
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1.6SR AKL

Мнениеот grozmaistor » Чет 16 юни 2011 9:45

Колега, зелената карта е документ гражданска отговорност при пътуване в чужбина, така че трябва да го имаш и да го носиш със себе си, а не да стои вкъщи! Може да не те спрат и да не ти го пискат, но спрат ли те полицаи първите думи са "зелена карта", ако са в северна Гърция може и на български да ти го кажат. Ако нямаш става мн лошо за теб!

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Чет 16 юни 2011 9:51

най прекият път е Пловдив-белово-разлог - симитли-серес- солун като в участъка юндола якоруда има на няколко места доста разбити участъци...най живописно и с по малко трафик е пловдив- белово-елешница- гоце делчев- драма- солун

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 16 юни 2011 11:31

:horror: за големия талон(не говорим за транспортни фирми,автобуси,камиони)
Ходил съм над 10 пъти и сега чувам да го искат.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Чет 16 юни 2011 16:34

Andonov написа:За да не плащаш големи глоби.
Гърците имат само един талон, в който е описано всичко, като в нашия големия. Малките по принцип не ги признават.
От 90 година съм в транспортният бизнес и знам колко коства един талон.
Глобата започва от 8000 евро за липса на големия талон и от там се прибавя всяко следващо нарушение, като накрая се добавя и 2.5% върху цялата сума.

Последната беше 9600 евро. С два пъти разкарване до Серес лично и още един път камиона до там успяхме да свалим глобата на 1560 евро. А това за съжаление не беше единственият случай.

Така че носете си големия талон само за Гърция. В Европа никой не го търси.

п.с. скоро имаше предаване по телевизията точно за този проблем, защото на лизинговите коли големите талони са в лизингодателя.

Това дали важи и за коли, до сега в Гърция са ме спирали 2пъти, но все е било по-надолу към Игуменица, може да не са толкова информирани, ама и 2та пъти с малък талон си се разминавам :roll: и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО зелена карта, въпреки че по принцип не би трябавало да я искат, е искат я навсякъде в Европа :)

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Чет 16 юни 2011 17:31

Aprilia написа:Това дали важи и за коли, до сега в Гърция са ме спирали 2пъти, но все е било по-надолу към Игуменица, може да не са толкова информирани, ама и 2та пъти с малък талон си се разминавам :roll: и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО зелена карта, въпреки че по принцип не би трябавало да я искат, е искат я навсякъде в Европа :)

зелена карта и на мен до сега не са ми търсели в гърция.... до колкото ми е известно такава търсят само при произшествие

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Чет 16 юни 2011 18:07

Благодаря на всички , писали в темата. Днес ходих да питам за зелена карта и ми искат 90лв. :horror: за нея , аз си мислех , че е нещо от порядъка на 10лв. А за 1 месец е към 30++лв. (не запомних точно колко).

За големия талон незнаех , но е малко опасно да се взима и не виждам логика , но щом им го пише в закона значи няма какво да спорим.

Чувал съм , че и за износени гуми глобяват? Ехх ... има неща които те карат да се радваш на родината си :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 16 юни 2011 21:32

Nesh написа:...

В коя компания ти е гражданската отговорност и кога си я правил :roll:

Това за талона не го знаех, а не е като да не съм ходил в Гърция :? За напред ще си го нося :)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 16 юни 2011 23:12

:shock :shock :shock

И мен са ме спирали 2-3 пъте в Гърция и никога не са ми търсили голям талон.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 17 юни 2011 6:49

Aз често ходя до Гърция. До сега и зелена карта и голям талон не са ми искали(но винаги е в мен), но това не значи, че не може да попаднеш на "добър" полицай и да ви ги поискат.

Аз писах какво търсят (явно когато си искат) и колко е глобата. Всеки сам си решава какво да носи.
Все пак гръцките законите са такива, че за щяло и нещяло свалят рег.номера на колата и обират документи.
Друга такава европейска страна няма. Имайте едно на ум.

Върни се в “Пътеводител”