Пътуване до Латвия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Пътуване до Латвия

Мнениеот yarek » Чет 16 юни 2011 18:18

Стана време да закарам голфа на родната ми земя, да види близките ми и други ФВта с латвийски номера :Mr Green Fun Ще пътувам през Румъния - Унгария - Словакия - Полша - Литва понеже не мога да карам през Сърбия заради визите. Имаше колега, който беше пътувал до Латвия, обаче не помня кой беше. Някакви препоръки, опасни места, джокери? Съставил съм маршрут до Полша понеже там ще имам престой, пък от там до Латвия съм ходил и познавам пътищата. Възнамерявам да минавам през следващите градове:
Габрово - Русе - Букурещ - Pitesti -Sibiu -Sebes - Cluj napoka- Oradea- Debrecen- Miskolc- Kosice- Presov- Stara lubovna - Nowy sacz- Limanowa- Mszana dolna - Kraków

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване до Латвия

Мнениеот sk. » Чет 16 юни 2011 18:24

Ако не бъркам, МК4 е твоя човек... Той си беше докарал автомобила от някакво такова екзотично място... :d

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 16 юни 2011 21:32

През по-голямата част от маршрута и аз съм минавал.
Румъния и Унгария - винетките не се лепят, а са касов бон с данните на колата. И двете могат да се купят и on-line (по Интернет), но мисля, че е по-добре на място. Румънската - веднага след Дунав-мост (12 лв. или евро е цената за моста в тази посока, на обратно - евро или леи), мисля, че беше Petrom бензиностанцията - освен леи, мисля приемат и карти (кредитни, дебитни) и евро. Унгарският пункт съм го минавал в обратна посока, но ако няма на пункта, на бензиностанция в първото населено място. В Унгария плащай само с форинти или карти, за да няма изненади с курса. Унгарската винетка мисля, че е само за магистралите, но май ще минаваш по такива. Словашката винетка със сигурност е само за магистралите, но по твоя маршрут е само 25 км, като има успореден "безплатен" път - ако решиш да икономисаш, внимавай да не изпуснеш отбивката - дори и да е малък участъка, контрол има, глобите са солени - да не съжалиш за икономията.
Букурещ-Питещ е магистрала, след това до Ramnicu Valcea е на два пъти изкачване-спускане с леко изненадващи завои; до Сибиу пресичаш същинските Карпати, но без никакви наклони, а само завои покрай реката - почти нулева възможност за изпреварване, а и трафик не липсва денонощно - просто се примири и си карай спокойно. Сибиу има ново околовръстно шосе - заобикаля го от север. В Sebes има на центъра интересна църква с шарен покрив - центъра се минава по различни (еднопосочни) маршрути изток-запад и запад-изток. Входа на Cluj-Napoca от юг е с един наклон (спускане) и завои, но някъде от Turda до Gilau има нова магистрала - така че ако не държиш да влезеш в Cluj, ще ги избегнеш. Cluj-Oradea не съм го минавал - не мога да кажа как е (през 2009 реших да "цепя" през Beius-Stei-Brad-Deva-Simeria-Orastie-Sebes - не знам дали спечелих или изгубих - пътя като цяло си го биваше - само имаше едно изкачване-спускане със завои, където не очаквах да го има, и там имаше малко дупки). Букурещ задължително по околовръстното (Soseaua de centura) - колкото и да е лошо (а всъщност не беше чак толкова лошо през 2009), по-добре да го изтраеш, отколкото през града. Presov-Stara Lubovna и нататък маршрута до Краков не съм го минавал, не мога да ти кажа как е.
Ако имаш други въпроси - не се притеснявай и питай.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 16 юни 2011 21:43

gr_kanev написа:... Букурещ задължително по околовръстното (Soseaua de centura) - колкото и да е лошо (а всъщност не беше чак толкова лошо през 2009), по-добре да го изтраеш, отколкото през града...
Защо? Последния път като бях там околовръстното беше ужасно, а улиците в града са съвсем прилични - определено по-добре от София.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Чет 16 юни 2011 21:48

myrshavija написа:
gr_kanev написа:... Букурещ задължително по околовръстното (Soseaua de centura) - колкото и да е лошо (а всъщност не беше чак толкова лошо през 2009), по-добре да го изтраеш, отколкото през града...
Защо? Последния път като бях там околовръстното беше ужасно, а улиците в града са съвсем прилични - определено по-добре от София.

Какво значи "ужасно" ? Когато минах през 2009, със сигурност беше по-добре от бул. "Цар Борис III" в София, например. А през центъра на Букурещ - представи си потока по софийския бул. "Цариградско шосе" в час пик, и опит да направиш ляв завой на кръстовище без светофар. :horror: Да не говорим, че нямаше никакви табели, и тогава бях още без навигация. Става въпрос точно за направлението Питещ-Букурещ-Гюргево.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 16 юни 2011 21:53

gr_kanev написа:...А през центъра на Букурещ - представи си потока по софийския бул. "Цариградско шосе" в час пик...
Няма какво да си представам - преди два месеца прекарах три дни в Букурещ. За последните три години това ми беше четвъртото пребиваване там с кола за няколко дни/седмица. Трафикът е като в София, а улиците определено са по-широки и по-добре афалтирани.

Потребителски аватар
yarek

Мнениеот yarek » Нед 19 юни 2011 8:41

Благодаря много за инфо, мисля че ще пътувам през Букурещ, трафика е по поносим от дупките. Възнамерявам да плащам с карта, разбрах че няма проблем с това, обаче дали има дневни винетки, да не купувам седмична и колко пари струват горе долу?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 19 юни 2011 16:11

Не помня колко струваше седмичната, но не ми се видя скъпа. По-евтина от нашата по спомен.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 19 юни 2011 17:57

yarek написа:Благодаря много за инфо, мисля че ще пътувам през Букурещ, трафика е по поносим от дупките. Възнамерявам да плащам с карта, разбрах че няма проблем с това, обаче дали има дневни винетки, да не купувам седмична и колко пари струват горе долу?

Кой откъде ще мине си е негов личен избор.
Ето сайта за румънските винетки; това е румънската му версия, има и на английски, руски и турски. За лек автомобил най-кратката е седмичната - 12,36 леи, в левове е грубо наполовина, в евро - 1/4. Еднодневни има за камиони, автобуси и пр. техника, но са по-скъпи от лекоавтомобилните седмични. Особености - ако се купи по Интернет, не идва веднага потвърждението - до 1 ден може да мине. Номера на колата задължително на латиница. После при проверка под "серия" се има предвид не номера на колата, а кода за потвърждение.
Аз досега с кредитни карти в чужбина не съм имал проблем. Но е добре да се провери при издателя дали има проблеми да се ползва зад граница, и евентуално какво трябва да се направи, за да се избегнат. Колеги от бившия СССР често се оплакват - техните карти ги блокират ако се ползват зад граница (понякога дори и след предварителни разговори на място, и след това се налагат "мили разговори" mhihi ).

Потребителски аватар
yarek

Мнениеот yarek » Нед 19 юни 2011 18:24

От сайта се разбира че дневна за лекотоварни няма :( ще се наложи да купя седмичната, и на връщане пак :banghead: Както и да е, щом трябва ще купя, не искам да имам проблеми по пътя. Като гледам през гугл мепс ми излиза че в Дебрецен ще бъди няква нощувка, някви хостели, хотели ?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 19 юни 2011 18:47

Аз стигам до Краков за 1 ден, но ако толкова искаш, имам този сайт записан (не съм бил там, не знам как е) :
http://nadixpanzio.hu/en/

Потребителски аватар
yarek

Мнениеот yarek » Нед 19 юни 2011 19:47

Мисля да тръгвам през ноща, за да мина Румъния денем, не знам колко км мога да направя но мисля че към 900 за да не се преуморя. Не знам с каква скорост караш, с лека кола пътуваш или с камион?

Върни се в “Пътеводител”