Пътуване до Словакия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Damianski
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AFT

Пътуване до Словакия

Мнениеот Damianski » Сря 07 дек 2011 11:14

Колеги, ако пътувам до Банска Бистрица -Словакия , преминавайки през Видин-Румъния-Унгария-Словакия имам няколко въпроса към вас:

1.Важи ли свидетелството ми за управление на МПС в горепосочените страни.
2.Нужен ли ми е задграничен паспорт след като всички страни до момента са членки на ЕС
3.Нужна ли ми е "зелена карта" за автомобила ,след като :
"Зелена карта" е задължителна за следните държави:Албания,Андора,Беларус,Босна и Херциговина,Украйна,Хърватска, Израел,Иран,Мароко,Молдова, Македония,Сърбия,Тунис,Турция,Черна Гора.
4.Разходите по пътищата в Евро ли ще трябва да ги правя или в Леи и т.н. нужна ли ми е друга валута освен Евро?
5.Мога ли да пътувам на газ в горепосочените страни след като газовото ми не разполага с евросонда, но е преминало преглед за тази година в нашата страна ?

Моля ако някой от Вас е пътувал скоро в чужбина да се включи по темата със съвет

Благодарско!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Re: Пътуване до Словакия

Мнениеот gr_kanev » Сря 07 дек 2011 12:58

1. Да.
2. Не - става и с валидна лична карта.
3. Зелена карта ти е нужна за всяка страна освен България. Това, че не ти я искат на границата не означава, че не е нужна. Много пъти е писано, може и тук да изникне някой и да напише "аз ходих N пъти еди-си къде и не ми искаха". Обаче ако се случи застрахователно събитие, кой ще плаща - застрахователят, или многознайкото от форума ? :wink:
4. През Видин не съм влизал в Румъния, но при Русе (Джурджу) за винетката искат само леи (или кредитна/дебитна карта). В Унгария също не винаги е оферта да се плаща с евро. Така че си приготви леи и форинти. Словакия е на евро.
5. Газ не ползвам и не мога нищо да кажа.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Re: Пътуване до Словакия

Мнениеот orgasmatron » Сря 07 дек 2011 19:51

5. Никой досега не ми е искал преглед или е проверявал дали имам евросонда. Не знам как е в Румъния, но в Унгария по магистралите няма газ, между Сърбия и Словакия има само една газостанция, това като се отива към Германия, в обратна посока са две.За да заредиш трябва да излезеш от магистралата. В Унгария по-добре си носи форинти защото курса на безиностанцията евро / форинт е доста неизгоден. В Словакия има газостанции.
4. В Румъния съм влизал само през Дуранкулак и там нямах проблем с винетката да я платя в евро.В Унгария винетката е електронна 7.50 евро за 3 или 4 дена, В Словакия е мисля 7 евро за седмица.

Върни се в “Пътеводител”