Здравейте,
Имам Акт(03.2011) и НП(05.2011) от КАТ София. Обжалвах пред РС-София. На 27.06.2012 СРС се произнесе в полза на КАТ- София, което потвърди наложеното ми наказание чрез наказателно постановление. То е 3м. лишаване на право за управление и 410 лв. глоба за превишена скорост ( при ограничение 80 аз съм засечен с 138 км/ч) . Аз получих решението на съда на 05.07.2012 и ми беше дадено право да обжалвам пред Административен съд в 15дн. срок. Тоест при липса на обжалване до 20.07.2012 от моя страна в Административен съд, наказанието влиза в сила.
Аз нямам никакво намерение да си върна книжката.
Искам да Ви попитам, колко е давностният срок за отпадане на по горното наказание, и от кога започва да тече той ? В кои случаи се подновява, за да внимавам да не го допусна.
Предварително Ви благодаря.
Колко е дълъг давностният срок на НП
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Колко е дълъг давностният срок на НП
Първия спрял те полицай ти взима книжката, съпровожда те с патрулката до районното, заключва колата и ти пожелава приятен ден. Отърване нема, най - много да си докараш още некоя глоба за не спазена съдебна заповед примерно
Благодаря за компетентното ти мнение, напълно отговори на всичките ми въпроси. Може да съм решил да не карам и просто да не искам да си платя санкцията, тогава как ще ме спре някой ?! Хайде без съвети какво да правя и какво да не правя. Над 18 съм и си нося отговорността за постъпките, питам колко е давностният срок, от кога влиза в сила и какво го подновява .
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Те тогава, втория резултат :link
Другия начин е да я върнеш и караш без нея. Риск си е, но ако не те спре никой наказанието ти изтича.
е нали идеята е да не им платя едни 900 лв, които ми търсят
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
има ли влязло в сила съдебно решение мърдане няма... колкото по навреме платиш наложеното ти наказание за допустнатото нарушение по добре за теб самият... 

Решението на съда е за потвърждаване на Наказателното постановление по моя жалба за отмяната му.
давностен срок няма ще платиш 410лв глоба. ако не платиш талона ти отива в НАП.
ако караш без талон ще получиш много красив акт с незнайна сума. имах акт за винетка 300лв и при мен така беше.
ако караш без талон ще получиш много красив акт с незнайна сума. имах акт за винетка 300лв и при мен така беше.
Няма начин да няма давностен срок на НП. Всички вземания били те държавни или на търговски дружества имат давностен срок.
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Мисля че 3 години е давността!НП влиза в сила,когато занесеш книжката в КАТ!
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
ако не съм в грешка... 30 дни след датата на издаване или потвърждаване на нп отива в нап. давностният срок е 3 години. но има много подводни камъни. няма да ти разрешат да си платиш данъка на колата. евентуално при изтичаш срок на документи да си подновиш такъв....
как така давностен срок? на какво? на книжката ли? или на глобата.
Колеги ето я истината
източник : http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2126821377
ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Ако правилно тълкувам закона, след 6м. мога да управлявам МПС без да си връщам книжката.
А ако две години не заплатя глобата и те не предприемат нещо за да си я съберат, вземането се отменя по давност.
Ако предпиемат нещо за събирането на дължимата сума, при настъпване на 3 години от влизането в сила, то отново е несъбираемо по давност
източник : http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2126821377
ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Ако правилно тълкувам закона, след 6м. мога да управлявам МПС без да си връщам книжката.
А ако две години не заплатя глобата и те не предприемат нещо за да си я съберат, вземането се отменя по давност.
Ако предпиемат нещо за събирането на дължимата сума, при настъпване на 3 години от влизането в сила, то отново е несъбираемо по давност
няма да караш 3 месеца. наказателното постановление когато е излезнало имаш право да караш един месец и с него , но на теб са ти наложили ограничение 3 месеца няма да караш. аз мисля , че и книжката да не я върнеш келепир нямаш. спират те пак куките даваш постановлението и книжката и се моли господ да ти е на помощ да не ти хакнат още 400лв. демек ти изобщо не трябва да караш до 3 месеца и да платиш глобата до един месец ще чакаш още 2 месеца до изтичане на ограничението.