Винетка около София
Винетка около София
Какъв е обхвата на винетката около София, откъде започва да се изисква ? Трябва ли задължително да видя знак, или важи веднага след околовръстното по подразбиране (както уж е по наредба) и за какви пътища се отнася? Тук-там чета, че за Волуяк не трябва, за Костинброд трябва, как е положението с Локорско, Курило, Доброславци на Север до къде е района ? На Юг кои населени места са в зона без винетка (Герман, Кокаляне, Бистрица, Железница)?
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Re: Винетка около София
От сума ти и години въведоха винетките и още има неразбрали
Конкретно по въпроса ти, изискват се СЛЕД Божурище, Костинброд, Нови Искър, Кокаляне и Железница-Ярема ако искаме да сме по точни. И даже не ти трябва и до Перник но само ако минаваш през Владая а не по магистралата 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Горното мнение е абсолютно точно!
Е да ама примерно за Костинброд тук ( а и не само ) пише друго .... viewtopic.php?f=61&t=283680 ?! Попринцип смятам да карам по черни пътища и според зависи да се прибера по асфалт, и искам да си спестя евентуални разправии с ченгетатат за глупости.
- rosko-rs
- Автомобил: VW GOLF IV GTI
- Двигател: AGU -1999
До Волуяк не трябва,след това до Костинброд 5км-да.Без винетка до Костинброд се минава през Житен,Мрамор и Голяновци 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос към компетентните - от къде черпите тази информация?
да, и това го бях гледал ама има доста разминавания и спрямо него ...
пример: треторазряден републикански път с номер 189 от приложението София-Банкя попада като път с Винетка, обаче ... viewtopic.php?f=1&t=14869
Същото се отнася за 181 София-Бистрица, ама за кой точно излаз не е ясно, щото аз се сещам за поне два. От София за Перник през Владая също е интересно как така без винетка ... абе изобщо
По наредба, за всичко което е след околовръстен или обходен общински път, трябва винетка. Да, ама се появяват някакви изключения тук там. Знам, че най-лесно е да си купя годишна винетка и забравям за проблема, ама точно тая жипка се кара само в краен случай по асфалт. Досега беше с годишна винетка, но някак не виждам смисъл от нея никакъв, и реших да проверя как стоят нещата, и колкото повече проверявам, толкова повече ми става неясно, къде, кога и как трябват тия винетки. За това питам, не е да си намирам работа само.
ПП>> и Честита Баба Марта на всички !
пример: треторазряден републикански път с номер 189 от приложението София-Банкя попада като път с Винетка, обаче ... viewtopic.php?f=1&t=14869
Същото се отнася за 181 София-Бистрица, ама за кой точно излаз не е ясно, щото аз се сещам за поне два. От София за Перник през Владая също е интересно как така без винетка ... абе изобщо
По наредба, за всичко което е след околовръстен или обходен общински път, трябва винетка. Да, ама се появяват някакви изключения тук там. Знам, че най-лесно е да си купя годишна винетка и забравям за проблема, ама точно тая жипка се кара само в краен случай по асфалт. Досега беше с годишна винетка, но някак не виждам смисъл от нея никакъв, и реших да проверя как стоят нещата, и колкото повече проверявам, толкова повече ми става неясно, къде, кога и как трябват тия винетки. За това питам, не е да си намирам работа само.
ПП>> и Честита Баба Марта на всички !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дотук освен линка на Влад, всичко останало е "един ми каза, че ..." 

:) да, ама ето още шум в ефира, по едно време лично ББ се е изказвал тук там по-разни медии, че тоя списък от Приложение2 е правен от някой НЕсофианец и как така за Банкя ще се плаща винетка
, тука вече нещата станали на лична основа, та лично той щял да ги промени. Да, обаче в момента сменяме властта и ... зарових повече. Намерих, че по този повод разни хора са писали до АПИ и са получили ето този отговор:
доколко всичко това е официално не става ясно, но приложението явно още си е налично :)
С други думи това което аз разбрах: за да стигнеш до населено място, което е в урабнизарания план на Софийска Община и регистрация С, СА не трябва винетка. Обаче, ако населеното място е регистрация СО вече се иска винетка.

ДО
ГОСПОДИН ................
Ел.поща: хххххххххххххххх
Относно: Необходимост от заплащане на винетни такси
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДАНИЕЛ Х.....,
Благодарим за подадения от Вас сигнал. Направихме проверка по случая, на базата на която можем да Ви предоставим следната информация:
Действително, според действащото в момента Приложение №2 “Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура” за пътища №181-"София-Бистрица-Железница-Алино", №189-"София-Банкя" и №82-„Костенец-Радуил-Боровец-Самоков-Панчарево-София” следва да се събира такса за ползване на пътната инфраструктура.
Съгласно Решение №960 от 16 декември 2009г. На Министерски съвет за приемане на изменение на действащия Общ устройствен план на Столичната община населените места Банкя, Бистрица, Железница и Панчарево влизат в обхвата на урбанизираната територия на Столична община.
В този случай, конкретно за тези населении места, би следвало да се прилага текста от Приложение№2, който и Вие цитирате, а именно: "Такса за ползване на пътна инфраструктура /Винетна такса/ не се заплаща за всички участъци от републиканските пътища, попадащи в границите на урбанизираните територии, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстни пътища."
Извършената от експерти на Агенция “Пътна инфраструктура” проверка на място показа, че на посочените участъци липсват знаци Д11 и Д12.
В резултат на проверката и по повод на Вашия сигнал Агенция „Пътна инфраструктура” инициира среща между нейни експерти, служители на Столична община и МВР за предприемане на мерки за актуализиране на обозначенията и списъка с републиканските пътища, за които следва да се събира такса за ползване на пътната инфраструктура.
Междувременно, въпреки липсата на поставени знаци, докато бъдат подготвени и актуализирани, конкретно за участъците „Околовръстен път-Банкя”, „Околовръстен път-Панчарево”, „Околовръстен път-Бистрица” и „Околовръстен път-Железница” не би следвало да се събира винетна такса, тъй като тези общини попадат в общия градоустройствен правилник на Столична община. За отсечките от цитираните по-горе пътища №181, 189 и 82, които са извън тези населени места обаче, Приложение №2 остава в сила и за тях следва да се заплащат винетни такси.
С уважение,
Отдел „Пресцентър и обществена информация”
Агенция „Пътна инфраструктура”
доколко всичко това е официално не става ясно, но приложението явно още си е налично :)
С други думи това което аз разбрах: за да стигнеш до населено място, което е в урабнизарания план на Софийска Община и регистрация С, СА не трябва винетка. Обаче, ако населеното място е регистрация СО вече се иска винетка.

това е ОУП на СО, така че всичко, което е вътре е без винетка (уж)
http://maps.sofproect.com/oup_sofia_cache/
http://maps.sofproect.com/oup_sofia_cache/
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
myrshavija написа:Дотук освен линка на Влад, всичко останало е "един ми каза, че ..."

Точно линкът на Влад е единствената меродавна информация. При допълнителни съмнения звъните на номерата тука
http://api.government.bg/index.php/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%94%D0%B5%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%28%D0%9E%D0%9F%D0%A3%29

http://api.government.bg/index.php/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%94%D0%B5%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%28%D0%9E%D0%9F%D0%A3%29
-
- Автомобил:
- Двигател:
Теодор написа:myrshavija написа:Дотук освен линка на Влад, всичко останало е "един ми каза, че ..."Точно по тия участъци за които съм писал ги минавам почти всяка седмица а някой и всеки ден така че никой не ми е казвал
А с такива мнения само набутвате хората да плащат и малкото работи от които може да се спести без някакви тарикатлъци
Останал съм с впечатлението, че си интелигентен човек, но успя да ме изненадаш. Думите "минавам всеки ден" и "никой не ми е казал" са несериозни.
Предлагам палячовщините на НВ БББ (най-големият мъж в държавата) да ги оставим настрана.
Също така, това, че досега в темата не е писал нито един глобен, а може би изобщо няма такъв, не е никакъв довод.
Наложи ни се да закараме колата на мой приятел на ремонт до гара "Верила". Единственият път без винетка е през Горни и Долни Лозен и след това подлеза под а/м "Тракия". По самата Тракия или през Долни Богров е само с винетка.