Въпросът е каде може са се спре в подножието на планината и да се ходи по планински пътеки до езерата, съответно опция и с автобус не се изклюва ?
Ако има няколко планински маршута кажете кой е най-добър.
: )
София - Рилски езера ..
- kacarov_dupnitsa
- Автомобил: Ауди А6
- Двигател:
- Контакти:
Re: София - Рилски езера ..
Зелени преслап спираш и от там щом ти се ходи пеша 6 часа и си на езерата. Др. вариянт спираш на лифта и се качваш на него той те качва на новата хижа. 

До хижа Рилски езера може най-лесно да стигнете откъм курортно селище Паничище, преминавайки през Сапарева баня с личен автомобил или с обществен транспорт. До седалковия лифт, който води до хижата, има редовна маршрутна линия от ЖП и автогарата в Дупница.
С кола до самата хижа естествено не можете да стигнете – първо горе е защитена територия и движението на МПС е забранено, а заради това няма и подходящ път. С автомобил може да стигнете единствено до лифта, а ако не ви се ходи пеша, оттам нагоре с него.
Долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера” е на 4 км от Паничище по наскоро рехабилитиран асфалтов път в много добро състояние, на 13,5 км от град Сапарева баня и на по-малко от 90 км от София. Още на влизане в Сапарева баня табелки указват пътя към курортно селише Паничище, а на излизане от града по целия път има табели за лифта. В района на долната лифтена станция има платен паркинг.
Чрез лифта до хижата стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над два километра и денивилация от шестстотин метра. През по-голямата част от пътуването ви с лифта ще сте сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част ще се насладите на прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.
С кола до самата хижа естествено не можете да стигнете – първо горе е защитена територия и движението на МПС е забранено, а заради това няма и подходящ път. С автомобил може да стигнете единствено до лифта, а ако не ви се ходи пеша, оттам нагоре с него.
Долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера” е на 4 км от Паничище по наскоро рехабилитиран асфалтов път в много добро състояние, на 13,5 км от град Сапарева баня и на по-малко от 90 км от София. Още на влизане в Сапарева баня табелки указват пътя към курортно селише Паничище, а на излизане от града по целия път има табели за лифта. В района на долната лифтена станция има платен паркинг.
Чрез лифта до хижата стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над два километра и денивилация от шестстотин метра. През по-голямата част от пътуването ви с лифта ще сте сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част ще се насладите на прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Сега ако някой каже и за добри хотели в областа цена нямате... : )
StS написа:Сега ако някой каже и за добри хотели в областа цена нямате... : )
предлагам ти палатка или в хижата...условията са добри
- PabloEscobar
- Автомобил: BMW E91
- Двигател: M57D30O2
Магнолия в Паничище не е лош. Миналата година бях за няколко дни там

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
Виж хотелите в Сапарева баня. Имаше един на централната улица но не се сещам името.. Когато аз ходих, обаче нямаше място и намерихме нещо като квартира за една нощувка. Иначе преди това в нета гледах няколко прилични хотела в града. Виж в Гугъл.
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Хижа Пионерска също е вариант, то и от там тръгва лифта нагоре, стига се с кола до там
- S_T_I_N_G
- Автомобил: GOLF 4 1.8 T
- Двигател: AGU GU GU GUUUUUU
да попитам ако се качвам с лифта след това как се стига до бъбрека окото имам претвит до езерата далече ли са ? и трябва ли ми екскурзовот с мен ? или с две думи може ли и сам да се справя или е сложно ?
- StS
- Двигател:
- Контакти:
S_T_I_N_G написа:да попитам ако се качвам с лифта след това как се стига до бъбрека окото имам претвит до езерата далече ли са ? и трябва ли ми екскурзовот с мен ? или с две думи може ли и сам да се справя или е сложно ?
Свръх лесно, има много табели, обикновено и доста хора, никакъв проблем, дори да не си планинар ще се оправиш.
П.С - 2 часа здраво ходене и си горе./след като си качил лифта/
Убаво е : ) Отиди

- S_T_I_N_G
- Автомобил: GOLF 4 1.8 T
- Двигател: AGU GU GU GUUUUUU
демек взимам лифта и след това още 2 4аса така ли или 2 4аса без лифт 

- StS
- Двигател:
- Контакти:
S_T_I_N_G написа:демек взимам лифта и след това още 2 4аса така ли или 2 4аса без лифт
Със лифт - 2 часа
Без около - 4./До езерата/
Добре де размених ги...То иначе как ?
Последна промяна от StS на Нед 14 авг 2011 18:18, променено общо 1 път.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
StS написа:S_T_I_N_G написа:демек взимам лифта и след това още 2 4аса така ли или 2 4аса без лифт
Със лифт - 4 часа
Без около - 2.
ебаси бавния лифт значи

- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Колегата не се объркал въобще - с лифта 4 часа. От които 3 са чакане
Вчера бях на езерата, с този лифт горе е една голема СВИНЩИНА. Все едно по Витошка да се разходиш. Преди да направят лифта беше супер спокойно! Да предупредя - пътя веднага след Сапарева баня е в ужасно състояние, разбит асфалт, коловози покрай пътя, тесен - разминаването е ако едната гума е извън пътя. Трафика е голям. Това са няколко километра, нагоре е ремонтиран. Още веднага след Паничище започва ужаса - километър коли спрели до пътя, след бариерата за платения паркинг (5лв.) са също стотици коли и е проблематично намирането на място. От цяла България всичко живо имам чувството, че е горе. Говорим за 10.00ч сутринта, на лифта опашката е към стотина метра. Аз разбира се като видях тази свинщина и се качих пеша до новата хижа и езерата, лифта го използвах за слизане (след обяд надолу е по-малка опашката). Иначе цените на лифта са: 15лв двупосочен билет, 10лв. еднопосочен. Лифта е до новата хижа, от там са няколко часа преход до всички езера (до най-ниското са около 30-40 мин). От Пионерска до хижа Риски езера е около 2 часа пеша, но си е доста стръмно и некой кашкавал турист може да му се види края на света
Има и местни "превозвачи" с джипки които могат да ви качат на цената на лифта. Горе на хижата в бара напитките са доста солени цени (кока-кола 3 лв.), но пък отвън има скара на нормални (1 лв кебапче). Иначе има и забавни гледки - мадами с токчета и мини-пинчери на връх Рила - и това ако не е "прогрес" на човечеството..
. Прилагам снимка на долната част на лифта към 10.00ч. за да видите за какво говоря. Ако има нещо неясно питайте.

Иначе има и други интересни гледки, като местния превоз например:

Иначе има и други интересни гледки, като местния превоз например:

Последна промяна от Mihailov78 на Нед 14 авг 2011 19:43, променено общо 1 път.
- StS
- Двигател:
- Контакти:
аа аз като бях нямаше такива извращения...