Пътуване до Германия с автомобил

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
skromnia1970
Автомобил: PASSAT B 6 Variant
Двигател: BMR 11.2006 DSG

Пътуване до Германия с автомобил

Мнениеот skromnia1970 » Пет 19 юли 2024 15:17

Здравейте.
Предстои ми пътуване до Германия.
маршрут съм си избрал;сърбия,Хърватска,Словения,Австрия-Германия.
Интересува ме нощувка,да споделите къде,може би някъде в Хърватска,там ще е средата долу горе.И ще ми се съберат около110-12 часа шофиране.
зареждане,бензиностанции и ако някой има прясно инфо-винетни стикери,от къде ,цени.
Благодаря

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване до Германия с автомобил

Мнениеот Кайзен » Пет 19 юли 2024 18:51

Тази пролет минах по описания от теб маршрут. Спах в Hotel Marinsek в Naklo, Slovenia.
Междинно зареждане направих на INA Gradna-sjever.
Всичко за пътни такси и винетки може да намериш в тази тема - viewtopic.php?f=61&t=485984

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 19 юли 2024 20:12

Ако не се чака много по граници, сръбските де, нататък май няма, Словения и Хърватска са членове на Шенген и се пътува до околностите на Мюнхен за петнайсетина часа се взима разстоянието и може и без преспиване. Сега, ако е по далеч на Север или запад в немско, хубаво е да се преспи в Словения

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Съб 20 юли 2024 12:29

К.Одаджийски написа:Ако не се чака много по граници, сръбските де, нататък май няма, Словения и Хърватска са членове на Шенген и се пътува до околностите на Мюнхен за петнайсетина часа се взима разстоянието и може и без преспиване. Сега, ако е по далеч на Север или запад в немско, хубаво е да се преспи в Словения

Благодаря за отговора.
Пътуването ще е до Триер.Събират се доста км/2350/ и ще съм със семейството-деца на 8 и 14 год.Няма да ги наказвам,пък и себе си.Жената може да ме смени малко в Сърбия,/така аз си мисля/.Ще преспя някъде.мислех си за Хърватска -Словенски брод-градчето е близо до магистралата и цените за спане са прилични.
А като винетни такси,това открих-дали е актуално;
СЪРБИЯ
Димитровград-Белград 13 евро
белград -Шид 4 евро
ХЪРВАТСКА
Липовац-Загреб 16.90 евро
Загреб-Брегана 0.90 евро
СЛОВЕНИЯ
7 дни -16 евро
АВСТРИЯ
10 дни 11.50 евро

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 21 юли 2024 13:12

Австрия - дневна, EUR 8.60
Плащат се и тунели в Австрия, като броя им и таксите са различни. Но щом не пишеш от къде за къде през къде ( Марибор или Любляна) ще минеш, то те оставям сам да си намериш цените им.

skromnia1970

Мнениеот skromnia1970 » Нед 21 юли 2024 13:37

Кайзен написа:Австрия - дневна, EUR 8.60
Плащат се и тунели в Австрия, като броя им и таксите са различни. Но щом не пишеш от къде за къде през къде ( Марибор или Любляна) ще минеш, то те оставям сам да си намериш цените им.

Не е тайна,Сърбия,Хърватска,Словения,Австрия и Германия.Градът е Триер.За Австрия винетка -десетдневна ми я дават по сайтове 11.50 евро.Тунелите предполагам се плащат на бариери.Не е проблем и с карта,нали?

dtony
Автомобил: Passat 7
Двигател: Cdga 2012

Мнениеот dtony » Нед 21 юли 2024 15:49

Може с карта да се плащат и тунели в Австрия и тол такси в Сърбия и Хърватска. За нощувка аз съм отсядъл в хотел Opara в гр. Требне., много е хубав със страхотна закуска. Градчето става за малка разходка, има и добри заведения за вечеря.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 21 юли 2024 18:25

skromnia1970 написа:
Кайзен написа:Австрия - дневна, EUR 8.60

Не е тайна,Сърбия,Хърватска,Словения,Австрия и Германия.Градът е Триер.За Австрия винетка -десетдневна ми я дават по сайтове 11.50 евро.Тунелите предполагам се плащат на бариери.Не е проблем и с карта,нали?
Препоръчвам ти да си вземеш самолет...
Пътя за Триер може да е:
1) около Марибор (Словения) - https://maps.app.goo.gl/Ee6X9MHkMm4ZeJSM6
2) около Любляна (Словения) - https://maps.app.goo.gl/Te4bswJwYGUEabpq9
Винетката за Австрия се купува от https://shop.asfinag.at/de/#Assistant , има и дневни
Vignette.jpg
Vignette.jpg (38.44 KиБ) Видяна 4461 пъти

В зависимост от това кой път ще избереш, то се плащат и различни тунели:
1) A9 Pyhrn (EUR 17,00)
2) A11 Karawanken (EUR 8,20) и A10 Tauern (EUR 13,50)

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 22 юли 2024 13:59

Според Google Maps посоченият маршрут не е много по-бърз или по-кратък от този през Сърбия - Унгария - Австрия - Германия.

Всичко всъщност зависи от трафика и опашките по границите.

Иначе като пътни такси (зависи и колко време ще стоиш и дали ще се връщаш с колата):
Сърбия: Димитровград - Суботица (към Унгария) 2470 din ~ 21 EUR (посока Хърватска е около 19 EUR)
Унгария: дневна винетка ~9 EUR
Австрия: дневна винетка ~9 EUR
И това е общо 40 евро в посока и ако се връщаш в рамките на 10 дни, може и седмични винетки и да е под 40 евро в посока - примерно 75 евро отиване и връщане.

А по другия маршрут:
Сърбия ~19 ЕУР
Хърватска: пътни такси ~25 ЕУР
Словения: седмична винетка 15 EUR
Австрия: дневна винетка и тунели минимум 26 EUR
И общо станаха 85 EUR на отиване - разлика 45 евро, което е почти цената на нощувката по пътя.

Кайзен написа:Препоръчвам ти да си вземеш самолет...

Като сложиш и нощувка 50 евро и минимум 150 евро за гориво в посока, със сигурност за сам човек, който не транспортира багаж, това ще е по-изгодния вариант :th_up

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 22 юли 2024 14:44

2300км е много трудно да се измине със 150евро за гориво само.
Аз си го знам така ( сходни км ) : 300 евро +- в посока , това за винетки , такси и гориво. А ако има спане, манджи, музеи- още минимум 100-тарка .

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 22 юли 2024 15:26

От София е 1900 км и наистина трудно ще го минеш за 150 евро гориво - по към 200. И още 100 за винетки и хотел - 300 евро, а за 200 евро можеш да си вземеш Луфтханза до Франкфурт (165Е) и от там Дойче Бан до Трир (35Е) и да стигнеш в рамките на 8 часа от адрес до адрес като междувременно дремнеш по пътя.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 22 юли 2024 22:22

Човека каза, че е със семейството си. Демек 4 билета по 200 евро ще му излезе значително по-солено от колкото с кола.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 23 юли 2024 9:02

Не е много сигурно дали ще е по-солено..
Гориво отиване - 200евро
Спане отиване + вечеря за 4 човека - 200евро
Гориво връщане - 200евро
Спане връщане + вечеря за 4 човека - 200евро

На пръв поглед изглежда, че питащият не може сам (от вкъщи) да си направи план за пътуването и дори с точна и ясна помощ не може да намери цени на винетки и всички други такси по пътя, което може би ще доведе до допълнителни непредвидени разходи.. Ако трябва да сключи и някаква допълнителна застраховка за авто помощ или дори има проблем само с една гума, то разходите биха се увеличили.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 23 юли 2024 9:29

Колега Кайзен - тези 4 по 200 евро са в посока. Понеже Влад е дал цени за едната посока.

+ факта, че с кола можеш да си пазаруваш и да си мъкнеш боклуци от Европа + факта, че с кола си независим и да трябва да се плаща паркинг, но такситата и градския транспорт не навсякъде е достатъчно добър/удобен.

Почти сигурно е, че с кола ще му е по-изгодно да отиде от колкото самолет за цялото семейство. Нали и багаж трябва да чекират, няма да са по долни гащи само.

Иначе да - с кола да нямаш проблеми трябва да си средно интелигентен и да не те е страх и да внимаваш какво правиш.

Едно отиване и връщане може да му струва както 800 евро, така и затвор и/или седене в болница, грабеж и глоби за хиляди евро и какво ли още не.

За такива големи преходи трябва да се търси баланс между удобство, цена и време. Не може да реши да тръгне 2000+ км и да цепи стотинката. Колегата не е казал каква кола кара, но ако приемем, че може да изгори 50 литра с 1 резервоар му трябват около 120 литра за 2000км при спокойно шофиране дизел и ще му стигнат за 1700 ако е бензин. Т.е. 2-3 спирания за гориво максимум. Ако е свикнал да кара със 180, разходите се качват значително + в Европа има цивилни патрули и ще си го настигнат за честитки. От там да си прави сметка къде иска да зарежда. Има fuelo.net - може по всяка държава да види актуални цени.

Ако няма опит да кара толкова дълго, препоръчително е да се сменят по-често. Щом са и с деца, трудно се пътува да седнат и да карат нон стоп 8-10 часа. Автора казва 2350км, т.е. евентуално е от Варна/Добрич. Т.е. трябва да мине цяла България. Реалистично е да спре в Словения някъде, понеже в България е по-натоварващата част. Влезе ли в Сърбия до Любляна са само магистрали.

Един съвет, каквото ти покаже maps като време си добави поне още 20% повече, заради пътуването с децата.

Принципно и със самолет има бол неща, където може да се объркат и да ти създадат неприятности.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 23 юли 2024 10:10

thanis написа:Колега Кайзен - тези 4 по 200 евро са в посока. Понеже Влад е дал цени за едната посока.

Полет Варна-Щутгард и връщане за трима над 12г и един под 12г през август с Еurowings са с обща цена от 980евро с включени чекирани куфари до 23кг и ръчен багаж до 8кг за всеки пътник, и то за най-бързото търсене без отстъпки и т.н. Полетите са с продължителност 2:20 часа, а връзката с влакове до Триер е 4:30 часа. Полетите са в такива часове, така че спокойно да се пътува с влак от/до летището.

Градския транспорт и въобще транспорта в Германия е толкова развит, че ако не трябва да отидеш до някое задънено селце, то спокойно може да не използваш такси.

Аз също бих предпочел да пътувам с автомобил и го правя редовно. Но няколко пъти ми се е случвало да ми идват гости от България и да не искат повече да пътуват България-Германия-България с автомобил. Този тип пътувания не са за всеки човек (ниво на подготовка, издръжливост и т.н.) и всеки автомобил (в зависимост от техническото състояние).

Върни се в “Пътеводител”