Колеги, от къде е най-добре да се мине с оглед на такси, пътища? Ако някой е пътувал скоро може да ми дадете актуални цени на гранични такси, винетки, магистрални такси. Има ли газ по пътя до Германия?
Предварително ви благодаря!
Поздрави!
Пътуване през Сърбия или Румъния?
- Stefan 0201
- Автомобил:
- Двигател:
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Зависи откъде пътуваш и закъде (т.е. маршрута). Минавал съм и през двете държави (точно преди година). Крайната точка ми беше в Прага, в едната посока от София през Сърбия, обратно през Румъния (Арад - Сибиу - Ръмнику Вълча - Питещ - Букурещ - Русе). Изводите - през Сърбия малко по-скъпо, но по-бързо (ТУК съм дал инфо за цените на таксите по магистралите). Пътищата там по този маршрут не са лоши, но пък карането е почти българско. Другият момент е че повечето застрахователни компании включват в цената си за ГО и покритие за ЕС, а за Сърбия трябва допълнително да се плати (зависи за какъв срок става въпрос, но не е кой-знае колко - става въпрос от тук, в България - на границата на Сърбия тарифата е твърда - 125 евро (така съм чувал)). В Румъния има винетка - около 2-3 евро някъде ми взеха на мен, и такса мост (7,14 евро, но нямат дребни да връщат - може и в леи да се плати (това в посока КЪМ България; ОТ България таксата се плаща в левове)). Сръбските магистрални такси ги плащах в динари (купих си валутите без румънската от София), но и в евро да платиш, не те "дерат". Претегляй "+" и "-", съобразени с целите и възможностите ти; ако имаш други въпроси - давай.
По въпроса за газта като гориво не мога да кажа нищо, тъй като пред мен не е стоял.
По въпроса за газта като гориво не мога да кажа нищо, тъй като пред мен не е стоял.
- zaro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И аз съм за през Сърбия. Само да уточня нещо.
на магистралата вече като имаш да плашташ си ти изкарва цената в динари и в Евро.
така че не е необходимо да обменяш пари.
Пътя е в пъти по хубав и по бърз, а в Румъния ще си унищожиш колата.
Особено ако пътуваш през Видин.Пътя е в ремонт.
През Румъния само ако караш нещо навръщане което трябва да се обявява на границата или със цолови номера.
на магистралата вече като имаш да плашташ си ти изкарва цената в динари и в Евро.
така че не е необходимо да обменяш пари.
Пътя е в пъти по хубав и по бърз, а в Румъния ще си унищожиш колата.
Особено ако пътуваш през Видин.Пътя е в ремонт.
През Румъния само ако караш нещо навръщане което трябва да се обявява на границата или със цолови номера.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Много ви благодаря за информацията!
Само на разходка ще бъде. До Франкфурт на Майн и обратно. Лошото е, че газовата бутилка на колата е малка, а газстанции като че ли не се намират често.
Според цените, които ми дадохте излиза, че през Сърбия таксите са почти два пъти по-големи от тези през Румъния. Ако ще се минава от там задължително ще бъде през Дунав мост. Пътят от Габрово до Сзегед (от където и в двата случая се минава) идва 20-50 км. повече от в Сърбия.
В Румъния през кои градове се минава?

Само на разходка ще бъде. До Франкфурт на Майн и обратно. Лошото е, че газовата бутилка на колата е малка, а газстанции като че ли не се намират често.
Според цените, които ми дадохте излиза, че през Сърбия таксите са почти два пъти по-големи от тези през Румъния. Ако ще се минава от там задължително ще бъде през Дунав мост. Пътят от Габрово до Сзегед (от където и в двата случая се минава) идва 20-50 км. повече от в Сърбия.
В Румъния през кои градове се минава?
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, аз сам минавал 2-3 пъти през Сърбия и не съм имал никакви проблеми,спряха ме само веднъж и ми искаха некви 1000 динара.А пък 2ма приятели пътуваха през Румъния и двамата имаха проблеми... единия едва каза, че пътя бил ужасен и, че нямало никакви табели и значи.А другия му бяха изпуснали задните амортисьори от дупките.
- palikari
- Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
- Двигател: BMM-2006
само хора незапознати със нещата,могат да препоръчват пътуване през Румъния.30Е ти е ферито за кола с 2души,прист.такса 6Е,винетка 8Е плюс 450км лунен пеизаж.През Сърбия таксите са ти 22-3Е и съвсем прилична м-ла.Никакъв проблем с митничари и полиция,стига да спазваш знаците.Дори багажника не съм отварял,инфото е от преди месец.Зелената карта е безплатна там от където ти е гр отговорност.А за проба може на отиване през едната,а на връщане през другата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
@palikari: Аз живея от 10 год. в Германия и досега не съм минал нито веднъж през Румъния, а се прибирам между 1 и 2 пъти на година с кола. Прави си сметката. Ако не си броиш и последната стотинка, просто не трябва и да се замисляш.
А и от моите познати (10ина човека да речем) няма нито един, които доброволно да мине оттам. Има хора, които са го пробвали като маршрут, и казаха: Никога повече!
Ти си знаеш и лек път!
А и от моите познати (10ина човека да речем) няма нито един, които доброволно да мине оттам. Има хора, които са го пробвали като маршрут, и казаха: Никога повече!
Ти си знаеш и лек път!
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Нека никой не се засяга, ама гледам че болшинството от хората смятат че "София е България" -> пътят през Румъния е само един; отделно че не четат изобщо какво е написано в горните постове (дори и на автора на темата). Хора, разберете че в България има и други населени места освен София (и там живеят хора, дори повече отколкото в столицата), пътят през Румъния не е само един (все пак Румъния не е Андора), и този, по който вие сте минавали едва ли е най-удобния на всички. Ето една тема от друг форум, със снимки (на мен не ми се отварят) - човека от София е заобиколил през Русе за да стигне до Будапеща, на връщане на границата със Сърбия са го "попарили", и е минал по другия маршрут - през Видин. Човека пише и за положението с газта. Информацията е с около годишна давност. Има и други такива теми.
Giurgiu (всъщност по-скоро покрай, а не през), Bucuresti (може би е по-добре не през града, а по околовръстното - Soseaua de centura), Pitesti (там просто пътят е през центъра - друг няма !), Ramnicu Valcea, Sibiu, Deva, Arad (има си околовръстно - карай по него), Nadlac. С изключение на последния, всички са сравнително големи градове - по-малките и селата (доста на брой) не съм ги писал.
ikonoma написа:В Румъния през кои градове се минава?
Giurgiu (всъщност по-скоро покрай, а не през), Bucuresti (може би е по-добре не през града, а по околовръстното - Soseaua de centura), Pitesti (там просто пътят е през центъра - друг няма !), Ramnicu Valcea, Sibiu, Deva, Arad (има си околовръстно - карай по него), Nadlac. С изключение на последния, всички са сравнително големи градове - по-малките и селата (доста на брой) не съм ги писал.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Живея от доста години в Австрия и винаги си минавам през Сърбия,бих те посъветвал да си обмениш динари веднага след като минеш границата за да ти е по евтино зареждането ти.Преди два месеца добър мой приятел реши да се прибира през Румъния и отзивите му след това бяха че никога повече няма да се вкара в такъв филм-било е кошмар.Затова че вземи под внимание мненията на тези който постоянно минаваме по този път.Приятен път ти желая.