Windows 7 - революция или...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
ogun
Автомобил:
Двигател:

Windows 7 - революция или...

Мнениеот ogun » Нед 31 май 2009 9:39

Windows 7 е най-новото отроче на Microsoft. Все още в процес на разработка, но маркетинговата кампания за него започна. В типичните за MS мащаби, тя има за цел да ни убеди, че това е най-новото супер революционно нещо правено някога, което ще реши всички проблеми на компютрите и Интернет, едва ли не.

В момента има RC1 официална версия, която аз свалих, инсталирах и разгледах. Ето моите първи впечатления.
Инсталация

Типична инсталация, лесна и интуитивна по нищо не различаваща се от тази на Vista. Екраните и полетата са еднакви, само задния фон е различен. Единствената разлика бе, че при създаване на дяловете, се създаде 1 допълнителен автоматично, с размер 100MB, който бе маркиран като системен. Явно 7 го използва за някакви системни записи. Не се опитвайте да го изтриете в последствие. Той не е видим от OS, след инсталацията. Видим е само с програми за работа с дискови дялове. Не го махайте. Аз опитах. Лоши неща се случват Smile . Инсталацията приключи за 36 минути с 2 рестарта, което е в рамките на нормалното. На кратко, инсталацията си е лесна както винаги. Нищо ново, нищо революционно.
Външен вид

Ще го кажа с 1 дума - Vista. Никаква разлика с Vista, същите прозорци, същите менюта. Всичко е абсолютно еднакво с Vista. Няма какво повече да коментирам.Нищо ново, нищо революционно.
Task Bar

Тук хората от MS са се опитали да направят нещо ново и са останали само с опитването си. За тези които не знаят кое е task bar (не task manager) това е онази лента, най-често отдолу на екрана, в която са прозорците на вашите отворени програми, и от там може да превключвате между тях.

Какво е новото. Ще се опитам да го обясня с един пример. Стартирате IE. Неговата иконка се показва там. Ако натиснете на иконата, IE ще се покаже или ще се скрие. Ако искате да отворите нов IE, не можете от тази икона. Трябва ръчно да отидете в start menu, и от там да стартирате нов. Но след като стартирате новия, няма да се появи нова икона. Ще остане само 1. Когато натиснете на тази икона, ще се покаже списък с табовете на 2-та IE, и вие трябва да изберете кой да ви се покаже. Просто няма начин, да разберете кой таб в кой прозорец е. Естествено има preview на прозореца, което заема целия ред, но всепак е трудно да се разбере. Това важи не само за IE, за всяка една програма. Тоест няма значение колко пъти сте пуснали 1 програма, иконката е само 1. Отваряте 3 файлови мениджъра, имате 1 иконка, и се мъчите да разберете кое какво е. Това е най-дразнещото нещо което някога съм виждал. Толкова неудобно за работа, толкова не интуитивно, толкова объркано. Ако изключите тази опция, нещата стават малко сложни. Отваряте 3 файлови мениджъра, имате 3 иконки. Но от всяка една може да контролирате всяка една и preview е за всички. Заболя ме главата. Преди MS работиха на принципа “Добре измислено, тъпо изпълнено” но сега с тази идея са на принципа “Тъпо измислено, и още по-тъпо изпълнено”. Просто е ужасно. Иконите които сте сложили на task bar като short cut, се смесват с отворените, реда се разпада и става още по-лошо. Размера на иконите е прекалено голям. Нямате контрол върху него, освен 1 малка опция да ги намали, но ги намаля с малко. На 1024х768 при 4 отворени прозореца, ми свърши мястото на task bar. Ало, вие нормални ли сте. При работа, аз имам над 10 отворени програми. Къде смятате да ги сложа?
Старт меню

Vista- едно към едно. Проблема е, че няма как да го направя класическото меню с 1 ред, а не тази не функционална объркана глупост, която трябва да ползвам search за да намеря каквото искам. Много хора го харесват, еми дайте възможност на тези които не го, да го сменят.Нищо ново, нищо революционно.
Система

Vista- едно към едно. Същите екрани и настройки, същия system protection, system restore. Всичко е както бе във Vista, и много голяма част, както бе в XP. Отново се разчита на рейтинг, за да видите какво може да ползвате. Нищо ново, нищо революционно.

Инсталирах го на AMD 4800+ 2.5 с 2 GB ram i 9700 VGA. Работи сравнително бързо, но забелязах някой интересни неща.

Когато копирам една папка в друга, процесора бе зает на 100% през цялото време на копиране. Не мога да повярвам, че една обикновена файлова операция, на еднаква файлова система ще заеме 100% от процесор на 2.5Ghz. И наистина изискваше това процесорно време, защото всичко започна да “лагва”. При прехвърляне на 1 голям файл, нещата са прилични, тоест забавянето е слабо, но при прехвърляне на много малки файлове стана кошмарно. Прехвърлях около 2000 снимки с размер от 3 до 10 KB. Не можех да ползвам нищо друго ефективно. Лага бе толкова голям, че дори скролването на някоя страница ставаше след цигара време. Нещо не е наред. Да се надяваме, че това е защото е RC, а не финална версия. Но като цяло файловите операции са на ниво кернел, а там нещата трябва да са доста стабилни и изчистени.

При интензивна мрежова работа, положението не бе по-добро. При торент, с настройка за 100 едновременни връзки, процесора просто си седеше на 100%, и лага се усещаше значително. Да не говорим, че зареждането на моя блог отне 1 минута и 45 секунди. Блога ми е 200KB текст. Без флаш и други медии. Управлението на мрежови ресурси на 7 си е толкова зле колкото и на Vista. За сравнение, същия компютър на Ubuntu с 200 връзки, работи без лаг, и почти незабележимо забавяне в отварянето на страниците.

При опит за споделяне на информация с помощта на новата им “мрежа” нещата пак си бяха зле. Ако друг компютър започне да тегли от моя, моя просто лагваше, и най-интересното, при опит да спра споделен ресурс, когато някой го ползва, не можех. Получавах съобщение, че някой тегли този файл, да изчакам да го изтегли и тогава може да го спра. Леле мале и глупост.Аз ли съм собственик на компютъра и файла, или този който тегли? Дано някой го оправи това.

Какво излиза, имаме си нова OS която работи като Vista, изглежда като Vista и единственото наистина ново нещо, е толкова дразнещо, че наистина те заболява главата.

Къде е новото господа, кое е революционното, кое е това което ще оправи проблемите, къде е леснотата, къде е иновацията, къде са всички тези невероятни неща които обещавахте. Аз не ги виждам. 9GB инсталация, която става близо 20GB след 2-3 дена работа, заради кешове, индекси и всевъзможни неща.

Windows 7 е най-обикновен service pack на Vista, но вие ще си направите маркетинга, ще си вземете парите за новите лицензи, и хората ще се радват. Защото вие сте добри само в едно нещо, и то е да продавате лед на ескимоси, и обещания завити в лъскави хартийки. Vista бе някаква подигравка с хората от IT бизнеса, това вече е гавра с хората.

Да знам, статията е тенденциозна. Така е защото това е моя блог, и ще си изказвам мнението, както си искам. Аз съм Linux потребител, но ползвам сериозно и XP. Мога да направя разликата, кога нещо си струва и кога не. Windows 7 не струва нов лиценз.

Мнението не е лично мое, но го споделям напълно!

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Windows 7 - революция или...

Мнениеот Tyan » Нед 31 май 2009 10:44

setcom.bg

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”