Преди малко правих профилактика /почистване/ на компа и забелязах че перката на вентилатора на видеокартата не може да се върти по инерция както тази на процесора например ! Та въпроса е дали това е нормално или е време за смяна на вентилаторчето??
П.С Пръснах и малко WD-40 но нямаше голяма промяна !
Тъп въпрос за вентилатор на видеокарта !
- vaso18
- T.N.T.
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Тъп въпрос за вентилатор на видеокарта !
свали само перчицата и я намажи малко с грес но много малко и ще се оправи,ако не иска тогава
за вентилатор си

- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
трябва да свалиш вентилатора, има една лепенка по средата, отлепваш я внимателно и ще видиш оста на перката.там напръскай с WD-то, след това забърсваш и поставяш лепенката обратно.ако не иска да се залепи капни една капка моментно лепило, но внимавай да не попадне в оста.
- ///HAMANN///
- Автомобил:
- Двигател: AFN
От задната страна има лепенка , не е задължително да я има,но ако я има свали я и там капни 1 капка масло и завърти перката малко на ръка , така маслото ще всезне добре и ще побачка както си трябва
Ако има лепенка залепия отново , ако няма вземи малко изолирбанд и лепни там , колкото да не гълта прахоляк 

само аз ли мисля, че тва е нормално? и на мене ми е така
- vaso18
- T.N.T.
- Автомобил:
- Двигател:
не е нормално перката на вентилатора трябва да се върти свободно да няма никакво усилие за да може да се развърта с пълни обороти и за да може да охлажда
- A_state_of_trance
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ами както са казали по-горе колегите иска зачистване оста.Сега ще ти обясня аз как изчистих моя, защото наскоро и аз имах подобен пробелем.Значи зад тази лепенка на вентилатора трябва да имаш една гумена тапичка.Може да я премахнеш с нещо остро.След като я премахнеш капни една капчица машинно масло акоти се намира или някакво друго, но трябва да е някакво "тъничко" масло.С грес не става, ще се затлачи още повече.Значи след като капнеш една капка обърни вентилатора така, че дупката за смазване на оста да е надоло и развърти перката няколко пъти на ръка.Така ако има някакви боклучета вътре ще излезнат.Повтори това упражнение още веднъж за всеки случай.След като си сигурен че няма повече прах вътре му капни още две капчици от масълцето.После си слагаш тапичката и лепкаш лепенката и си готов.
Аз по този начин се справих, надявам се и на теб да ти е от полза.
Аз по този начин се справих, надявам се и на теб да ти е от полза.

- PuShE_
- Автомобил: Passat 3b5
- Двигател: AFN 1997
- Контакти:
Luper написа:само аз ли мисля, че тва е нормално? и на мене ми е така
става въпрос за вентилатор на видеокарта,не на захранване или процесор,напълно нормално е да не се върти на празен ход,сменил съм 10-ина видеокарти и всичките бяха така,надали 4 от тях са ми ги продали дефектни от магазина

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
При видеокартите и аз съм забелязал, че малко по-малка инерция имат перките, но то е предвид малкия им размер, поне при по-старите модели де. Иначе си има карти с перка като на процесор
ако се върти прекалено лесно перката с размер 40мм е твърде вероятно да е с разбита или износена ос, тогава не подлежи на ремонт ами се заменя с нова. Като пуснеш компа перката върти ли се нормално, колега? Чува ли се виене или друг странен звук от нея? Ако не се чува и се върти не се шашкай, нищо й няма.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на отговорилите,перката си се върти като включа компа,но за всеки случай ще направя едно смазване под лепенката !
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Не е казал каква е картата. Има вентилатори вече без лепенки и отвор под тях.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Според мен както са казали колегите , много зависи колко ти е голяма перката
На моята Асус перката е 90мм - то това тлъстото докато спре ... иначе смазването си е времено решение - 6 месеца .... понякога има и блестящи изключения 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”