Нужна ми е помощ от програмист - Challenge-response auth.
Re: Нужна ми е помощ от програмист - Challenge-response auth.
Малко не схващам каква ще е ползата като се хешира паролата при клиента. Нали ако някой подслушва връзката, ще хване хеша и ако го прати пак - ще получи достъп. Сървъра ще позволи достъп при правилна парола или хеш - значи прихванеш ли го и му го пратиш пак, пак имаш достъп. SSL трябва - но като гледам преподавателят разсъждава едностранчиво и не осъзнава какво точно ще защити по "неговия" метод.
На преподавателя му е ясно колко е secure така.. просто такава задача им е дал 
Иначе си прав за прихващането, но нали се сещаш колко хора ще се справят с имплементирането
на една наистина secure система

Иначе си прав за прихващането, но нали се сещаш колко хора ще се справят с имплементирането
на една наистина secure система

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Идеята е при логин сървъра да генерира random string, който хешира и праща на клиента.
Сървъра пази тоя хеш в сесията на клиента.
Клиента го конкатенира с паролата и прави хеш на цялата буламащина.
Клиента праща последния хеш на сървъра.
Сървъра прави същия хеш (md5(password+challenge hash от сесията)) и го сравнява с подадения от клиента.
3-тото лице няма сесията на клиента и съответно като прати тоя хеш сървъра го сравнява с друг хеш, съответно не го пуска.
Сървъра прави същия хеш (md5(password+challenge hash от сесията)) и го сравнява с подадения от клиента.
3-тото лице няма сесията на клиента и съответно като прати тоя хеш сървъра го сравнява с друг хеш, съответно не го пуска.
Щом има и случаен стринг е друга работа.
Няма какво да измисля за обратен алгоритъм - хеш функциите са еднопосочни. Друг въпрос е, че MD5 вече се смята за ненадежден, но с учебна цел може да се приеме за стабилен. Като сложиш utf8 encoding на страницата, кирилицата ще се докарва винаги до еднозначни стойности. Също и интервали и др. не би трябвало да имат проблем.
ISRalien написа:Като плясна функцията в някакъв js файл евентуалния атакуващ няма ли да може да види алгоритъма и да измисли обратен?
Как ще се справи функцията с пароли, писани на кирилица, пароли със space и специални символи *&#@$%!?
Някой занимавал ли се е с подобни простотии?
Няма какво да измисля за обратен алгоритъм - хеш функциите са еднопосочни. Друг въпрос е, че MD5 вече се смята за ненадежден, но с учебна цел може да се приеме за стабилен. Като сложиш utf8 encoding на страницата, кирилицата ще се докарва винаги до еднозначни стойности. Също и интервали и др. не би трябвало да имат проблем.
-
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Идеята е при логин сървъра да генерира random string, който хешира и праща на клиента.
Точно същия алгоритъм на PHP+MySQL съм правил преди 5-6 години за един сайт.
Тогава при проучването видях, че yahoo.com използват такъв алгоритъм при автентикация без SSL и
някои скриптове за клиента (MD5 на Javascript)взех от тях (сега Yahoo използват само SSL автентикация

Ще потърся кода и мога да ти го пратя. Обади се на лични да се свържем.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
На лекцията вчера ни обясниха точно тоя метод и го разбрах.
За сега може да се ключи, пък ако нещо се омотая ще пиша на някой мод да отключи.
БЛАГОДАРЯ на всички, които се отзоваха

За сега може да се ключи, пък ако нещо се омотая ще пиша на някой мод да отключи.
БЛАГОДАРЯ на всички, които се отзоваха

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”