Едно питане свързано с лаптоп...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Едно питане свързано с лаптоп...

Мнениеот radi_nrj » Съб 28 авг 2010 22:12

Ljubon написа:
radi_nrj написа:...батерия 62Wh

Това нова величина ли е за определяне капацитета на батериите... :screwy

Всъщност са 63Wh или 2.2Ah та като не разбираш не са обаждай :wink:

Една литиева батерия има напрежение 3,6V по 8 клетки прави 28.8V по 2.2Ah прави 63.36Wh.

Ah (Ампер-час) и Wh (Ват-час) с марни единици за електрическа енергия била тя консумирана, отдадена или акумулирана.

Последна промяна от radi_nrj на Съб 28 авг 2010 22:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Съб 28 авг 2010 22:21

radi_nrj написа:2x2GB DDR2 @ 800MHz и машината ша лети. Имай в предвид, че павильон 9-ка е хай енд лаптоп и със сигурност ще е стабилен нищо, че е стар.

Единственото неприатно е, че на 8ми март тая година сме го спряли от поддръжка, ама мисля части се намират по ибей.

mIx3d написа:Памет 1024MB 667MHz DDR2 SDRAM

Само не знам на тая шина как ще сложиш 800MHz?
Не знам къде видя хай-енд тук. Хай-енд лаптопи са Workstation-ите на HP, другото е комерс.
Не пълни главата на автора с лафове от кръчмата.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Съб 28 авг 2010 22:23

enigma79 написа:До колегата Ljubon,ти наясно ли си дали АМД наистина вече греят толкова,като едно време,или си пишеш колкото да не е без хич...

Не, изобщо не съм в час и нищо не разбирам. Затова по инерция си купувам Интел, така съм чул в кръчмата, че било по-добре... :D

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Съб 28 авг 2010 22:29

Впрочем точната конфигурация на посочения модел е:
Product Number RE378EA#UUW
Microprocessor AMD Turion™ 64 X2 Mobile Technology TL-56
Microprocessor Cache Level 2 cache 512 KB + 512 KB
Memory 2048 MB DDR2 667 MHz (2 x 1024 MB)
Memory Max up to 2 GB
Video Graphics NVIDIA® GeForce™ Go 7600
Video Memory 256 MB (dedicated)
Hard Drive 200 GB 5400 rpm (2 x 100 GB)
Multimedia Drive Lightscribe Super Multi DVD Writer (+/-R +/-RW) with Double Layer support
Display 17” WXGA+ High Definition Ultra BrightView Widescreen Display (dual lamp) (1440 x 900)
Fax/Modem High speed 56K modem
Network Card 10/100 LAN Ethernet integrated
Wireless Connectivity 802.11a/b/g WLAN

Bluetooth® wireless networking
Sound Altec Lansing® speakers

3D Sound Blaster Pro compatible sound 16 bit integrated
Keyboard Full size desktop keyboard (with separate numeric keypad layout)
Pointing Device Touch Pad with On/Off button and dedicated vertical and horizontal Scroll Up/Down pad, volume control, mute buttons, 1 Quick Launch Button
PC Card Slots
One ExpressCard/54 slot (also supports ExpressCard/34)
External Ports
5-in-1 integrated Digital Media Reader for Secure Digital cards, MultiMedia cards, Memory Stick, Memory Stick Pro, or xD Picture cards
1 VGA port
4 USB 2.0 ports
1 IEEE-1394
1 RJ 11 modem connector
1 RJ 45 Ethernet connector
S-video TV out
Remote control infrared port (Remote Control optional)
2 Headphones-out one w/ SPDIF Digital Audio, 1 Microphone-in port
Cable docking connector
Dimensions 28.50 cm (L) x 39.60 cm (W) x 3.16 cm (min H) / 4.18 cm (max H)
Weight 3.56 kg (7.8 lbs)
Power
90 W AC Power Adapter
8-cell Lithium-Ion (Li-Ion) battery

който е с 2гб рам. Колега сигурен ли си че е с 1?
бтв не може да се сложат 2х2 както колегата горе каза, не само заради честотата. Та пак се връщаме на лафовете от кръчмата.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 28 авг 2010 22:33

Виктор написа:
radi_nrj написа:2x2GB DDR2 @ 800MHz и машината ша лети. Имай в предвид, че павильон 9-ка е хай енд лаптоп и със сигурност ще е стабилен нищо, че е стар.

Единственото неприатно е, че на 8ми март тая година сме го спряли от поддръжка, ама мисля части се намират по ибей.

Не знам къде видя хай-енд тук. Хай-енд лаптопи са Workstation-ите на HP, другото е комерс.

Почти си прав Пресарио и Павиолион са консуматорски серии демек изцяло за крайни потребители. dv9xxx е висок клас мащина (висок клас от консуматорските).

Точно Workstation-ите се водят комерсиални или насочени по скоро към корпоративни клиенти.

До сега само веднъж се е случвало да машина била заводско с 667 да сложим 800 и да не тръгне, а колко рам лаптопска рам съм сменил. Освен това сега на пазара SODIMM DDR2 на по-малко от 800 трудно се намира.

П.С. Я имало бе: http://www.multirama.bg/product/1224/pamet-sodimm-ddr2-kingston-2gb-667mhz.html

Я са обясни защо не може да се сложи 2х2 при положение, че изкопах и на 667 което на 100% ще върви? Освен, че тук виндолса трябва да е х64 за дда има файда от 4 гиги рам.

Виктор написа:който е с 2гб рам. Колега сигурен ли си че е с 1?

Ако колегата даде серийния номер мога да видя с какво точно е излязъл от завода :wink:

Последна промяна от radi_nrj на Съб 28 авг 2010 22:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Съб 28 авг 2010 22:45

radi_nrj написа:
Виктор написа:

Почти си прав Пресарио и Павиолион са консуматорски серии демек изцяло за крайни потребители. dv9xxx е висок клас мащина (висок клас от консуматорските).

Точно Workstation-ите се водят комерсиални или насочени по скоро към корпоративни клиенти.

До сега само веднъж се е случвало да машина била заводско с 667 да сложим 800 и да не тръгне, а колко рам лаптопска рам съм сменил. Освен това сега на пазара SODIMM DDR2 на по-малко от 800 трудно се намира.

П.С. Я имало бе: http://www.multirama.bg/product/1224/pamet-sodimm-ddr2-kingston-2gb-667mhz.html

Я са обясни защо не може да се сложи 2х2 при положение, че изкопах и на 667 което на 100% ще върви?

Колега провери значението на думата комерсиален в тълковен речник например.
2x2ГБ няма как да сложиш защото така казват от HP по-горе в спесификацията която постнах.
Аз лично рам с друга честота от тази поддържана от шината не бих сложил. Майсторите и разбирачите, който "гледай колко рам са сложили" не знам.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 28 авг 2010 22:53

Виктор написа:Колега провери значението на думата комерсиален в тълковен речник например.
2ГБ няма как да сложиш защото така казват от HP по-горе в спесификацията която постнах.
Аз лично рам с друга честота от тази поддържана от шината не бих сложил. Майсторите и разбирачите, който "гледай колко рам са сложили" не знам.

Сега забравяш, че спецификацията е писана 2006-та с появата на лаптопа и зависи и от това какво SODIMM е имало на пазара ;)

Също така занравяш, че тълковния речник трябва да е английски защото точно:

Compaq presario и HP Pavilon се водят consumer, а HP/Compaq xxxxp; xxxxb и xxxxW се водят commercial.

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Съб 28 авг 2010 23:00

radi_nrj написа:
Виктор написа:Колега провери значението на думата комерсиален в тълковен речник например.
2ГБ няма как да сложиш защото така казват от HP по-горе в спесификацията която постнах.

Сега забравяш, че спецификацията е писана 2006-та с появата на лаптопа и зависи и от това какво SODIMM е имало на пазара ;)

Също така занравяш, че тълковния речник трябва да е английски защото точно:

Compaq presario и HP Pavilon се водят consumer, а HP/Compaq xxxxp; xxxxb и xxxxW се водят commercial.

Не колега, писана е според съответното дъно и с повече няма да тръгне - няма кой да ги управлява тези 1гб отгоре на слот. Архитектурата не е така направета ти слагаш колкото искаш и то тръгва. Northbridge-а управява определен обем памет. Какъвто Northbridge са сложили през 2006, толкова рам можеш да слагаш.
Ще се радвам да опровергаеш това твърдение, а не да говориме на изуст.
http://en.wikipedia.org/wiki/Northbridge_(computing)

Оптималното е това което те са направили тогава, дори и да го подкараш с 4гб (което не знам как ще стане) нямаш съответния pipeline за да се възползваш от тези 4гб.
В спор със стена не ми се влиза. Хората са си го написали черно на бяло как стоят нещата, но ние винаги знаеме по-добре.
Жив и здрав! :wink:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 30 авг 2010 14:05

Виктор написа:Не колега, писана е според съответното дъно и с повече няма да тръгне - няма кой да ги управлява тези 1гб отгоре на слот. Архитектурата не е така направета ти слагаш колкото искаш и то тръгва. Northbridge-а управява определен обем памет. Какъвто Northbridge са сложили през 2006, толкова рам можеш да слагаш.

Оптималното е това което те са направили тогава, дори и да го подкараш с 4гб (което не знам как ще стане) нямаш съответния pipeline за да се възползваш от тези 4гб.
В спор със стена не ми се влиза. Хората са си го написали черно на бяло как стоят нещата, но ние винаги знаеме по-добре.

Проблема не е в шината, а в операционната система - този павилион се е продавал с XP Home edition x86.

Това също е писано от HP: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00820047&lc=en&dlc=en&cc=us&product=1842189#MaxMemory

Ако четеше линковете които ми даваш щеше да разбереш, че при AMD64 процесорите memory controller-а не е на моста.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пон 30 авг 2010 14:43

radi_nrj написа:
Виктор написа:Не колега, писана е според съответното дъно и с повече няма да тръгне - няма кой да ги управлява тези 1гб отгоре на слот. Архитектурата не е така направета ти слагаш колкото искаш и то тръгва. Northbridge-а управява определен обем памет. Какъвто Northbridge са сложили през 2006, толкова рам можеш да слагаш.

Проблема не е в шината, а в операционната система - този павилион се е продавал с XP Home edition x86.

Това също е писано от HP: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00820047&lc=en&dlc=en&cc=us&product=1842189#MaxMemory

Ако четеше линковете които ми даваш щеше да разбереш, че при AMD64 процесорите memory controller-а не е на моста.

Имам спомен че Интел са откупели правото да вграждат и при тях контролера в процесора,а не на дъното mhihi При Амд това е хубавото че контролера не е на дъното,а в самия процесор :012:Аз предлагам колегата да разгледа и за други лаптопи,както казах тази цена е малко висока :да:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 30 авг 2010 15:10

enigma79 написа:Имам спомен че Интел са откупели правото да вграждат и при тях контролера в процесора,а не на дъното mhihi При Амд това е хубавото че контролера не е на дъното,а в самия процесор :012:

Точно така :да:

enigma79 написа:Аз предлагам колегата да разгледа и за други лаптопи,както казах тази цена е малко висока :да:

Или да се опита да свали цената на този. Поне според мен машинката си заслужава.

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Пон 30 авг 2010 18:08

radi_nrj написа:

Това че не е на моста не променя факта че го има.
Не променя и факта че:
Since the memory controller is embedded in the CPU, the memory capacity – including memory types supported and support for dual channel – is defined by the CPU and not by the north bride (i.e., by the motherboard), as it happens with CPUs based on other architectures.
И какво като не е на моста? Какво се промени???
HP са дали максималната рам според хардуера, не според операционната система, тъй като в линка който не съм прочел си пише че работи с XP и Vista. Ако спесификацията не я бяха подновявали от 2006, нямаше да има виста там.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 30 авг 2010 18:47

Виктор написа:Това че не е на моста не променя факта че го има.
Не променя и факта че:
Since the memory controller is embedded in the CPU, the memory capacity – including memory types supported and support for dual channel – is defined by the CPU and not by the north bride (i.e., by the motherboard), as it happens with CPUs based on other architectures.
HP са дали максималната рам според хардуера, не според операционната система, тъй като в линка който не съм прочел си пише че работи с XP и Vista. Ако спесификацията не я бяха подновявали от 2006, нямаше да има виста там.

Нищо не променя, но потвъждава факта, че говориш малко на изуст. До ден днешен не ми е известен DDR2 контролер, който да не може да оправлява повече от 1GB на канал.

Ако беше обърнал внимание тази статия е писана точно за Pavilion DV9000 series и единствените ограничения описани са свързани с операционната система. Август 2006 Виста вече се е продавала на производители.

Тук вече "стената" смята да отстъпи от безмисления спор.

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Пон 30 авг 2010 21:40

radi_nrj написа:
Виктор написа:Това че не е на моста не променя факта че го има.
Не променя и факта че:

Нищо не променя, но потвъждава факта, че говориш малко на изуст. До ден днешен не ми е известен DDR2 контролер, който да не може да оправлява повече от 1GB на канал.

Ако беше обърнал внимание тази статия е писана точно за Pavilion DV9000 series и единствените ограничения описани са свързани с операционната система. Август 2006 Виста вече се е продавала на производители.

Тук вече "стената" смята да отстъпи от безмисления спор.

Тая статия НЕ Е писана за 9та серия. Ето ти я същата за моя модел. Моя компютър определено не е излезнал с XP. Излиза с Vista и след това Windows 7. Няма значение кой продукт си си избрал там в колонката. Поне да знаеше сайта как работи...
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu ... ct=3826179

Аз говоря на изуст?
Аз ти цитирам информацията на производителя и литература по въпроса. Ти от началото на темата си започнал с някакво предположение и към него нищо, освен това ти колоко рам си сменил, а от преди малко познаваш и всички контролери на света. Извади спесицикация на процесора където пише че ще поеме 4ГБ и с удоволствие ще се съглася. Ама така да ми вадиш некви линкове които и ти не знаеш за какво са няма да стане. Утре автора на темата като си вземе компютъра и като не може да дигне рама повече от 2ГБ какво правиме? Ше каже на тея от сервиза абе един пич от форума ми каза че става?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”