Питанка относно SMD диоди?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Питанка относно SMD диоди?

Мнениеот mupk0 » Пет 10 дек 2010 1:44

Здравейте.Таблото ми от доста време е с готови 3ки SMD диоди от елимекс.Работи безотказно,но ме дразнят няколко фактора.Самите платки са свързани последователно и са готови за ползване при 12v.Питанките са следните:

Понеже таблото свети една идея по-силно от останалата част идея с какво съпротивление да намаля интензитета му на светене?Със съпротивление или някакъв реостат?Ако да какво от двете :?

И второто..за разлика от обикновеният светодиод SMD диода се колебае доста при промяната на работното напрежение и примерно при по-намален интензитет на светене при пускане на мигач и самото табло премигва(премигването е супер леко,почти не се усеща,но ми прави впечатление).Та идеята ми е да сложа някакъв кондензатор преди самите платки на 16v 10000mF примерно?Или с нещо друго може да оправя проблема с премигването?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Питанка относно SMD диоди?

Мнениеот ktamen » Пет 10 дек 2010 2:20

С кондензатор премигването ще се намали значително. Кондензатора заедно със светодиодите трябва да се захранят през изправителен диод за да не могат мигачите да дърпат ток от кондензатора. В изправителния диод ще има пад около 0,7V и светенето ще се намали, ако искаш можеш да свържеш последователно още един или няколко диода за да намалиш светенето колкото ти харесва. Ако дори с един диод светенето е твърде слабо - използвай шоткидиоди те имат пад около 0,3V.
Ако използваш транзисторен стабилизатор на напрежението мигането трябва да изчезне напълно, но той все пак е и по-сложен.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 10 дек 2010 10:41

ktamen написа:С кондензатор премигването ще се намали значително. Кондензатора заедно със светодиодите трябва да се захранят през изправителен диод за да не могат мигачите да дърпат ток от кондензатора. В изправителния диод ще има пад около 0,7V и светенето ще се намали, ако искаш можеш да свържеш последователно още един или няколко диода за да намалиш светенето колкото ти харесва. Ако дори с един диод светенето е твърде слабо - използвай шоткидиоди те имат пад около 0,3V.
Ако използваш транзисторен стабилизатор на напрежението мигането трябва да изчезне напълно, но той все пак е и по-сложен.

Благодаря колега.Ще сложа един кондензатор преди осветлението на таблото и един диод (имам 3 амперови,което е много де) преди кондензатора :) Благодаря за отговора.

ЕДИТ: Сложих кондензатора 25v 4700,че нямаха други освен 10v и после 25....и диод 1ампер.Таблото свети по-меко(слабо) което ме удовлетворява,но лекото премигване май май пак остана...ще тествам довечера,сега мога само да се заблуждавам

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 10 дек 2010 20:50

Само с кондензатор мигането ще се намали, но няма да изчезне. Пробвай с още един диод, ако намалиш яркоста още малко на кондензатора ще му е по-лесно да захранва диодите и мигането трябва още да се намали. Мигането ще изчезне напълно само с електронен стабилизатор на напрежението. За такава малка мощност има готови интегрални стабилизатори от типа 7805. Те май струват стотинки и свързването им е елементарно, за съжаление аз не съм ги използвал и не знам как са им изводите, ако някой по-запознат колега е наясно ще съм му много благодарен да ме светне и мен.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 10 дек 2010 22:14

ktamen написа:Само с кондензатор мигането ще се намали, но няма да изчезне. Пробвай с още един диод, ако намалиш яркоста още малко на кондензатора ще му е по-лесно да захранва диодите и мигането трябва още да се намали. Мигането ще изчезне напълно само с електронен стабилизатор на напрежението. За такава малка мощност има готови интегрални стабилизатори от типа 7805. Те май струват стотинки и свързването им е елементарно, за съжаление аз не съм ги използвал и не знам как са им изводите, ако някой по-запознат колега е наясно ще съм му много благодарен да ме светне и мен.

7805 и 7809 съм ги ползвал.Знам напълно как се ползват.Обаче на мене ми трябват да стабилизират на 12v.Което ще рече : 78хх?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 10 дек 2010 22:31

Ами използвай КА7812. Не знам дали ще я намериш, но предполагам, че едва ли е дефицитна. Ще ти бъда благодарен, ако ми пратиш някаква картинка как се свързва серията 78хх (на лични или скайп). Когато на мен ми трябва стабилизирано напрежение използвам ТL431, има я в половината компютърни захранвания.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 10 дек 2010 22:43

Разбери колко е напрежението в права посока на твоите диоди, грубо между 2 и 4 волта . После ползвай тоя http://led.linear1.org/1led.wiz калкулатор да си сметнеш резисторите. И ще се окаже че може да ползваш под 12 волта стабилизатор, за да не ти премигват.
Тук http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm е за свързване в серии.
Пардон, за тази цел ще ти се наложи да разкараш резисторите от готовите тройки, ако има такива.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 11 дек 2010 1:18

ktamen написа:Ами използвай КА7812. Не знам дали ще я намериш, но предполагам, че едва ли е дефицитна. Ще ти бъда благодарен, ако ми пратиш някаква картинка как се свързва серията 78хх (на лични или скайп). Когато на мен ми трябва стабилизирано напрежение използвам ТL431, има я в половината компютърни захранвания.

По спомен като гледаш транзистора с лицето към тебе(надписите) лявото е вход,средата е маса,края е изход :)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 11 дек 2010 9:29

mupk0 написа:
ktamen написа:.... ако ми пратиш някаква картинка как се свързва серията 78хх ....

По спомен като гледаш транзистора с лицето към тебе(надписите) лявото е вход,средата е маса,края е изход :)

Така е за стандартния корпус (TO220) . Не транзистор , а интегрална схема :idea: .

Задължително слагайте на входа и изхода по едно 100nF и задължително на входа едно 100uF , всичките кондензатори - към маса (средното пинче) .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 11 дек 2010 19:02

Вярно е, че обяснението беше за "транзистор", ама пак разбрах какво има предвид колегата, дори пробвах да видя какво ще стане. Изкара 4,96V, ама като дръпнах 200мА и падна на 4,80V. Тази серия май не е най-подходящата, ако искам стабилно захранване.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 12 дек 2010 21:40

С диод и кондензатор премигването почти не се намали...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 12 дек 2010 21:45

Извинявам се, а защо с 9 волта стабилизатор нищо не се е получило?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”