Съвет за саморестартиращ се компютър?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за саморестартиращ се компютър?

Мнениеот eng » Вто 01 фев 2011 15:38

Колеги мерси за съветите и помоща, прецених че това не е за мен и при първа възможност ще потърся сервиз който се надявам да открие причината.Мислех че и аз ще мога да се справя но само да гадая и да скапя нещо не си е работа. :beer

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Чет 03 фев 2011 16:48

При мен, по едно време също беше така. Отворих го и се оказа, че кабелите от време на време се оплитат във вентилатора и оттам той спираше да върти и след известно време се рестартираше сам. Та виж да не е от охлаждането :roll:

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 8:57

Колеги да внеса млако развитие по темата, значи компа беше на сервиз след поредното саморестартиране и сбъгясване на уиндоуса, значи човека там каза че тествал всички компоненти поотделно рам, дъно,хард и всичко му давало грешка-не му позволило да започне инсталацията на уиндоуса.След разместване на рамта по слотовете (рамта я взимах за да си ъпгрейдна компа, както съм описал в началото на темата), вече инсталирал О.С.Каза ми обаче че решението е временно и стане ли пак ще му е за последно, нещо което на мен хич не ми се иска :cry: .Намекна ми за ново дъно но нямало къде да се намери тъй като било адски старо и ми предложи нов комп на изплащане mhihi , дъното ми е ASUS A7N8X , дано не се случва но ако пак стане мисля да си търся такова дъно-защото за момента не мога да отделя 1000лв за нов комп, да знаете къде предлагат такива дъна и на какви цени?До момента след преинсталацията компа работи перфектно да чукна на дърво и не се е саморестартирал нито веднъж, така че лично аз започвам да се замислям дали дъното му е проблема?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 9:59

Такова дъно май само втора ръка, старичко е.

"Всичко прави проблем" според мен не е отговор на специалист... В кой град си, та да ти търсим читав сервиз...

Доколкото видях из интернет, дъното е чувствително към паметта. Може ли да кажеш точно каква RAM памет ползваш (на нея обикновено пише освен обема и PC2... нещо си)?
Докато работи може да провериш със SpeedFan примерно освен температурите и S.M.A.R.T. секцията - там ще ти покаже твърдия диск в какво състояние е (на някои по-стари дъна тази функция не се поддържа, та може и нищо да не излиза де...). Напиши резултатите тук. Питам за това, понеже основно паметта и твърдия диск може да правят такива проблеми.

И си сигурен, че не прегрява, нали?

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 10:38

Колега мерси за инфото, в Пловдив съм в момента по месторабота, като цяло ще търся дъно ако това си "замине", просто исках инфо за цени, а иначе е ясно че ще е 2-ра ръка.По мнение в подобна тема на форума тук си инсталирах тази програмка Спиид фан и ми показва 2 вентилатора и двата ми работят на 41 градуса, което мисля е добре, само че са на различни обороти, паметта ми е 2 гигабайта DDR2 на 400MHz, a старата ми беше 512 Мб, с която си взех компа.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 11:14

Според мен няма смисъл да си търсиш ново дъно, при условие, че не то може да е проблемът.
Температурите са наред. Може ли да погледнеш и в SMART секцията дали имаш някакви данни - Fitness и Performance на колко процента са горе-долу?
RAM-та по-скоро да е DDR400, не DDR2? Би трябвало да работи, стига да не се е скапала. Може ли да те помоля да направиш една що-годе качествена снимка на трите слота с паметта да видя как са сложени, защото има някои специфики за тоя модел дъно.
Видях, че има и обновления на биос, желателно е да сложиш последната версия !СЛЕД КАТО Е ЯСНО, ЧЕ НЕ Е ОТ RAM! паметта, понеже има някакви System Stability fixes... Ако не знаеш как става, по-добре го занеси на някой да го направи, че не е особено безопасно.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 12:04

Да рамта е ддр400, а не ддр2 грешката е моя.В секцията Смарт не показва абс. нищо само празни полета, явно не поддържа тази функция както сам каза по-горе.Снимки ще направя възможно най-скоро.Имам чувството че и самия комп работи по-тихо и ли си внушавам?Все още не с ее рестарвил до момента, за разлика от предната преинсталация когато се саморестартира на 3-я час,явно онзи пич който е разменял рамта по слотовете е променил нещо надявам се към по-добро.
p.s. ето това ми изписва в първия прозорец на риидингс:
Win9x:NO 64Bit:NO GiveIO:YES SpeedFan:YES
I/O properly initialized
Linked ISA BUS at $0290
Linked nVidia nForce2 SMBUS at $5000
Linked nVidia nForce2 SMBUS at $5500
Scanning ISA BUS at $0290...
SuperIO Chip=IT8708F
Scanning nForce2 SMBus at $5000...
Scanning nForce2 SMBus at $5500...
Asus ASB100 (ID=$31) found on SMBus at $2D
SMBus msg : SMB Error $48 : Busy (1A)
LM75 found on SMBus at $48
SMBus msg : SMB Error $49 : Busy (1A)
LM75 found on SMBus at $49
Found Hitachi HDP725050GLAT80 on AdvSMART
End of detection
Ако има някакво значение разбира се!!!

Последна промяна от eng на Сря 22 юни 2011 12:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 12:06

Възможно е да е бърничкал по BIOS-а, надявам се за добро. Ако искаш недей да правиш снимки сега и виж как ще работи. Следи му от време на време температурите и ако пак почне да се рестартира, виж дали не го прави при точно определено действие от твоя страна. Ако почне пак да ги прави тия проблеми, пиши тук да мислим.

Успех! :)

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 12:08

slimmer написа:Ок, ако искаш недей да правиш снимки сега и виж как ще работи. Следи му от време на време температурите и ако пак почне да се рестартира, виж дали не го прави при точно определено действие от твоя страна. Ако почне пак да ги прави тия проблеми, пиши тук да мислим.

Успех! :)

ОК, мерси за съвета и препоръките :да:

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 12:13

Сигурен ли си, че не ти показва нищо в SMART? Там трябва от падащия списък най-отгоре да избереш харддиск. Ако няма нищо в списъка, със сигурност не се поддържа тази функция.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 12:20

slimmer написа:Сигурен ли си, че не ти показва нищо в SMART? Там трябва от падащия списък най-отгоре да избереш харддиск. Ако няма нищо в списъка, със сигурност не се поддържа тази функция.

Леле много съм зле, избрах опцията хард диск и в графата статус ми изписа no error, a прозорчетата фитнес и пърформънс сините правоъгълничета са почти до края на лентата (сори за тъпото обяснение :screwy mhihi ), обаче ми показва само единия хард който си взех миналото лято на Хитачи 500гб, а стария който е 80 гб го няма в падащото меню.Както и да е засега е наред мисля, още 1 път благодаря за отделеното време 8)

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 12:30

За нищо. Надявам се да не си инсталирал Windows на стария? :)

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 12:31

slimmer написа:За нищо. Надявам се да не си инсталирал Windows на стария? :)

На този въпрос може да отговори служителя който ми инсталира О.С mhihi

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 12:54

Може да провериш в Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management кои дялове (C,D,E...) на кой физически диск са, съответно и къде е инсталиран Windows. Питам просто защото, ако е инсталиран на стария, а той е дефектен... сещаш се. Има разни програми за тестване на по-стари дискове, но по-добре не пипай. Дано работи, пък ако не работи, ще го мислим :)

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 22 юни 2011 12:56

:respect

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”