Спешен въпрос към хладилните техници

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Спешен въпрос към хладилните техници

Мнениеот sasho_mf » Сря 22 юни 2011 10:56

Става въпрос за хоризонтална витрина плюсова в магазин за хранителни стоки.Проблема е следния.Фабричният и термостат се повреди и витрината трудно изключваше или включваше.Налагаше се да я почуквам за да спре например.Махнах и термостата и купих нов марка Продиджи.На стария термостат осезателя не завършваше с нищо,просто гола тел,която беше вкарана между ламелите на питата.А на този новия осезателя е с удебеление на края.Монтирах го и пак сложих осезателя на същото място.
Но ми се струва че нещо не е наред.Сега витрината включва и работи примерно 1 мин.После почива 1-2 мин. и пак тръгва.Струва ми се че този интервал е много къс.Не е ли вредно за компресора честото включване и изключване.Преди /когато беше здрав термостата/ съм сигурен че работеше по-дълго време.Сегашния термостат съм сложил между +5 градуса и 0 градуса .Може би трябва да преместя осезателя другаде?
Кажете колеги какво да правя.Предстои ми пътуване на почивка след два дни и се притеснявам да не стане някое геле в магазина докато ме няма,че продавачката незнам как ще се оправи.
термостата който сложих е такъв http://www.tehcomservis.com/forum/topic ... &topic=311

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Спешен въпрос към хладилните техници

Мнениеот fox_vt » Сря 22 юни 2011 11:50

Не съм хладилен техник може да не вземаш под внимание мнението ми,но витрината има ли вентилатор който да движи въздуха,ако не тогава мисля че осезателя както му казваш трябва да не е между ребрата на охладителя.Щото когато охладителя достигне зададената темп термостата изключва но витрината не се е охладила,а когато изключи охладителя се затопля бързо и включва.Пробвай да го сложиш на пода на витрината там където са продуктите или няколко см по нагоре,също не е лошо да погледнеш термометъра на виттрината кво показва(ако има такъв) ако няма сложи един временно.

Потребителски аватар
sasho_mf
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Сря 22 юни 2011 12:00

Витрината няма вентилатор.Но в думите ти има резон.Чесно казано и на мен ми мина нещо подобно през акъла.Ама дали е правилно.Четох някаде ,че тоя тип осезатели май се водят въздушни.Дали е така със сигурност - незнам.И въздушен какво означава точно.Как трябва да бъде монтиран.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 22 юни 2011 13:16

В подкрепа на написаното до тук : промени положението на "осезателя" така че да не опира директно на пластините на кондензатора (това което прави студеното) :) . Ако и сега не опира директно , ще трябва да го отдалечиш още . Много е вредно за копресора това често включване и изключване , защото когато спре , в системата има налягане и когато се пусне отново (преди да е минало достатъчно време) двигателя много трудно се развърта . Това е асинхронен еднофазен двигател , който трябва да тръгва без товар (да няма налягане) иначе ако работи дълго така ще изгори .

Потребителски аватар
sasho_mf
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Сря 22 юни 2011 13:25

В такъв случай после като отида до магазина ще му променя местоположението и утре ще пиша дали е имало ефект.

Потребителски аватар
sasho_mf
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Чет 23 юни 2011 7:58

За сега проблема е решен.Преместих осезателя на нивото на продуктите във витрината и тя започна да включва и изключва нормално.Тоест работи около Температурата е перфектна само с малки настройки на термостата.Благодаря на колегите за съветите.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”