Програмируемо от- / затваряне на врата

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Програмируемо от- / затваряне на врата

Мнениеот Чудомир » Вто 18 окт 2011 0:38

Пускам въпросче с надеждата, че имаме колега, който се занимава с "домашно автоматизиране" (home automation).
Значи трябва ми телескопно рамо или подобен механизъм, с който на определен интервал да отварям една врата за определено време...Например всеки 2 часа за 10 мин. Както отварянето така и затварянето трябва да е автоматично, като заключване не е необходимо. Вратата ще е отключена, и бравата ще е елиминирана. ЗАдачата е да се притвори или отвори

И докато затварянето може да се реши с Clip Close механизъм, то за отварянето не успях да открия подходящото решение (засега направи си сам не ме влече, искам готово)

Най-близо са рамената тук http://www.protech.bg/bg/products/31/av ... a-za-vrati, но не намерих програмируеми....Евентуално комбинация от КлипКлоуз за затваряне, и електричеко рамо за отваряне, на което с реле след Х мин да му спирам тока, с което рамото да "пуска", и КлипКлоуза да го затваря...?

Други варианти също се приемат, така че развихрете въображението :обичам ви

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Програмируемо от- / затваряне на врата

Мнениеот kris11 » Вто 18 окт 2011 8:41

актюатор за сателитна паница , ако може да се намери за 2 м паница, че е с по-голям ход.Червячна предавка е и е доста здрава.
Траф за 4А/12В ,грец,кондензатор 2000 мкф .Най -просто с 2 бутона -отваряне затваряне.Автоматиката с таймери 555 и релета за управление.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 18 окт 2011 12:12

Мдааа.. тва с рамото от сателитната чиния не е баш out-of-the-box, но е добра идея...Ще се огледам и в тая насока.

Потребителски аватар
bnvp
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E 1991

Мнениеот bnvp » Вто 18 окт 2011 18:52

Хмм интересна задачка. Честно казано досега автоматизирани врати съм виждал само плъзгащи се. Но ето какво изкара google с ключова дума "automatic door": http://www.dorma.com.au/prod/automatic/ ... 9/overview
http://www.tormaxusa.com/products.php?f ... 0Energy%29
Така че явно има готови решения за целта.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 18 окт 2011 19:16

Това с актуратора за сателитна чиния мисля че няма да заработи само със траф и изправител понеже мотора е стъпков и му е нужно доста сложно управление :!: Ако има някой по стари модели може,но има и друг проблем-ако се направи така вратата ще работи само със актуратора и няма да може да я отвориш с побутване да речем.

пп всъшност май съм се объркал малко мотора на актуратора не е стъпков а просто имаше датчик броящ импулсите за едно завъртане,както и да е де ще стане и с него,даже не нужно да търси чак толкова голям просто ще го прихване към вратата по към пантите.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 18 окт 2011 20:33

За съжаление продуктите на Dorma са на неземни цени - от 1800 евро за един такъв механизъм просто няма как да стане

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 19 окт 2011 10:16

fox_vt написа:Това с актуратора за сателитна чиния мисля че няма да заработи само със траф и изправител понеже мотора е стъпков и му е нужно доста сложно управление :!: Ако има някой по стари модели може,но има и друг проблем-ако се направи така вратата ще работи само със актуратора и няма да може да я отвориш с побутване да речем.

пп всъшност май съм се объркал малко мотора на актуратора не е стъпков а просто имаше датчик броящ импулсите за едно завъртане,както и да е де ще стане и с него,даже не нужно да търси чак толкова голям просто ще го прихване към вратата по към пантите.

Правил съм отвряема врата 1994-6 г не помня точно коя. Разликата в цената на актюаторите беше минилна в полза на по-късите. С по-дъъг ще има по-малко натоварване в самата предавка /в сегашните не знам дали не са икономисали нещо от материалите и да са наблегнали на пластмаси / зъбно колело на червяка самата рейак и да са по-трошливи./

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”