vivacom рутер - проблем - РЕШЕН

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

vivacom рутер - проблем - РЕШЕН

Мнениеот STEYN » Пон 20 фев 2012 15:37

Колеги дайте един акъл какво да го правя тоя рутер.

Става въпрос за белия рутер, който дават от Виваком за ползване с подписване на договор за интернет. Модела е Comtrend 5367
Изображение

Проблема се състои в това, че от време на време мрежата "пропада". Долу до часовника на таксбара се появява удивителен знак върху индикатора за силата на сигнала и след 2-3 секунди мрежата изчезва. Изчаквам кратко време и мрежата отново се появява.
При опит за свързване първия път винаги минава така - свързва се към мрежата, след 10 секунди показва No internet access, след още 10 секунди се оправя и едва тогава тръгва нета.

Интересното е, че това се случва по няколко пъти на ден и то дори без да натоварвам мрежата и когато само аз я ползвам facepalm Случвало се е дори и в 2-3 сутринта, когато потреблението като цяло е най-малко. Естествено когато тегля филм или нещо друго по-голямо това пропадане на мрежата става през 5 минути.

На какво се дължи това нещо? Предполагам главна причина е рутера, който едва ли е нещо качествено, че иначе биха ли го дали без пари.
Нещо настройки ли да бутна?

И още нещо. Разполагам с друг рутер Dlink DI-524. Мога ли някак си да прекарам сигнала да се разпространява през него? Защото преди години на друг доставчик с този рутер такъв проблем не съм имал!

Ще се радвам да помогнете или да дадете някакви напътствия :beer

Последна промяна от STEYN на Вто 21 фев 2012 13:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
V_Power
Автомобил:
Двигател:

Re: vivacom рутер - проблем

Мнениеот V_Power » Пон 20 фев 2012 15:49

Хварляи го тоя рутер и си вземи нов те са длъжни да ти го подменят безплатно .Един комшия имаше подобен проблем и му го подмениха без проблем маи се обадих на оператара и така задайствах рабатата .Абе с една дума са големи боклуци..... Другия варият пробваи с ресета на рутере. отзаде има едно копче натисни го и тествай

Потребителски аватар
GOLFRevolution
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GOLFRevolution » Пон 20 фев 2012 16:19

Колега сложи си другия който имаш !
А за подмяна на Вивакомския трябва да се обадиш на 123 и от там да ти изпратят техник който да каже къде е проблема и ако той сметне, че е в рутера да ти го смени, но не винаги ги сменят с нови, така че внимавай :idea:

Потребителски аватар
STEYN

Мнениеот STEYN » Пон 20 фев 2012 16:22

Ще се разровя из нета как да настроя двата да работят едновременно. Само се надявам проблема да е в силата на антената, защото иначе няма да има смисъл от втори рутер.

А мога ли изцяло да заменя белия рутер с другия или има нещо кодирано/завъртяно, което не позволява употребата на друг рутер?

Потребителски аватар
GOLFRevolution
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GOLFRevolution » Пон 20 фев 2012 16:44

Не, няма нищо кодирано, не е никакъв проблем да си сложиш твоя и няма смисъл да се занимаваш да ги връзваш и двата (ако въобще е възможно):!:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 20 фев 2012 18:50

Абе що говорите глупости бе.Как ще замени изцяло ADSL модем с рутер.Най простото-ади кажете ми къде ще влезе RJ-11 /по който идва сигнала от разклоничелто/във въпросния D-link ,че не ми стана ясно.
Единствения вариант е след модема на Виваком да вържеш d-linka ,но ако наистина има проблем в модема на бтк това няма да ти реши проблема.Послушай колегите обясни им какъв е проблема и ще ти го сменят.

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Пон 20 фев 2012 19:38

колега и аз съм на виваком новият модел на рутерите е мисля че е пирели така че твоят ако е от по старите модеми вземай го и в офис на виваком там трябва да ти го подменят безплатно с нов модем

Потребителски аватар
GOLFRevolution
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GOLFRevolution » Пон 20 фев 2012 20:35

mely написа:Абе що говорите глупости бе.Как ще замени изцяло ADSL модем с рутер.Най простото-ади кажете ми къде ще влезе RJ-11 /по който идва сигнала от разклоничелто/във въпросния D-link ,че не ми стана ясно.

Зависи от модела колега...

А относно модема в магазин могат да ти го подменят единствено ако си смениш плана,( съответно подновиш и договора) или ако нямаш някой познат в офис, в противен случай забрави :!:

А ако не можеш да се оправиш прати ми ЛС с адреса ти аз мога да ти изпратя for free дето се вика :wink:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 20 фев 2012 20:57

GOLFRevolution написа:Зависи от модела колега...

Какъвто и да е модела НЕ МОЖЕ да се замени ADSL модем с рутер ако ще и дупето да си скъсаш.

Потребителски аватар
STEYN

Мнениеот STEYN » Пон 20 фев 2012 21:43

Ок колеги, мерси :) Утре ще направя една проба с втория рутер, та да видя дали проблема е в разпространението на сигнала от adsl рутера.

Ако пак не стане ще има пореден дълъг разговор с любимците ми от виваком :talk:

Потребителски аватар
naskogolf
бърз голфаджия
Автомобил: Passat B 7 Alltrack
Двигател: 2 CFG 2014

Мнениеот naskogolf » Вто 21 фев 2012 11:15

Ако искаш може да ти пратя по еконт 1-2 модема.Трябва да имаш паролите за май контакт,за да си го комфигурираш.

Потребителски аватар
STEYN

Мнениеот STEYN » Вто 21 фев 2012 13:10

naskogolf написа:Ако искаш може да ти пратя по еконт 1-2 модема.Трябва да имаш паролите за май контакт,за да си го комфигурираш.

Благодаря за предложението, но успях да реша проблема.

Искам да изкажа благодарности тук и на колегата zylmishok, който ме намери в скайп и ми даде подробно обяснение как да свържа двата рутера :bowdown . Не че е кой знае каква работа, но винаги е по-добре когато някой може да ти помогне с готова информация :да:

Проблема с разпадането на мрежата явно се оказа от разпространението на adsl рутера. В характеристиките му погледнах, че antenna gain e 2dBi, което не знам дали е достатъчно.

След свързване на втория рутер D-link пуснах за проба да изтегля филм, като през това време постоянно отварях най-различни сайтове с цел да понатоваря още връзката. Нито един път не се разпадна мрежата :applause:

Още веднъж благодаря на всички отзовали се :beer

P.S.

Нека все пак напиша как се свързват двата рутера :

-намирате си стандартен лан кабел
-единия му край го пъхате в някой от LAN портовете на вивакомския рутер, а другия във WAN порта на втория рутер
-влизате в самия рутер (втория, този който свързвате към вивакомския) и махате ако има някакви стари настройки за статични IP-та и т.н., в случая аз направо го ресетнах отзад от малкото копче, идеята е във WAN опциите му той сам да си извлече DHCP настройки
-влизате във my.contact.bg с юзърнейма ви и паролата и забванявате да излъчва wi-fi (моята мрежа -> настройки -> махате първата отметка)
-за да сте сигурни че всичко е ок пуснете един ping към 192.168.1.1 и трябва да има отговор
-след това пуснете и ping към abv.bg примерно и пак трябва да има отговор

При мен всичко сработи идеално, само дето след като ги свързах мрежата остана без парола. Влизате отново в настройките на новия рутер и оттам си задавате нивото на сигурност и новата парола и всичко вече трябва да е наред heavy metal zork

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”