Nikon P7100

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Nikon P7100

Мнениеот radi_nrj » Пон 09 юли 2012 8:33

Теоретично няма как да направиш снимка на тъмно без светкавица и да не е дълга експонацията. Може да вдигнеш ISO-то, което ще намали времето за експонация защото се качва чувствителността на сензора. Това обаче води до странични ефекти - така наречения "шум" по снимката.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 09 юли 2012 11:13

Колегата radi_nrj е прав с написаното ,но на автоматичен режим би следвало апарата сам да си пуска светкавицата и въпросният ефект да го няма. А колегата LILO&STICH не дава вид на "техноинвалид" за това се чудя дали всички догатки са верни. Та отново бих попитал колегата за по подробно описание на проблема- на всички избрани режими ли се появява симптома, единственото което е ясно до момента е че функцията се включва при слаба осветеност. то Вземи и сложи всички неща на ауто от менютата.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 09 юли 2012 11:24

По назад в темата е написал, че това го прави като ИЗКЛЮЧИ светкавицата. Нищо, че режима е автоматичен, ако светкавицата на апарата му не е на авто, а изключена на апарата му остава да направи 2 неща: да отвори блендата максимално и да вдигне ISO-то. Ако е много тъмно това няма да му е достатъчно и ще сложи експонацията над 1 секунда съответно ще се появи брояча.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 09 юли 2012 15:15

Колегата е писал "като включа светкавицата нещата се оправят", на моите апарати на авторежим(всичко е автомат, бленди, исота, светкавици) няма нужда от допълнително включване на светкавица, нещата стават сами при недостиг на светлина. За това ми е странно описанието на проблема. Доколкото гледах упътването въпросната функция за NR също има авто режим, може именно там да е пипнато, или пък светкавицата е превключена от auto на manual. Дори нисък клас DSLR в автоматичен режим си пуска нещата самостоятелно, какво остава за сапунерка пък било то и "турбо". Апарата определено не би трябвало да работи така ако всичко е на автомат.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 09 юли 2012 20:38

bobidi написа:...няма нужда от допълнително включване на светкавица, нещата стават сами при недостиг на светлина. ....

Дори и на турбосапунерка светкавицата си има капандурка :mrgreen: и нЕма сила, която да я пусне, ако аз не я пооткрехна mhihi .

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Вто 10 юли 2012 15:44

Дори и на турбосапунерка светкавицата си има капандурка :mrgreen: и нЕма сила, която да я пусне, ако аз не я пооткрехна mhihi .

Аз явно ползвам някакви технологии от миналото от преди 2-3 години, които капандурки нямат и сложа ли всичко да е автоматично нещата стават. Пък и въпросният апарат като гледам капандури няма.Аз поне се опитвам да дам насока на колегата а не да си меря "п__ката" моят апарат какво имал, капандурка, щоричка и др. глупости. :screwy Мести си капандурката със здраве.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 10 юли 2012 16:32

На P7100 светкавицата се сгъва (самата светкавица е капандурка mhihi mhihi mhihi ) и не съм сигурен ако не я отвориш дали се отваря сама.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 10 юли 2012 20:12

bobidi написа:.... Мести си капандурката със здраве.

Винаги си я местя, когато снимам на тъмно "от ръка", ако не забравя, иначе чакам снимката няколко секунди и се сещам. Когато снимам "от статив" не си я местя понякога.

Между другото, сериозно, има ли такива дето се отварят сами? :)
Не ми се вярва, защото едва ли е необходимо, ползваш апарат с куп ръчни настройки и изведнъж без да трябва да се надигне перископа на светкавицата :D .

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 10 юли 2012 21:02

Един колега има Канон 550D, той няма червената спомагателна светлинка за автофокус на тъмно и си святка със светкавицата. Дори и да си я забранил ще светне да си направи фокуса и после ще снима без нея.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Вто 10 юли 2012 21:18

milmar написа:Между другото, сериозно, има ли такива дето се отварят сами? :)

На Канон 550D светкавицата изскача сама

Потребителски аватар
tresto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tresto » Пет 13 юли 2012 23:43

radi_nrj написа:Един колега има Канон 550D, той няма червената спомагателна светлинка за автофокус на тъмно и си святка със светкавицата. Дори и да си я забранил ще светне да си направи фокуса и после ще снима без нея.

Колега аз съм с 550д ,има отпред точно един сензор който праща кратки светлинни импулси когато е тъмно,за да може да фокусират AF точките,светкавицата в случая не играе роля,на ръчен режим съм си правил експерименти на тъмно без светкавица ,ако искам да фокусирам нещо и е на по голаямо разстояние и тези светлинни импулси не помагат,особенно ако някоя от AF точките попада в доста тъмна зона,и тогава се почва с високи иса ,бавна скорост ,голям Ф и статив ,ама не всеки път имаш нужното време за тия процедури :screwy

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”