Заземяване на стара ел. инсталация 220V
- latkapatka
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Заземяване на стара ел. инсталация 220V
Здравей колега!Занимавам се професионално със ел.инсталации.За дефектно-токова защита трябва инсталацията в апартамента задължително да е три проводна.Захранващите кабели на апартаментта може и да са двупроводни./ако няма начин за трето жило/ 

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Колеги, благодаря за взетото отношение и изказани мнения по темата!

- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
В моя блок в главното табло влизат от трафопоста 3фази и нула. Таблото има и заземяване. Интересното е, че към апартаментите е пусната фаза, а нулата е вързана към заземяването. Затова намерих една яка армировка в апартамента и от нея си взех земя. Направих го за да имам дефектнотоква защита и защита от пренапрежение.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
И ако тая армировка има допир някъде с железните каси по вратите примерно!?
Преди 13 години на един колега му прекарвах железни тръби за вода за мивка на терасата, разкъртих си дупка в ъгъла на панела да минат тръбите и се показа арматура, като взех да ги бутам през дупката, като опираха в арматурата взе да хвърля искри
Преди 13 години на един колега му прекарвах железни тръби за вода за мивка на терасата, разкъртих си дупка в ъгъла на панела да минат тръбите и се показа арматура, като взех да ги бутам през дупката, като опираха в арматурата взе да хвърля искри

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
lozan67 написа:В моя блок в главното табло влизат от трафопоста 3фази и нула. Таблото има и заземяване. Интересното е, че към апартаментите е пусната фаза, а нулата е вързана към заземяването. Затова намерих една яка армировка в апартамента и от нея си взех земя. Направих го за да имам дефектнотоква защита и защита от пренапрежение.
Вървят 3фази и нула, това е нормално, фазата преминава през електромера и автоматичния прекъсвач на таблото и отива към апартамента, а нулата се взема от нулата

Това с "яката" армировка може да доведе единствено до някой нещастен случай (не дай Боже) или до скорошна смяна на водопроводната инсталация ако е желязна

А това за армировката и дефектно токовата защита не разбрах въобще как става.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
milmar написа:.. щеше да ме убие тока при развиване на F-фовете на един TAP, в рамките на 5-10s може би преживях отново живота си като на филм. .
Това е било от некой Електрон или София

Те са с неизолирани шасита и захранването им "връща" към 80 волта по коаксиала за антената.
Друг път да пипаш с едната ръка

- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
И мен това ме озадачи! Отвън пред входа набиха поцинкован кол. От него си тръгва шина към таблото вътре във входа. Идеята ми беше от там и аз да се заземя. Бях си взел кабел 6кв. и по гофрето мислех да го докарам до апартамента. Но се оказа. че на шината са хванали кабела, който ни пуска нула в апартаментите. Затова потърсих някакво друго заземяване и тази арматура си ми беше до таблото. Същото го използвам само за защитата от пренапрежение и евентуално ако даде господ, да се разведа с Топлофикация за дефектнотокова на бойлер.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
lozan67 написа: Но се оказа. че на шината са хванали кабела, който ни пуска нула в апартаментите. .
Това е абсурдно, как тоя колец ще поеме "нулите" на не знам си колко апартамента с печки и бойлери?
Глупавият колец за цивилен обект е с изискване под 4 ома, земно съпротивление.

Къде е проводник N в твоето главно табло?
lozan67 написа: в главното табло влизат от трафопоста 3фази и нула..
Най-тлъстия кабел, от трафопоста към който сте - къде отива N?

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
bobocamaro написа:milmar написа:.. щеше да ме убие тока при развиване на F-фовете на един TAP, в рамките на 5-10s може би преживях отново живота си като на филм. .
Това е било от некой Електрон ....
Именно

- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:lozan67 написа: Но се оказа. че на шината са хванали кабела, който ни пуска нула в апартаментите. .
Това е абсурдно, как тоя колец ще поеме "нулите" на не знам си колко апартамента с печки и бойлери?
Глупавият колец за цивилен обект е с изискване под 4 ома, земно съпротивление.
Къде е проводник N в твоето главно табло?lozan67 написа: в главното табло влизат от трафопоста 3фази и нула..
Най-тлъстия кабел, от трафопоста към който сте - къде отива N?
Вчера ми казаха каква е системата с земята. Тъй като Енергото не иска да си има проблеми заради аварийно отпадане на нулата. Или евентуални пренапрежения , правят мост между земята и нулата и подават към апараментите. Бях много учуден, но нямало проблем.Говорих с човек от кухнята на ЧЕЗ. Относно дефектнотоковата защита, бях я приготвил за евентуален бойлер, но не успях да се разведа с ТЕЦ-а. Повечето електротехници с които говорх казаха, че не е проблем да си взема земно от армировка. Все пак като ми подават земя от таблото за да сработи дефектнотоковта ми трябва земя с друг потенциал. А и за защитата от пренапрежение земята трябва да е максимално близко.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”