Системния дял е трудно да се разшири или свие с вградения инструмент в уиндоус. Свали си easeus partition master и с нея си отцепи място от Д и го добави към С диск, ще го направи след рестарт, но колкото повече информация има на диск Д толкова по бавно ще стане, защото ще трябва да премести всичко назад по диска.
Относно губещото се прастранство, освен сметките с 1000 към 1024 и файловата таблица заема място и то мисля не малко особено НТФС
Как да инсталирам Windows и премахна Linux suse от лаптоп
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Re: Как да инсталирам Windows и премахна Linux suse от лапто
Функцията Extend на C: може да не е активна, понеже е системен дял. Ако нямаш нищо на D:, може направо да го изтриеш и да преоразмериш C: с LiveCD по твой избор (GParted LiveCD, SysRescueCD или това, което Одаджийски е писал). После си правиш D: като нов NTFS дял и готово. Ще стане по-бързо, понеже няма нужда да се местят данните на D: (независимо че са малко, пак ще се забави процесът, докато триенето е за секунда работа).
-
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ABD 1994
Според мен дяловете лесно се регулират със самия windows.
Извинявам се че ползвам темата на колегата но имам почти сходен проблем. Първия ми windows 7 нещо засече и рестартирах. Естествено след това не искаше да се пусне. Обаче бях оставил важни файлове на C: и измислих да инсталирам windowsa на D: Така C: ще се запази.
Дотук добре Ц стана Д, а Д стана Ц. Изтрих старата версия от Д, обаче биоса е запомнил че я има и всеки път ме пита с коя да се пусне лаптопа. Рових се в биоса, но не намерих нищо. Някакви насоки да дадете?
Извинявам се че ползвам темата на колегата но имам почти сходен проблем. Първия ми windows 7 нещо засече и рестартирах. Естествено след това не искаше да се пусне. Обаче бях оставил важни файлове на C: и измислих да инсталирам windowsa на D: Така C: ще се запази.
Дотук добре Ц стана Д, а Д стана Ц. Изтрих старата версия от Д, обаче биоса е запомнил че я има и всеки път ме пита с коя да се пусне лаптопа. Рових се в биоса, но не намерих нищо. Някакви насоки да дадете?
- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
Dushan написа:Според мен дяловете лесно се регулират със самия windows.
http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-vista/what-happened-to-the-boot-ini-file
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
slimmer написа:Функцията Extend на C: може да не е активна, понеже е системен дял.
К.Одаджийски написа:Системния дял е трудно да се разшири или свие с вградения инструмент в уиндоус.
Направо сте ми за бисери тема в някой IT форум

Екстенда на системен дял не е нито труден, нито невъзможен. Елементарна физика е. Имаш С, правиш си и едно D. На диска тези дялове са един до друг. Като запишеш каквото и да е на D-то и се опиташ да шринкнеш дяла, уина ти го шринква след заетото място. Реално се получава С, дупка от заети/копирани файлове и празно място на което може да се екстендне С-то. Е да, ама С-то е да кажем от 0 до 10, а празното място е от 15 до 200. Просто няма как физически да залепиш 15-200 директно след 10-ката. Затва екстенда може да се прави и по принцип се използва само с празни дялове - няй-често нови дискове(физически или виртуални) за увеличаване на дисковото пространсто.
Сега за случая на колегата. Както вече са ти казали или триеш всичко от D-то и тогава екстендваш или си теглиш някой 3rd party софтуер, кръстиш се и цепиш, лепиш, квото дал самия софт

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Понеже сега намерих време да проверя: Корекция на ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО ми (базирано на личен опит с други операционни системи) защо не е активна опцията Extend на C:
Така че като причина остава единствено липсата на празно място веднага след C:... което по-горе така или иначе вече сме обяснили как се оправя...
Май нямаше особен смисъл да го пиша, но за да сме точни... Лек ден...
П.п. xploda, няма да е лошо да си намалиш сарказма на места, които са за взаимопомощ м/у почти непознати...
Only Windows Vista, Windows 2008 and Windows 7 Disk Management have the ability to shrink and extend system volume.
Така че като причина остава единствено липсата на празно място веднага след C:... което по-горе така или иначе вече сме обяснили как се оправя...
Май нямаше особен смисъл да го пиша, но за да сме точни... Лек ден...
П.п. xploda, няма да е лошо да си намалиш сарказма на места, които са за взаимопомощ м/у почти непознати...
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
slimmer написа:П.п. xploda, няма да е лошо да си намалиш сарказма на места, които са за взаимопомощ м/у почти непознати...
Don't hate the player, hate the game

Аз обясних нагледно, че при налични файлове на втория дял не може да се екстендне С-то не защото е системен дял, както ти каза, не и защото е трудно с уиндоуските туулове, както одаджийски каза, а защото първо не е трудно, а си е направо физически невъзможно да го направиш с уиндоус туулове и второ, както вече обясних подробно, причината за това не е, че С-то е системен дял, можеш и да го пробваш и с други съседни несистемни дялове да видиш, че пак няма да можеш да екстенднеш предходния към следващия при наличие на файлове на следващия.
Та преди да се правиш на тънкообидна ощипана госпожица и "загрижен" за "колегите от местата за взаимопомощ", вземи първо се осведоми как реално стоят нещата и чак когато си 100% сигурен тогава се изказвай. Тези неща с чул оттам, прочел отсам и солидна доза хейт не стават

- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
Само да вметна, че не с всички версии на Windows 7 се случва, даже направо си е невъзможно. Не знам какво продължаваме да бистрим, като в линковете, които съм дала, има описано всичко, даже с картинки и на български. Да дам по-нагледно и видео освен. С малко търсене се намира и неписаното.
Ключ нещо?

- sasho_mf
- Автомобил: Toyota Corolla Verso
- Двигател:
К.Одаджийски написа:Системния дял е трудно да се разшири или свие с вградения инструмент в уиндоус. Свали си easeus partition master и с нея си отцепи място от Д и го добави към С диск, ще го направи след рестарт, но колкото повече информация има на диск Д толкова по бавно ще стане, защото ще трябва да премести всичко назад по диска.
Относно губещото се прастранство, освен сметките с 1000 към 1024 и файловата таблица заема място и то мисля не малко особено НТФС
Колега благодаря на теб за линкчето с програмата,а също и на другите колеги ,които се включиха.За около 3 - 4 часа се отцепиха 50 ГБ и ги добавих към дял С.
Всичко е наред, смятам ,че темата е към своя край.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”